یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

تبلیغات زودهنگام یا انتخابات زودهنگام


تبلیغات زودهنگام یا انتخابات زودهنگام

علت آشفتگی اصولگرایان مجلس از علی لاریجانی

اگرچه هنوز معلوم نیست چقدر از آنچه علی مطهری نماینده اصولگرای مجلس در نامه اخیر خود به میرحسین موسوی عنوان کرده از هزارتوی سیاست سر برآورده یا اینکه تنها حدس و گمان شخصی نماینده تهران بوده، اما گویا تنها برخی از اصولگرایان مجلس و همتایان مطهری در بهارستان بندهایی از نامه وی را جدی گرفته و از این منظر نیز به تحلیل و پیش بینی و گاهی هم تهدیدهای نیم بند روی آورده اند. علی مطهری در نامه سرگشاده خود ضمن دعوت میرحسین موسوی به سکوت، تلویحاً به وی اطمینان داده بود در صورت حکمفرما شدن آرامش در کشور برای چند ماه مجلس به سراغ بررسی عملکرد دولت و در راس آن محمود احمدی نژاد خواهد رفت.

این نامه در واقع تاییدیه رسمی بر شنیده ها و زمزمه هایی بود که از چندی پیش در محافل غیررسمی سیاسی شنیده می شد. اما هنوز از سمت اصلاح طلبان واکنشی به این نامه داده نشده بود که برخی از پایگاه های خبری جناح راست با گرفتن انگشت اتهام به سوی علی لاریجانی او را به حرکت زودهنگام تبلیغاتی برای انتخابات متهم کردند.

علی لاریجانی به عنوان یک رئیس مجلس اصولگرا از جمله بارزترین نیروهای سیاسی است که از سوی دوستان خود به حرکت با چراغ خاموش متهم شده است. آنها معتقدند لاریجانی در اقدامی بی صدا خود را برای انتخابات ریاست جمهوری آماده می کند و حتی فراتر از آن برخی چهره های اصولگرا با متهم کردن او به سکوت درباره مسائل اخیر، مدعی شده اند او با حرکت نامشخص میان اصلاح طلبی و اصولگرایی شرایط را به گونه یی طرح ریزی کرده است که بتواند در آینده برحسب موقعیت بر موج یکی از دو جریان عمده سیاسی حرکت کند.

البته انگشت اتهام اصولگرایان تندرو به سمت رئیس مجلس هشتم پیش از انتخابات ریاست جمهوری نشانه گرفته شد که به اعتقاد حمید رسایی نماینده حامی دولت در مجلس لاریجانی به عنوان رئیس فراکسیون اصولگرایان با در پیش گرفتن سیاست سکوت فعال با استدلال لزوم استقلال قوا و جلوگیری از تاثیرگذاری جایگاه ریاست مجلس بر روند انتخابات او را به تبدیل کردن فراکسیون اصولگرایی به یک فراکسیون بی خاصیت در روند انتخابات دهم متهم کرد. اما تیغ انتقاد رسایی و یارانش پس از انتخابات و تشکیل کمیته حقیقت یاب مجلس توسط لاریجانی برای پیگیری حوادث پیش آمده در «کوی دانشگاه» و «کوی سبحان»، علیه او تیزتر شد چنان که رسایی در وبلاگ شخصی اش نوشت؛ «همه ما در تعجب از مواضع آقای لاریجانی بودیم که به رغم دفاع صریح رهبری از شورای نگهبان و انتقاد از قانون شکنان و تجمعات خیابانی، ایشان در گفت وگوی ویژه خبری شبکه دو در کمال ناباوری به انتقاد از شورای نگهبان، نیروهای انتظامی و صدا و سیما روی آورد.» رسایی همچنین در انتقاد از ریاست مجلس مدعی بود لاریجانی نسبت به حوادث پیش آمده موضع قابل توجهی نگرفته است و آنقدر که به «کوی سبحان» و «کوی دانشگاه» اهمیت داده، به موضع گیری در مورد دادگاه متهمان اغتشاشات و دخالت بیگانگان اهمیت نداده است.

