چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

گولیت از تلخ ترین حادثه زندگی خود یعنی اخراج از چلسی می گوید


گولیت از تلخ ترین حادثه زندگی خود یعنی اخراج از چلسی می گوید

رودگولیت هنوز هم کفش هایش را آویزان نکرده و قرار است در جام ستارگان سابق لیگ برتر در کنار برخی چهره های برجسته این رقابت ها بازی کند

رودگولیت هنوز هم کفش هایش را آویزان نکرده و قرار است در جام ستارگان سابق لیگ برتر در کنار برخی چهره های برجسته این رقابت ها بازی کند. رود یکی از بهترین بازیکنان تاریخ فوتبال هلند محسوب می شود که با یوهان کرویف و مارکوفان باستن در تالار بزرگان فوتبال این کشور هم ردیف است. ۴۶۵ بازی برای فاینورد، پی اس وی آیندهوون، میلان، سمپدوریا و چلسی برای او ۱۷۵ گل در برداشت ضمناً در ۶۶ بازی برای تیم ملی هلند ۱۷ گل به ثمر رساند.

پس از پائولو روسی و میشل پلاتینی نخستین بازیکنی بود که در یک سال (۱۹۸۷) به طور همزمان جایزه بهترین بازیکن اروپا و جهان را از آن خود کرد. در سال ۱۹۸۹ هم عنوان برترین بازیکن جهان را مجدداً کسب کرد. ۳ قهرمانی سری A، ۳ قهرمانی هلند، ۲ قهرمانی جام باشگاه های اروپا و عناوین متعدد دیگر ثمره حضور او در میدان بود. گولیت یکی از عوامل قهرمانی هلند در جام ملت های اروپا در سال ۱۹۸۸ به شمار می رفت اما بهانه این گپ به بازی او مربوط نمی شود بلکه سابقه مربیگری اش است که این روزها جذاب شده است.

رودگولیت در سال ۱۹۹۶ نخستین بار در چلسی و پس از اینکه گلن هادل آبی های لندن را به مقصد تیم ملی انگلیس ترک کرد، به عنوان مربی - بازیکن مشغول به فعالیت شد و در نخستین فصل مربیگری گولیت، چلسی با غلبه ۲-صفر برابر میدلزبورو در فینال جام حذفی انگلیس به اولین جام مهم خود پس از ۲۶ سال دست یافت اما ۹ ماه بعد در حالی که چلسی در رده دوم لیگ برتر بود، رودگولیت از این تیم اخراج شد و این اتفاقی است که فوق ستاره هلندی از آن به عنوان تلخ ترین لحظه دوران حرفه ای خود یاد می کند.

● اخراج مودبانه

اتفاقی مشابه در یک ماه اخیر روی داده است، ژوزه مورینیو که چلسی را پس از ۵۰ سال به قهرمانی در لیگ انگلیس رساند و در ۳ سال حضورش ۵ قهرمانی برای این تیم به ارمغان آورد، ماه گذشته به دلیل اختلاف با رومن آبراموویچ مالک روس باشگاه با توافقی دو جانبه مؤدبانه اخراج شد.

بله این نتیجه جلسه بحرانی رومن آبراموویچ، بروس باک مدیرعامل و پیتر کنیون مدیر اجرایی باشگاه چلسی در یک روز آفتابی بود. در ۱۲ فوریه ۱۹۹۸ کن بیتس رییس آن زمان باشگاه چلسی گولیت را در حالی که موقعیت خوبی داشت، اخراج کرد. گولیت در این باره می گوید: «در طول زندگی ام آن اخراج بیشترین تأثیر را روی من داشت زیرا تا آن موقع هرگز به عنوان یک انسان اینگونه با من رفتار نشده بود. من تا ۳ ماه کاملاً شوکه بودم.

نمی توانستم باور کنم کسانی که هر روز با آنها سر و کار داشتم می توانستند این کار را بکنند. بیتس مرا اخراج کرد، این حق او بود اما این کار را براساس اطلاعاتی از دیگران انجام داد.» او با اشاره به اینکه مانند هر انسان دیگری اشتباه می کرده و خود را به خاطر آن اشتباهات مؤاخذه می کرده است، گفت: « بیتس نمی دانست در باشگاه چه اتفاقاتی می افتد و من واقعاً او را مقصر نمی دانم اما افرادی که با آنها کار می کردم، گلف بازی می کردم و با آنها هدیه رد و بدل می کردم پشت سرم کارهایی انجام می دادند و این بدترین چیز است. من می دانستم که کامل نبودم و اشتباهاتی داشتم و دایم از خودم می پرسیدم که شاید می توانستم روش دیگری را به کار گیرم اما افرادی مانند کالین هاچینسون، گراهام ریکس و گلین ویلیامز کاری کردند که رییس باشگاه مرا اخراج کند. هیچ وقت نتوانستم علت آن را بفهمم.»

