چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

رزق و برکت


رزق و برکت

یک روز از استادم پرسیدم که برکت یعنی چه؟ آیا مگر نه این است که رزق باید حلال باشد حال برکت به چه معناست؟ ایشان فرمودند: روزی همین سؤال را از سید استاد عارفمان مرحوم آیت‌الله تویسرکانی …

یک روز از استادم پرسیدم که برکت یعنی چه؟ آیا مگر نه این است که رزق باید حلال باشد حال برکت به چه معناست؟ ایشان فرمودند: روزی همین سؤال را از سید استاد عارفمان مرحوم آیت‌الله تویسرکانی پرسیدم ایشان فرمودند: تا به حال پرتقال خریده‌ای و خورده‌ای؟ گفتم آری؛ پرسیدند آیا تا به حال آمپول هم تزریق کرده‌ای؟ گفتم: بله؛ ایشان لبخندی زدند و فرمودند: مال حلال اگر برکت کند پرتقال شیرین می شود و مایه جان و اگر برکت نکند می شود سوزن و آمپول درمان! پس دقت کن ببین در برکت به‌سر می بری یا فقط در حلال؛ خیلی‌ها ثمره مال حلالشان فرزندی معتاد یا اهل طلاق و خلاصه خودش و اهلش گرفتار هزاران ناهنجاری‌های مختلف می‌شود و اوج لذتشان از حلال به تعبیر حضرت علی(ع)؛ رفت و آمد در مسیر آشپزخانه دنیا و مستراح آن می‌باشد.

آری چه کلام عمیقی؛‌مهم این نیست که حجم ثروت چقدر است مهم این است که مال اگرچه اندک هم باشد برکت داشته باشد.

حال چه کنیم تا برکت بر ما نازل شود؟ راه‌های فراوانی تعرفه شده است اما آنچه در روایات و ارشادات بزرگان آمده و کاربردی شگرف داشته موارد ذیل است:

۱) مداومت بر ذکر بسم‌الله الرحمن الرحیم در اول هر کاری و ذکر استغفار حداقل روزی ۷۰ مرتبه و توکل به خدا.

۲) دائم الوضو بودن و پرهیز از نجاست.

۳) نماز اول وقت مخصوصاً به جماعت.

۴) اقامه نماز شب که امام صادق(ع) فرمود من ضامن رزق نماز شب‌خوان هستم.

۵) پرداخت خمس و زکات. خمس یعنی دادن یک پنجم از مازاد منفعت سال که مال خداست نه انسان و لذا حتی اگر کمی نمک هم در نمکدان اضافه آمد، خمس دارد.

۶) پرهیز از حسادت و تخریب دیگران و غیبت کردن. در روایت است غیبت‌کردن برکت را از عمر و مال بر می‌دارد.

۷) پرهیز از دروغ گفتن ، فحش و حرف رکیک و زشت زدن و عیب‌جویی از دیگران. در متون حدیث ثبت است فحش و حرف زشت و مسخره کردن دیگران و دروغگویی برکت را از زندگی دور می کند. بسیاری از این لطیفه‌ها (جوک‌ها) برکت‌های ما را می سوزاند.

۸) اموال خوراکی را پس از خریدن در محافظی قرار داده که از نگاه مردم تا رسیدن به منزل محفوظ باشد زیرا در معابر یتیم، فقیر و جنب و غیره هستند و در روایت است که خدا برکت را از خوراکی که چشم‌های مختلف آن را نظر کرده بر می دارد.

۹) انفاق و احسان روزانه به فقرا و دوری از اسراف و تجمل‌نمایی و حرص و طمع.

۱۰) قرض نگرفتن و پرهیز از گرفتن وام و خرید نسیه مگر در صورت اضطرار.