پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

کنکورنامه


کنکورنامه

با نزدیک شدن به کنکور به یکی از حساس ترین دوران درسی خود نزدیک می شوید در این زمان , نگرانی, قسمتی از زندگی همه داوطلبان است و تنها علتی که ممکن است شما را از پا درآورد ناامیدی است تلاش تا آخرین لحظه مساله ای است که هرگز نباید فراموش کنید

با نزدیک شدن به کنکور به یکی از حساس ترین دوران درسی خود نزدیک می شوید. در این زمان ، نگرانی، قسمتی از زندگی همه داوطلبان است و تنها علتی که ممکن است شما را از پا درآورد ناامیدی است. تلاش تا آخرین لحظه مساله ای است که هرگز نباید فراموش کنید.

«اریک موسا مبانی» این مساله را به خوبی می دانست. او شناگری از گینه بود که در المپیک سال ۲۰۰۰ شرکت کرد. ولی برنده نشد. او تا زمان شرکت در مسابقه هیچ گاه یک استخر بزرگ ندیده بود و در کشورش در استخر یک هتل که فقط ۲۰ متر طول داشت تمرین می کرد. دو شرکت کننده (از نیجریه و تاجیکستان) هر دو به علت شیرجه غلط، در شروع مسابقه از دور حذف شدند.

علاوه بر این، اریک هیچگاه در یک مسیر ۱۰۰ متری مسابقه شنا نکرده بود. او در حالی که سرش را از آب بالا گرفته و به سختی پا می زد، به شنا کردن ادامه می داد. اولین طول استخر را با تقلای فراوان طی کرد و هنگام پیمودن طول دوم نزدیک بود غرق شود. ولی اریک آنچه در توان داشت انجام داد. ۳۰ متر مانده به خط پایان، هفده هزار تماشاگر حاضر در ورزشگاه به تشویق او پرداختند و با هر پایی که می زد صدای تشویق تماشاگران بلندتر می شد.

۱۰ متر مانده به پایان کار، او مانند چوب پنبه روی آب بالا و پایین می رفت. اما جمعیت دیوانه وار تشویق می کردند و سرانجام هنگامی که موسامبانی به پایان مسیر مسابقه رسید، سقف استادیوم از شدت تشویق تماشاگران در حال کنده شدن بود!

اریک مسیر مسابقه را در یک دقیقه و ۵۲ ثانیه طی کرده بود یعنی یک دقیقه دیرتر از رکورد سایرین، اما کسی به این موضوع توجه نکرد چون اریک آنچه در توان داشت انجام داده بود.

ـ نتیجه اول: وقتی دیگران بدانند که شما آنچه در توان داشته اید انجام داده اید، بدون توجه به نتیجه، آن را از شما خواهند پذیرفت و حمایتتان خواهند کرد.

ـ نتیجه دوم: به این جمله توجه کنید «... اریک هیچ گاه در یک مسیر ۱۰۰ متری مسابقه شنا نکرده بود...» شاید دانش آموزی باشد که تا قبل از روز کنکور در یک امتحان- تستی- از همه دروس- در بازده زمانی ۴ ساعت- شرکت نکرده باشد.

پس شما باید تا قبل از روز مسابقه واقعی (کنکور) کنکور دادن را به طور مشابه با شرایط واقعی تجربه کنید.

به اریک موسامبانی توجه کنید تا آخرین لحظه دست از تلاش برنداشت. این همان وظیفه ای است که به عهده شماست. شاید بگویید در این زمان باقی مانده دیگر کاری نمی توان کرد. خوب بگذارید یک مثال دیگر بزنم چند شب پیش در مرحله نیمه نهایی جام قهرمانان اروپا بازی چلسی و لیورپول برگزار شد (البته توصیه می کنم به این بازی ها اهمیت ندهید و به کار خودتان بپردازید مطمئن باشید این بازی ها سال دیگر با کیفیت بهتری برگزار می شود.)

