جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آداب برخورد با کارگرِ خانه


آداب برخورد با کارگرِ خانه

جوان و مرتب است و ظاهرش با آنچه به عنوان خدمتکار ممکن است در ذهن داشته باشید, فرق دارد چنان با سلیقه و دقیق کارهای خانه شما را انجام می دهد انگار که در خانه خودش کار می کند

جوان و مرتب است و ظاهرش با آنچه به‌عنوان خدمتکار ممکن است در ذهن داشته باشید، فرق دارد. چنان با سلیقه و دقیق کارهای خانه شما را انجام می‌دهد انگار که در خانه خودش کار می‌کند.

او با صفا و صمیمیت یک روستایی ساده به خانه شما قدم می‌گذارد. شاید خیلی از دستگاه‌های برقی شما را نشناسد یا در خانه اش نباشد، شاید نداند سر میز ممکن است شش مدل کارد و چنگال قرار گیرد و شاید خیلی تشریفات جزیی را نداند اما همیشه آمادگی دارد برای شما آشپزی یا میوه آرایی کند و حتی وقتی مهمان دارید، از آنان پذیرایی کند تا شما از لحظات دور هم بودن بیشتر لذت ببرید.

او به خانه شما می‌آید و همه چیزهایی را که شاید دلش می‌خواست در زندگی داشته باشد، می‌بیند، اما همچنان امانتدار است و برای شما و برکت زندگی تان دعا می‌کند و می‌خواهد با زحمت فراوان هم که شده پول حلال برای فرزندانش ببرد اما شما با او چطور برخورد می‌کنید.

اگر برای پذیرایی در مراسم خواستگاری، ولیمه‌ها و... از کارگران شرکتی استفاده می‌کنید، باید ملاحظاتی را رعایت کنید.

گرسنه بیا گرسنه برو!

ساعت کار کارگران و خدمه منزل که از طرف شرکت‌ها برای کار به منازل شما می‌آیند، ۸ ساعت کاری است و بهای این خدمات در شرکت‌های مختلف ممکن است کمی بالاتر یا پایین‌تر باشد. ۸ ساعت کاری طبق قانون کار باید همراه بایک وعده غذای گرم باشد اما گاه این خدمه برای رسیدن به خانه شما مسیر دوری را می‌پیمایند که ممکن است حتی صبحانه نیز نخورده باشند.

آنها نیز مثل شما انسان هستند و قدرتی مکانیکی ندارند بنا براین مناسبات انسانی حکم می‌کند بعد از دو سه ساعت کار کردن، با تعارف چای، میوه یا شیرینی کمی از خستگی آنان بکاهید و وقتی زمان ناهار خوردن می‌شود، از آنان بخواهید کار را تعطیل کرده ناهار بخورند.

اگر شما طالب خدمات نیمه وقت باشید، ممکن است کمی گران‌تر برایتان تمام شود. اما برخی شرکت‌ها برای کار نیمه‌وقت نیز درست نصف بهای روزانه را در نظر می‌گیرند. اما برای کار نیمه وقت توقع کمتری برای یک وعده غذای کامل وجود دارد با این همه ممکن است کارگر در نیمه اول روز مشغول کاری مثل شستشوی راه پله بوده و گرسنه نزد شما آمده باشد که این موضوع کم پیش می‌آید.

به هر حال هرچند یک نفر خدمه خانه شماست اما مهمان شما نیز هست و پرسیدن یک سوال ساده که آیا گرسنه نیستی؟ چیزی از شما کم نمی‌کند. ضمن این‌که در ۹۰ درصد موارد جواب خدمه منفی خواهد بود.

این کار شما حس حق‌شناسی را در او زنده می‌کند و برای کار کردن در منزلتان انرژی بیشتری می‌گیرد.

زهرا ـ الف کارگری بیست و هشت ساله دارای یک فرزند است. او می‌گوید: بارها شده است برای کار به منزلی می‌روم که وضع رفاهی خوبی هم دارند و در حالی که می‌بینند یکسره از صبح در خانه آنها بوده‌ام و کار کرده‌ام، جلوی من میز می‌چینند و غذا می‌خورند و جمع می‌کنند و هر چه می‌ماند، دور می‌ریزند بدون این‌که یک تعارف بزنند که ناهار می‌خوری یا نه؟!

در حالی که از صبح دیده‌اند که چیزی نخورده‌ام. این نوع برخوردها برای آدم خیلی بد است. گاهی وقتی چنین برخوردی می‌بینم، حس می‌کنم کسانی که وضع مرفهی دارند، کارگر را کلا آدم حساب نمی‌کنند و فکر نمی‌کنند او هم گرسنه می‌شود. این هم چیزی نیست که آدم رویش بشود بگوید اما دیگر وقتی کار سنگین می‌کنم، ضعف به من فشار می‌آورد و گاه ناچار می‌شوم بگویم.

چیزهای خواستنی

خیلی از ما چیزهایی را که دیگر نمی‌خواهیم، به کسانی که می‌دانیم نیاز دارند، می‌بخشیم. اما ممکن است این کارگران زحمتکش را در فهرست افراد نیازمند قرار ندهیم.

خیلی از پوشاک و وسایلی که ما نیاز نداریم، ممکن است جایش در زندگی این عزیزان کم باشد. از فرش‌هایی که به نظر ما از مد افتاده تا لباس‌هایی که ممکن است برایمان بزرگ یا کوچک شده باشد و لباس بچه‌هایی که دیگر اندازه‌شان نیست.

