شنبه, ۴ اسفند, ۱۴۰۳ / 22 February, 2025
مجله ویستا

روزه داری و سلامت


روزه داری و سلامت

اکثر بیماریهای حاد و مزمن را می توان به وسیله روزه بهبود بخشیدیا از شدت آنها کاست بهترین درمان بیولوژیکی این است که بوسیله دفع مواد مضر, سلامت فرد را تأمین نماییم

در تمام ادیان آسمانی ،‌ روزه جزو احکام واجب به شمار می رود . در تورات از روزه چهل روزه حضرت موسی و الیاس و روزه سه هفته ای حضرت دانیال و روزه حضرت داوود و یونس یاد شده است . یهودیان پای بند ، هفته ای دو روز ، روزه می گیرند . جامع ترین و عالی ترین روزه ، روزه ماه مبارک رمضان است که در آئین اسلام بر هر مرد و زن واجد شرایط واجب است .

رسول گرامی اسلام می فرماید : ( صومواتصحوا ) . یعنی روزه بگیرید تا تندرست باشید .

در طب قدیم روزه اهمیت خاصی داشته ،‌ فیثاغورث و بقراط برخی از امراض را با روزه معالجه می کردند .

حارث بن کلده طبیب معروف زمان بعثت رسول اکرم ( ص ) ،‌ روزه را یگانه طریق معالجه بیماریها می دانست و ابن سینا فصلی از کتاب قانون را به مداوا با روزه اختصاص داده است .

دکتر الکسی سوفورین دانشمند شهیر روسی می گوید : (( جسم به هنگام روزه به جای غذا از مواد داخلی استفاده کرده و آنها را مصرف می کند و بدین وسیله خود را بوسیله روزه ، پاکیزه می سازد ))‌ .

اکثر بیماریهای حاد و مزمن را می توان به وسیله روزه بهبود بخشیدیا از شدت آنها کاست بهترین درمان بیولوژیکی این است که بوسیله دفع مواد مضر ، سلامت فرد را تأمین نماییم . به محض اینکه نیروهای نوسازی موجود زنده ، در هنگام روزه فعال و آزاد بشوند ، تصفیه مواد زائد حاصل از متابولیسم ایجاد می گردد .

مشاهدات علمی تفاوت بین روزه داری و گرسنگی را نشان داده اند . نوعی داوطلبی واقعی توام با آسایش درونی لازمه روزه درمانی است . وضع فکر بیمار ،‌ در هدایت اعمال متابولیک تمام بدن تأثیر اساسی دارد . روزه داری سبب افزایش قدرت انقباظی قلب و دفع چربیهای زائد می گردد .

● آثار مثبت جسمی زیادی در افراد سالم و بیمار ، برای روزه داری بیان شده است ، که از جمله ؛

▪ اثر بر سوخت و ساز ،

▪ غلظت هورمونها ،

▪ فعالیت کلیه ها ، آزمایشهای کبدی ،

▪ دستگاه گوارش ،‌

▪ دستگاه قلب و عروق ،‌

▪ آثار عصبی و روانی ،

▪ اثر بر الکترولیتها و شاخصهای خون سازی ،

▪ اثر بر کاهش وزن و ... می باشد .

▪ شیوع حملات صرعی در روزه داران ماه مبارک رمضان کاهش می یابد .

▪ روزه داری سبب کاهش افسردگی ، افکار پارانوئیدی و وسواس می گردد و عزت نفس فرد را افزایش می دهد .

▪ درمان نفس را نباید در راضی ساختن آن جستجو کرد . درمان واقعی عبارتست از

▪ مجاهدت در راه حق ،

▪ تربیت و تمرین نفس ، همراه صدق و اخلاص درعبودیت

▪ ستردن آفات که فرد روزه دار ، تجسم حقیقی این ارزشها می باشد .

ماه رمضان را از آن جهت ماه صبر نامیده اند چون صابر و روزه دار خود را از تأثیر درگیری ها و شکوه ها و آلام می رهاند و خویشتن را از آن ها باز می دارد . صبر یکی از طرق سلامت و بهداشت روانی است که در روزه دار تجلی می یابد . صبر تجهیز و آراستن نفس به عفو و گذشت و بعد و دوری از آفات اخلاقی و انسانی و برخورداری از نعمت داشتن قلب سلیم است و روزه دار الگویی والاست که صبر در وی نمودی بی نظیر دارد .