لیورپول در نیمه اول با گل «کوآیت» از چلسی پیش افتاد و در ۹۰ دقیقه زمان بازی چلسی نتوانست این گل خورده را جبران کند. ولی در دقیقه ۹۴ بازی (آخرین دقیقه وقت اضافه لیورپول گلی دریافت کرد تا بازی با تساوی تمام شود و چلسی از یک شکست نجات پیدا کند. همیشه به یاد داشته باشید تا پایان بازی هیچ چیز معلوم نیست و ممکن است آخرین لحظات همه چیز تغییر کند. کما این که هر ساله در کنکور با دانش آموزانی رو به رو می شویم که با یک برنامه ریزی مناسب در این روزها همه چیز را تغییر می دهند و از شکست پیروزی می سازند.

برای این که در روز کنکور به نهایت آمادگی برسید باید در مدت زمان باقی مانده با برنامه ریزی مناسب و هدفمند عمل کنید.

▪ ما در بخش کنکور نامه قصد داریم با ارایه بخش های

۱) مشاوره: مناسب با زمان باقی مانده و ارایه راه کارهایی برای رفع مشکلات شما

۲) نکات طلایی: ارایه مهم ترین و محتمل ترین نکات کتاب درسی که مورد توجه طراحان است.

۳) کلید اسرار: روش های ویژه و ابتکاری برای حل تست های کنکور

۴- تحلیل و بررسی سوالات کنکور به گونه ای که تا کنون ندیده اید!!

به شما کمک کنیم تا به بیشترین آمادگی در روز کنکور برسید.

الف) اولین قدم

برای شروع کار شما باید مشخص کنید که در چه شرایطی به سر می برید.

و برای رسیدن به بهترین وضعیت چه کارهایی باید انجام دهید. به این ترتیب با یکی از مهم ترین مشکلات این دوره یعنی پراکنده خوانی و آشفتگی که خود موجب اضطراب شدید در داوطلبان می شود مقابله کرده اید.

به این منظور ۱) در یک جدول برای دروس عمومی نام کتاب ها مثلا (ادبیات ،۱ ادبیات ۳ و...) و برای دروس اختصاصی نام مباحث مثلا (حرکت و دینامیک و...) را بنویسید

۲) کاری را که تاکنون برای آن کتاب یا مبحث انجام داده اید ذکر کنید

۳) آنچه را که لازم است برای هر کتاب یا مبحث انجام دهید تا به شرایط مناسبی برسید مشخص کنید اکنون باید منابعی را که می خواهید از آن ها استفاده کنید (کتاب درسی- درسنامه- منبع تستی) مشخص کنید

۴) اگر نگاهی به آنچه انجام داده اید و آنچه قرار است انجام دهید بیندازید تا حدودی به شرایط خود پی می برید. اگر وضعیت شما خوب است منبع شما فقط تست خواهد بود. اگر وضعیت متوسطی دارید در کنار منابع تستی به مرور خلاصه های بخش ها بپردازید و اگر در وضعیت ضعیف به سر می برید با توجه بخش ۴ یعنی تحلیل و بررسی سوالات کنکور مهمترین قسمت ها را انتخاب کنید و با سرمایه گذاری به روی آن ها وضعیت خود را تغییر دهید.

ـ نکته :۱ همان منابعی را دوره کنید که قبلا آن منابع را مطالعه کرده اید.

البته بهترین و مهم ترین منبع کتاب درسی است که در این روزهای پایانی نیز به کار می آید و از توجه به تمرینات آن در دروس اختصاصی و اشکال کتاب در درس زیست و شیمی غفلت نکنید، به هیچ وجه از منابع جدید استفاده نکنید.