روح الله حسینیان هم که در متن استعفانامه بی سرانجامش در کنار متهم کردن مجلس و گردانندگانش به اسیری در بندبازی های پارلمانتاریسم حرفه یی از ناتوانی در پیشبرد ایده های خود و همفکرانش در مجلس گلایه کرده بود، بارها ابراز کرده بود معتقد است لاریجانی با اصلاح طلبان است. اینها در حالی بود که علی لاریجانی به عنوان یک اصولگرای باسابقه که طبعاً نمی توانست به اندازه معترضان به اعلام ریاست جمهوری احمدی نژاد از این موضوع ناراضی باشد، در مواجهه با پدیده «جنبش سبز» اگرچه در معدودی از مواقع سکوت پیشه کرد ولی در اغلب موقعیت ها شدیداً از در مخالفت با این جنبش درآمده است.

اما این روزها علی لاریجانی با گمانه زنی های تازه یی مواجه است. از میان مثلث توکلی، زاکانی و نادران، دو تن نخستین در سایت های متبوع خود به انتشار گمانه زنی های تازه یی پرداخته اند و به استناد تحلیل های منتشرشده در «خبرآنلاین» که پایگاه خبری متعلق به نزدیکان علی لاریجانی است، مدعی شده اند او به نحوی زودهنگام وارد فاز تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری دوره یازدهم شده است. هر چند سابقه آشکارسازی های اعضای این مثلث در گذشته نشان داده است که آنها اسناد محرمانه خود را مرحله به مرحله و آرام آرام منتشر می سازند و در نهایت به انتشار تمام آنچه از پشت پرده سیاست در چنته دارند، می پردازند ولی تحلیلی که در سایت «الف» سایت متبوع احمد توکلی به نقل از جهان نیوز سایت متبوع علیرضا زاکانی منتشر شده است در نوع خود جالب توجه و عجیب به نظر می رسد.

در این تحلیل در عین آنکه از برنامه ریزی و تمهیدات پیدا و پنهان علی لاریجانی برای حضور در دوره یازدهم انتخابات سخن به میان آمده است، تاکید شده خبرآنلاین سایت خبری نزدیک به لاریجانی سعی کرده است با القای اسامی غیرواقعی در گمانه زنی های خود، نامی از علی لاریجانی به میان نیاورد تا وی به برنامه ریزی زودهنگام برای حضور در انتخابات دوره یازدهم در شرایطی که هنوز التهابات ناشی از انتخابات دوره دهم برجا مانده است، متهم نشود. حتی فراتر از این موضوع در تحلیل الف و جهان نیوز حذف اصلاح طلبان از فهرست گمانه های خبرآنلاین به همداستانی این سایت و گردانندگان آن یعنی طیف نزدیکان لاریجانی با رسانه های غربی و اپوزیسیون درباره تحلیل مبتنی بر حذف اصلاح طلبان توسط اصولگرایان تعبیر شده است.

اینکه تا چه حد می توان انتشار این گونه تحلیل ها را به وجود علت و استنادی در پشت پرده های سیاست متصل دانست یا آنها را در راستای بهانه جویی های معمول میان کسانی که با یکدیگر دست کم در برخی مواضع اختلاف نظر دارند تعبیر کرد، امری است که تنها گذشت زمان درستی یا نادرستی را نشان خواهد داد.

اما در این میان اگر بخواهیم فرض را بر درستی تحلیل های مذکور بگذاریم و در جست وجوی نشانگان موثر و موید وارد شدن لاریجانی به فاز تبلیغات انتخاباتی و کلید زدن انتخابات زودهنگام توسط او به روایت علیرضا زاکانی نماینده اصولگرای مجلس باشیم، شاید بتوانیم یکی از این نشانگان را در مرور سفرهای لاریجانی در چند ماه گذشته و پس از انتخابات ریاست جمهوری جست وجو کنیم.


