چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

دعا و راه‌های استجابت آن


دعا و راه‌های استجابت آن

نیاز انسان به دعا جزء لاینفک‌ زندگی است زیرا انسان همواره به آرامش قلبی نیاز دارد و این آرامش فقط با ذکر و یاد خدا به دست می‌آید. یاد خدا باعث افزایش امیدواری انسان به زندگی خواهدشد. …

نیاز انسان به دعا جزء لاینفک‌ زندگی است زیرا انسان همواره به آرامش قلبی نیاز دارد و این آرامش فقط با ذکر و یاد خدا به دست می‌آید. یاد خدا باعث افزایش امیدواری انسان به زندگی خواهدشد. دعا یکی از راه‌های دستیابی به آرزوها و امیال انسانی است و هرچه با خلوص نیت بیشتری انجام شود، استجابت آن نیز نزدیک‌تر خواهد بود.

اگر دنیا و خواسته‌هایمان را به خدا واگذار کنیم، دیگر دغدغه استجابت دعا را نداریم زیرا خدا بهتر از هرکسی تقدیر بنده‌اش را می‌داند.

برای آنکه دعایی به‌طور یقین برآورده شود، فرمول خاصی وجود ندارد اما انسان می‌تواند شرایطی را فراهم کند که اگر استجابت به‌صلاح باشد، بهتر و زودتر انجام شود.

مهم‌ترین نکته‌ای که برای استجابت دعا باید در نظر گرفت، خلوص نیت و در خواست قلبی است. بی‌شک دعاهایی که با وجودی پاک از خدواند درخواست می‌شود، بهتر از دیگر دعاها برآورده خواهد شد. باید آنچه با دعا از خداوند درخواست می‌کنیم، معقول و امکان‌پذیری آن قطعی باشد. دعاهای غیرمنطقی هرگز مورد استجابت خداوند قرار نخواهند گرفت.

نکته دیگر، مشروع بودن خواسته است. دعا باید به ضرر بنده‌ای نباشد و کسی را متضرر نکند. هنگام دعا باید به این مساله توجه داشته باشیم که دعاهایی مورد استجابت درگاه احدیت قرار می‌گیرند که با همه وجود درخواست شوند. اگرچه دعا به زمان و مکان خاصی نیاز ندارد و هرگاه بشر احساس کرد به یاری خداوند نیاز دارد، ‌می‌تواند از او مدد بخواهد اما بهتر است خواسته‌های خود را در مکان‌های مقدسی مانند مسجد یا حرم امامان معصوم (ع) بیان کنیم. دعاها هنگام سحر و زمانی که فریضه نماز را انجام می‌دهیم یا در لیالی قدر و در ایامی که از لحاظ مذهبی ویژگی خاص دارند، بیش از هر زمان دیگری مورد استجابت خدای رحمان قرار می‌گیرند. از دیگر دعاهایی که مورد الطاف خداوند قرار می‌گیرد و امکان استجابت آن بیش از هر دعای دیگری است، دعای والدین در حق فرزند یا برعکس است. بهتر است هنگام دعا به انسان‌های بزرگی که نزد خداوند درجه و مرتبه خاصی دارند، متوسل شویم و آنها را واسطه قرار دهیم.

هنگام دعا دستان خود را به آسمان ببریم و با همه وجود از خداوند بخواهیم ما را و دعای ما را اگر به صلاح است، مستجاب کند و سپس با ذکر صلوات و درود بر محمد(ص) و خاندان پاکش، دعا را پایان دهیم. هنگام دعا باید به این نکته توجه داشته باشیم که هرگز از خداوند خواسته‌ای را از روی اجبار نخواهیم و سرنوشت و تقدیرمان را به دست او بسپاریم زیرا بی‌شک خداوند به خاطر مهربانی که از صفات ذات اوست، بهترین‌ها را بر سر راه بندگانش قرار خواهد داد.

حجت‌الاسلام والمسلمین محسن غرویان

استاد حوزه علمیه قم