او نخستین بار در تابستان سال ۱۹۹۵ هنگامی که از نیازهای پایان ناپذیر فوتبال ایتالیا به ستوه آمده بود راه انگلیس را در پیش گرفت. او در این اندیشه بود که در لندن شروعی تازه داشته باشد و می خواست آنچه در ایتالیا پیدا نکرده بود در انگلیس بیابد یعنی یک زندگی فراتر از فوتبال.

پس از مدتی دریافت که راه درستی را در پیش گرفته و احساس کرد که از زندگی اش کاملاً رضایت دارد. او بهترین سال های عمرش را در میلان گذرانده بود و با این تیم افتخارات بی شماری کسب کرده بود اما در آخر قدردانی شایسته ای از او نشد و ستاره میلان با ناراحتی این تیم را ترک کرد و راهی لندن شد. او در تیم تحت هدایت گلن هادل بازی می کرد، خیلی هم خوب و تأثیرگذار. در پایان فصل ۱۹۹۶-۱۹۹۵ گولیت پس از اریک کانتونا بهترین بازیکن فوتبال انگلیس شناخته شد. در سال ۹۶ که هادل هدایت تیم ملی انگلیس را عهده دار شد گولیت در استمفوردبریج مربی - بازیکن شد.

مسؤولیت به سادگی به فردی واگذار شد که در سن ۲۳ سالگی با بازوبند کاپیتانی پی اس وی آیندهوون را به قهرمانی هلند هدایت کرده بود. او ۹ ماه بعد چلسی را به نخستین قهرمانی در ۲۶ سال گذشته هدایت کرد و ۹ ماه بعد هم اخراج شد: «در ۲ سال پیش به جشن یکصد سالگی چلسی دعوت شدم. در فرودگاه با یک طرفدار چلسی برخورد کردم. او به من گفت: «رود تو نباید هیچ وقت نسبت به چلسی بد فکر کنی. این چلسی نبود که با تو بدرفتاری کرد بلکه برخی افراد شاغل در باشگاه بودند. همیشه عاشق چلسی باش.» او همان موقع به من نشان ۱۰۰ سالگی باشگاه را داد. من هنوز آن را دارم. من اینک به چلسی عشق می ورزم. این باشگاه شادی های بی پایان من است و من آنقدر خاطرات خوب دارم که با بدرفتاری عده ای آن خاطرات از بین نمی رود.»

در آن زمان چلسی هم خوب بازی می کرد و هم نتایج قابل قبولی می گرفت. وقتی مقامات باشگاه خواستند علت اخراج گولیت را بیان کنند گفتند این مربی هلندی پول زیادی درخواست کرده است. آنها خواستار حمایت از اعتبار باشگاه شدند و فورا جیان لوکا ویالی را به عنوان مربی - بازیکن برگزیدند. چند ماه گذشت تا گولیت دیگر از خود راجع به علت این قضیه سؤال نکند اما این بی عدالتی همیشه در ذهن او باقی ماند. او ۶ ماه بعد به عنوان مربی نیوکاسل برگزیده شد.

وصلت ناجوری به نظر می رسید و انگار گولیت برای آن آماده نبود اما این کار را قبول کرد چون می خواست به مقامات چلسی نشان بدهد که اشتباه کرده اند. او عاشق باشگاه، شهر و هواداران متعصبی بود که همواره به دنبال موفقیت باشگاه بودند. این تیم به فینال جام حذفی انگلیس راه یافت اما مغلوب منچستریونایتدی شد که در آن سال سه گانه قهرمانی (لیگ برتر، جام حذفی و جام قهرمانان اروپا) را به دست آورد. در آغاز فصل بعد او سعی کرد به دلیل ضعف هایی که در آلن شیرر احساس می کرد او را کنار بگذارد که این کار به مذاق هواداران و مقامات نیوکاسل خوش نیامد و جایگاه وی متزلزل شد.

او همچنین از دادن شماره به راب لی کاپیتان تیم طفره رفت و با این کار خشم هواداران را بیش از پیش برانگیخت تا در نهایت این تیم انگلیسی را هم ترک کرد. رودگولیت در سال ۲۰۰۴ هدایت فاینورد را برعهده گرفت و در این تیم توفیقی به دست نیاورد و پس از یک فصل تیم دوران بازی اش را ترک کرد. او سال گذشته در تلویزیون هلند با نلسون ماندلا که جایزه بهترین بازیکن اروپا در سال ۱۹۸۷ را به او تقدیم کرده بود، مصاحبه کرد. در جریان جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان به عنوان مفسر با تلویزیون ITV همکاری می کرد و با شبکه های مختلف تلویزیونی در جریان جام قهرمانان اروپا به طور مستمر به عنوان مفسر کار می کند. او خیلی از آنچه در باشگاه سابقش چلسی می گذرد اطلاع دقیقی ندارد اما به خوبی احساس ژوزه مورینیو را درک می کند.

سید علی بلندنظر

منبع: Times