ـ نکته :۲ ساعت مطالعه خود را افزایش دهید در این دوره باید به طور روزانه ۱۰ تا ۱۵ ساعت مطالعه کنید. دانش آموزانی که هنوز به مدرسه می روند به طور متوسط ۷ تا ۱۰ ساعت مطالعه کنند. از تمام مواردی که باعث اتلاف وقت می شود بپرهیزید. به هیچ وجه مسافرت و مهمانی توصیه نمی شود، ساعت کار با تلویزیون و کامپیوتر را کم کنید.

از درس خواندن گروهی جدا خودداری کنید.

ـ نکته :۳ تجربه نشان داده است که افراد موفق در کنکور در روزهای پایانی بیشترین زمان خود را صرف مطالعه انفرادی می کردند. ساعت کلاس فوق برنامه خود را تا حد امکان کاهش دهید و تنها در صورتی که در مبحثی دچار مشکل هستید به طور خصوصی از معلمان با تجربه استفاده کنید.

کلاس های عمومی که در آن افراد زیادی شرکت می کنند نمی تواند برای شما مناسب باشد چرا که شما به آموزش و رفع اشکال موردی نیاز دارید.

ـ نکته :۴ به مطالعه مطالب جدید و دیربازده نپردازید و بیشترین تلاش شما برای مرور و جمع بندی مطالب خوانده شده باشد.

ـ نکته :۵ به دروس عمومی توجه بیشتری کنید و زمان مطالعه آن را افزایش دهید. نقش آن ها در کنکور بسیار حیاتی است.

ـ نکته :۶ مطالب فرار مانند لغات زبان و بعضی از فرمول ها را به روی فیش های کوچک قابل حمل نوشته و در همه جا مرور کنید. با این کار وقت های مرده شما به حداقل می رسد.

ـ نکته :۷ هیچ درسی را حذف نکنید. بعضی از داوطلبان به خاطر نتیجه نگرفتن در بعضی دروس مانند عربی ناامید شده و آن را کنار می گذارند.

توجه داشته باشید صفرزدن هر درسی در کنکور باعث می شود شما از گردونه رقابت خارج شوید پس حذف یک درس به طور کامل به هیچ وجه منطقی نیست.

ولی حذف بعضی از مباحث که یادگیری آن ها در این بازی زمانی به خوبی امکان پذیر نیست قابل حذف است.

▪ برای حذف یک مبحث باید به دو نکته توجه کرد:

A) بودجه بندی آن مبحث در کنکور

B) تسلط شما در آن مبحث (باید مشخص کنید برای رسیدن به شرایط مناسب در یک مبحث به چقدر زمان برای کار روی خلاصه نکات و تست ها احتیاج دارید.)

ـ نکته :۸ بین ۸۰ تا ۹۰ درصد زمان مطالعه خود را به تمرین تستی بپردازید.

در تست زدن به چند نکته توجه کنید.

A) از زدن تست های مبحثی خودداری کنید

B) تست های علامت دار خود را مجددا حل کنید

C) در حل تست ها به زمان بندی کنکور توجه کنید (برای هر درس عمومی ۵۰ ثانیه و هر درس اختصاصی ۹۰ ثانیه) و سعی کنید به این زمان بندی برسید

D) پس از حل هر مجموعه مشکلات خود را در صفحه ای نوشته و هر روز آن را مرور کنید

E) در هنگام حل کردن تست ها شرایط کنکور را رعایت کنید و ساعت ها نشستن به روی صندلی را تمرین کنید.

بسیاری از دانش آموزان در این بازده زمانی به خاطر اضطراب و فشارهای روانی با افکار گوناگونی مواجه هستند ذهن آن ها دائما پرش دارد و نمی توانند روی یک موضوع تمرکز کنند پس در ادامه راه های ایجاد تمرکز حواس را می گوییم.

● تمرکز

برای شما اتفاق افتاده که یک دفعه به خود می آیید و می بینید ساعتی است که پشت میز نشسته اید، کتاب درسی در مقابل شماست ولی در فکر و خیال فرورفته اید و هیچ نخوانده اید.