مریم ـ ع در یک شرکت خدمات منزل کار می‌کند. او می‌گوید: مدت‌هاست برای خودم چیزی نخریده‌ام. اغلب خانم‌هایی که برایشان کار می‌کنم، لباس‌های قابل استفاده خود را وقتی نمی‌خواهند، به من می‌دهند. اما برای برای فرزند بزرگ‌ترم که به دبیرستان می‌رود، ناچارم لباس نو بخرم. او ناراحت می‌شود اگر برایش لباس دست دوم بخرم. اما دختر کوچکم هنوز این چیزها سرش نمی‌شود و هر چیزی برایش می‌آورم و می‌گویم یکی از خاله‌ها برایت فرستاده است، خوشحال می‌شود.

او می‌گوید: امسال خانه بزرگ‌تری اجاره کردیم و هنوز فرش نداشت. خدا حفظ کند یکی از خانم‌هایی که برایش کار می‌کنم، می‌خواست فرشش را رد کند. گفت اگر بفروشم ده بیست تومان بیشتر نمی‌دهند شما بردار جای عیدی. آنقدر خوشحال شدم. انگار خدا حرفم را شنیده بود که خانه لخت نباشد و آبرویم نرود. فامیل نمی‌دانند من و همسرم خانه‌های مردم کار می‌کنیم. فکر می‌کنند کارگر کارخانه‌ایم و وضعمان بد نیست. نمی‌خواهم به بچه‌هایم بگویند مادرت کلفت است!

احترام متقابل

آدم‌ها با هر کاری که دارند، احترامشان واجب است فرقی نمی‌کنند چه کاری می‌کنند مهم این است که به کار آنها احتیاج است.

این حرف سعید الف ـ خدمه منازل است. او می‌گوید: بعضی وقت‌ها وقتی سر کار، برخوردهایی از صاحب‌کارها می‌بینم که واقعا دلم می‌گیرد و به غرورم بر می‌خورد و به خدا می‌گویم چرا؟

او می‌گوید: یک‌بار در خانه‌ای کار می‌کردم و ظهر شد و خانواده شروع کردند به غذا خوردن. همان اول بخشی از غذا را برای سگ خانگی خود ریختند و او هم همزمان با آنها شروع به خوردن کرد.

وقتی غذاهایشان را خوردند، ته بشقاب‌هایشان را جمع کردند و می‌خواستند دور بریزند که یکی از بچه‌ها گفت: این را هم بدیم اون یارو شاید گشنه باشد.

اشک در چشمانم جمع شد اما غرورم شکست و با این‌که بسیار گرسنه بودم، از آنها قبول نکردم و گفتم روزه‌ام؛ زیرا نمی‌خواستم در آن خانه لب به چیزی بزنم.

سعید می‌گوید: درست است که من کارگری می‌کنم اما انسان شریفی هستم که نه طلا فروشی‌ها را خالی می‌کنم و نه چاقو زیر گلوی مردم می‌گذارم تا پولشان را بگیرم. آنها احترام دارند و توی تلویزیون صورتشان را شطرنجی می‌کنند اما بعضی‌ها به خاطر کار شریف و حلال من به من احترام نمی‌گذارند و جلوی چشم دیگران، ‌شأن مرا از سگ پایین‌تر می‌آورند. این به تربیت افراد بستگی دارد اما خواهشم از مردم این است که چنان‌که ما تمیزی و عید را به خانه‌های آنان می‌آوریم، آنها نیز قدر ما را بدانند و دست‌کم احترام ساده انسانی به ما بگذارند.

ما شاید تحصیلکرده و متخصص نباشیم یا اگر باشیم، کاری بهتر نداشته باشیم اما احترام و بی‌احترامی را می‌فهمیم و شاید هرگز حرفی هم نزنیم؛ چون به کار احتیاج داریم ولی جواب دلی را که می‌شکند باید به خدا پس بدهید.

هشدار به کارگران نظافت منازل

سعید حمیدی، مدیر یکی از مراکز نظافت منازل به کارگران توصیه می‌کند:

برای حفظ امنیت خود حتما به واسطه شرکت به منازل مراجعه کنید.

با این کار ورود و خروج شما و آدرس و شماره تماس شخص خدمات گیرنده در جایی قانونی ثبت می‌شود که هر حرکت غیراخلاقی وی را می‌توانید پیگیری کنید و دستیابی به حقوق روزانه‌تان عملی خواهد شد گرچه حق کمیسیون شرکت را باید بپردازید ولی از امنیت بیشتری برخوردار خواهید بود.

اگر به خانه‌ای رفتید که ظاهری مشکوک داشت، ساکنان آن وضع مناسبی نداشتند، یا سخنان رکیک و نامناسب رد و بدل می‌شد، بر کار کردن در آنجا اصرار نورزید و محل را ترک کنید.

اگر کسی کارگر خانم خواست و گفت خانم و تنهاست و در مراجعه با چند مرد مواجه شدید، می‌توانید از کار کردن در آنجا خودداری کنید و برگردید.

درباره حق‌الزحمه خود در بدو ورود با صاحبخانه صحبت کنید و قبض را به او نشان دهید و در صورت رضایت، کار را شروع کنید.

به حریم شخصی کارفرما احترام بگذارید و درمسائل و عکس‌های خانوادگی دقیق نشوید.

ماندانا ملاعلی