تبلیغات زودهنگام یا انتخابات زودهنگام

پس از سفر لاریجانی به مصر شاید توقع نمی رفت سفر به اوگاندا و شرکت رئیس مجلس در نشست مشترک روسای مجالس کشورهای اسلامی حاشیه دار شود اما همراهی حجت الاسلام ناطق نوری با لاریجانی در این سفر که به عنوان رئیس مجلس پنجم او را همراهی می کرد و قدم زدن و نجواهای شبانه آنها در کنار دریاچه ویکتوریا و مذاکرات خصوصی میان روسای مجالس پنجم و هشتم که تا امروز چیزی از محتویات آن منتشر نشده به یکی از خبرها و حاشیه های جالب توجه سفر لاریجانی به اوگاندا بدل شد. لاریجانی هنوز گرد سفر به اوگاندا را از جامه خود نزدوده بود که راهی قطر شد و با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی ولیعهد قطر دیدار کرد.

سفر مهرماه لاریجانی به ژنو برای شرکت در نشست اتحادیه بین المجالس جهانی نیز از جمله سفرهای مهم لاریجانی به شمار می آمد. او که سعی فراوانی داشت به عنوان جایگزین خاورمیانه یی گزارش گلدستون بار دیگر موضوع خلع سلاح و تغییر ساختار سازمان ملل و نیز مساله فلسطین را مطرح سازد با در اولویت قرار گرفتن مساله امنیت غذایی در این نشست، موفق نشد به خواست خود دست یابد و بدتر آنکه مجموعه اخبار سفر و حضورش در ژنو در سایه اخبار حادثه تروریستی زاهدان قرار گرفت.

بررسی تعدد و مقصد سفرهای لاریجانی در مقایسه با سفرهایی که محمود احمدی نژاد در قامت رئیس دولت دهم انجام داده است نشان می دهد گرچه احمدی نژاد با سفر سنت شده اش به نیویورک و سازمان ملل در کنار سفرهایش به روسیه، دانمارک، بولیوی، ونزوئلا، برزیل، سنگال و گامبیا تا پیش از سفر وی به تاجیکستان و ترکمنستان علاقه مندی خود را به حضورهای فرامنطقه یی نشان داده است اما علی لاریجانی بیشتر تمایل دارد در حوزه منطقه خاورمیانه مانور دهد و بر موضوع فلسطین که تا چندی پیش موضوع مورد علاقه ویژه رئیس دولت نهم بود کار کند، زیرا لاریجانی در حاشیه تمام حضورهای خاورمیانه یی و حتی اروپایی اش بر موضوع فلسطین تاکید ویژه داشته است و بی شک موضوع فلسطین از معدود موضوعات خارجی است که بر عرصه سیاست داخلی تاثیرات ویژه یی برجای می گذارد. در کنار سفرهای خارجی که لاریجانی در چند ماه گذشته انجام داده آنچه شاید بتواند بیشتر موید نظریه مانور انتخاباتی وی که از سوی توکلی و زاکانی مطرح شده باشد، سفرهای استانی او است.

سفر چهارروزه به استان خراسان رضوی در دی ماه سال جاری و نیز سفر سه روزه به اراک در روزهای پایانی دی ماه در کنار سفرهای متعدد وی به قم که در بزنگاه روزهای ویژه یی همچون روز قدس، عاشورا و... به بهانه سفر به حوزه انتخابیه متبوع خود انجام می دهد و دیدارهایش با آیات عظام و مراجع تقلید قم شاید بتواند یکی از نشانگان و مستندات گمانه زنی های پیش گفته باشد، هرچند در تازه ترین اخبار لاریجانی مجدانه تعبیر «سفرهای استانی» و تبلیغاتی و انتخاباتی بودن سفرهای اخیرش را تکذیب کرده است. اما به هرحال باید منتظر ماند و دید برآشفتگی دوستان مجلس آقای لاریجانی چه تعبیری خواهد داشت.

آیا این دوستان از پشت پرده های سیاست خبری دارند یا در راستای هر چیز دیگری است؟

مهراوه خوارزمی



همچنین مشاهده کنید