تمرکز حواس رابطه مستقیمی با هدف ما از مطالعه، علاقه ما به موضوع درسی، میزان معلومات پایه ای، نوع آموزش از طریق معلم یا کتاب کمک آموزشی و... دارد.

در مورد هر کدام از شرایط بالا ما باید بهترین موقعیت را با توجه به ویژگی های خودمان انتخاب کنیم.

در تعریفی از تمرکز گفته می شود: تمرکز هر شخص به نسبت کاهش عوامل حواس پرتی او افزایش می یابد، عوامل حواس پرتی به دو دسته تقسیم می شوند.

A) عوامل بیرونی

۱) نور اتاق: در صورت کم یا زیاد بودن چشم خسته شده و تمرکز به هم می خورد.

۲) گرسنگی و یا پرخوری

۳) لباس نامناسب: به خصوص لباس های تنگ

۴) نوع حالت هنگام مطالعه حتی در پشت میز در صورتی که زیاد خمیده باشیم یا صندلی نامناسبی داشته باشیم

۵) صدای زیاد از محیط: در رفع آن باید با اعضای خانواده صحبت کرد یا محیط مطالعه را تغییر داد و یا به کتابخانه رفت.

۶) دور کردن عوامل تفریحی از اتاق همچون کامپیوتر و....

۷) از میان برداشتن مشوش کننده ذهن همچون نقاشی ها، تابلوها و آیینه، تزیینات اضافی

۸) در دسترس بودن وسایل مورد نیاز تا دائما مجبور نشویم از اتاق خارج شویم.

B) عوامل درونی

۱) عدم اعتماد به نفس

۲) ترس از شکست

۳) مشکلات عاطفی‎/ هیجانی

۴) مهمترین عامل درونی اضطراب است که در مقاله های بعدی به آن می پردازیم.

ولی تذکر این نکته ضروری است که اگر هر کدام از این عوامل از محدوده معمول خود خارج شد باید حتما به روان شناس یا روان پزشک مراجعه کرد. (تا دیر نشده...)

● تکنیک های ایجاد تمرکز حواس

۱) ثبت عوامل حواس پرتی در دفترچه ای خاص و رسیدگی به آن ها در ساعتی مشخص در هر روز مثلا ساعت ۵ الی ۳۰/۵ دقیقه اگر این کار را به صورت مداوم انجام دهید پس از مدتی شرطی می شوید و دیگر ساعات روز با تمرکز بیشتری فعالیت می کنید.

۲) نیت کردن قبل از مطالعه و مشخص کردن هدف از مطالعه این بخش از مطالب

۳) تغییر دادن موضوعات هنگام مطالعه: مطالب مشابه را پشت سر هم نخوانید

۴) جلوگیری از بازده های مطالعاتی طولانی: باعت دلزدگی و عدم تمرکز می شود

۵) فعال بودن هنگام مطالعه: با مطرح کردن سوال از متن، حاشیه نویسی،یادداشت برداری، خلاصه نویسی از مطالب و...

۶) تکنیک ایست: هر بار که دچار پرش ذهنی می شوید تغییر حالت داده مثلا اگر نشسته اید بایستید و با صدای بلند بگویید ایست و سپس با سرعت شروع کنید به مطالعه...

۷) تکنیک استراحت: با انجام استراحت های منظم در بین فواصل مطالعه به ایجاد آمادگی ذهنی خود و در نتیجه تمرکز خود کمک کنید.

۸) تکنیک تیک: در هنگام مطالعه یک کاغذ سفید در کنار خود داشته باشید و هر بار که حواستان پرت می شود روی کاغذ یک علامت تیک بزنید.

در ابتدای این روش این علامت ها زیاد هستند ولی به تدریج در طول زمان تعداد آن ها کاهش خواهد یافت (این تکنیک بسیار موثر است).

محمد هادی مومن زاده