شنبه, ۱۱ اسفند, ۱۴۰۳ / 1 March, 2025
تغذیه در حج

وضعیت افراد در حج و شرایط آب و هوایی ، میزان کالری مورد نیاز افراد در نظر گرفته می شود . در وضعیت حج با توجه به اینکه افراد بطور گروهی زندگی می کنند معمولا" از نظر تغذیه فردی استفاده نمی شود و بر اساس میانگین نیاز افراد مواد مغذی مورد نیاز آنها را ارزیابی می کنند و برنامه غذایی حج را پیشنهاد می دهند . در برنامه غذایی حجاج باید کلیه نیازهای انها به انرژی ، پروتئین ، چربی ، کربوهیدرات ، ویتامین ها و املاح تأمین گردد .
در حج عمره با توجه به اینکه مدت سفر کوتاه است حدود ۲ هفته و شرایط خاصی بر آن حاکم است و همچنین با توجه به اینکه افراد تغذیه کامل خود را از طریق عوامل ثابت تأمین می کنند مقدار مورد نیاز آنها باید بطور دقیق توسط آشپزخانه های مرکزی و تدارکات سازمان حج تأمین گردد و در اختیار آنها قرار گیرد . همچنین به زائران توصیه می گردد که نکات اساسی در مورد تغذیه صحیح و نحوه استفاده درست از مواد مغذی را بدانند. از نظر کالری تقریبا" نیاز زائران بطور متوسط حدود ۲۴۰۰ کیلوکالری برای مردان و ۲۰۰۰ کیلوکالری برای زنان در نظر گرفته می شود . این مواد غذایی باید از هر گروه مواد مغذی تأمین گردد که مقدار مورد نیاز برای افراد به ازای هر واحد در جدول آمده است .
مقدار مورد نیاز آب زائران هم باید تأمین گردد که تقریبا" هر زائر نیاز به حدود ۵/۱ لیتر آب در روز دارد . در حج تمتع میزان نیاز به تغذیه در ایام عادی حج با عمره تفاوتی ندارد و تنها تفاوت مربوط به ایام تشریق می باشد که از روز ۸ ذی الحجه شروع و تا غروب ۱۲ ذی الحجه ادامه دارد . در این دوره با توجه به تراکم زائران در عرفات مشعرمنی چون در این مدت امکان طبخ غذا و نگهداری آن وجود ندارد معمولا" از غذاهای یکبار مصرف و حاضری استفاده می گردد که باید مقدار این غذا نیازهای تغذیه ای زائران را برآورده سازد و با توجه به شرایط فصلی و آب و هوایی عمل کرد .
در این شرایط اگر هوا سرد باشد معمولا" از غذاهای آماده مثل تن و کنسرو می توان استفاده کرد اما در صورتی که هوا گرم باشد جهت تأمین آب و املاح مورد نیاز زائران بهتر است که از مغزها و میوه در کنار نان و پنیر استفاده کرد . زیرا که هم نگهداری آنها راحتتر است و فاسد شدنی نیست و هم اینکه مقدار املاح و آب از دست رفته زائران را تا حدودی جبران می کند .همچنین باید مقدار کالری در یافتی زائران محاسبه گردد تا نیازهای تغذیه ای آنها کاملا" مدنظر قرار گرفته باشد .
مسئله دیگری که باید مدنظر قرار گرفته شود میزان نمک از دست رفته در این ایام در آب و هوای گرم می باشد که در این شرایط لازم است به زائران روزانه ۲- ۵ گرم نمک جهت مصرف توصیه گردد که بهترین راه برای این کار تهیه دوغ کمی شور و توزیع آن بین زائران است .
حسین حاجیان فر
کارشناس تغذیه
www.drhajianfar.ir

ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست