پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
برداشت دوباره كربن از هوا
پژوهشگران به كمك فناوری های مدرن پاسخ هایی برای چالش های زیست محیطی درازمدت ناشی از تغییرات آب و هوا یافته اند. آنها به دنبال كاهش گازهای گلخانه ای هستند این گازها به حیات كره زمین آسیب های فراوان وارد می كنند و باعث از بین رفتن لایه اوزن می شوند. آنها به فناوری های جدید روی آورده اند تا مشكلات ناشی از تغییرات آب و هوا را كاهش دهند.
●كربن
كربن عنصری غیرفلزی با علامت شیمیایی C یكی از فراوانترین عناصری است كه به اشكال متعدد چندوارگی طبیعی وجود دارد. این عنصر چهار ظرفیتی است و خاصیت تشكیل مواد مركب زنجیری و حلقوی را دارد. كربن دركلیه موادآلی نباتی و حیوانی وجود دارد. شاخه بزرگی از شیمی آلی، شیمی مواد تركیبی كربن است. كربن بی شكل و سیاه، دارای وزن مخصوص ۸۸/۱ است.این عنصر درحرارت زیاد می سوزد و با جذب اكسیژن تشكیل اكسیدهای سادهCO و CO۲ می دهد. كربن به صورت هیدروكربورها در نفت و به صورت هیدرات های كربن در زغال سنگ و گیاهان یافت می شود.كربن برای مصارف شیمیایی، متالوژی یا صنعتی به صورت موادمركب در درجات، ابعاد و اشكال مختلف دیده می شود و یا به صورت زغال های فعال، زغال چوب، گرافیت، دوده، كربن قطران، زغال سنگ، كك نفتی دیده می وشد، كه منابع عمده كربن عنصری هستند.كربن۱۳ یكی از ایزوتوپ های كربن است كه به عنوان ردیاب درتحقیقات زیست شناسی بكار می رود و كربن۱۴ یا كربن رادیواكتیو كه دارای عمرطولانی تر است در هوا وجود دارد و با بمباران نیتروژن توسط پرتوهای كیهانی در ارتفاعات تشكیل می شود و وارد مراحل رشد گیاهان می شود و نیمه عمر آن حدود۶۰۰ سال است و از نیتروژن و یك سیكلوترون (شتابگر)ساخته می شود.
●كربوهیدرات ها
كربوهیدرات ها تركیبی از كربن ها، هیدروژن و اكسیژن هستند این موادمحصول عمده فتوسنتزگیاهی بوده و به صورت سلولز بخش اعظم گیاهان زنده را تشكیل می دهد. كربوهیدرات ها منشاء انواع سوخت مانند الكل (از راه تخمیر) زغال سنگ (از راه فسیل شدن) و چربی ها (از راه تبدیل بیولوژیكی در حیوانات) هستند.
●دی اكسیدكربن موجود هوا و خطرزیست
درحال حاضر میزان دی اكسیدكربن در اتمسفر۳۷۹ واحد در میلیون است یعنی فقط ۲۱ واحد باقی مانده است تا به مرز۴۰۰ واحد برسد. دانشمندان معتقدند كه ظرف ده سال یا حتی كمتر از آن، حجم دی اكسیدكربن، به عدد فوق خواهدرسید زیرا هم اكنون سالانه بیش از ۲درصد درسال برمیزان آن افزوده می شود. كه این یك بمب اكولوژیكی است وآغاز به كاركرده و تیك تاك می كند.
●پیامدها
پیامدهای گذشتن دمای زیست كره از آستانه(۴۰۰ واحد) فاجعه آمیز (افزایش۲ درجه سانتیگراد گرمای زمین) است یعنی به خطرافتادن جوامع بشری و اكوسیستم های كره زمین. به عنوان مثال، با ردشدن از آستانه وارداقلیمی از نابودی و مرگ خواهیم شد. آسیب های اساسی بر كشاورزی وارد خواهد آمد. بخش عمده ای از جمعیت كره زمین با كمبود منابع آب مواجه می شوند و سلامتی عمومی به مخاطره خواهد افتاد. این فاجعه می تواند بسیاری از صخره های مرجانی جهان را نابود سازد و صدمات جبران ناپذیری بر اكوسیستم مهم زمین، از جمله جنگل های بارانی آمازون وارد آورد. بالاتر از۲ درجه سانتیگراد یعنی گام گذاردن به آن سوی خط سرخ. خطر افزایش ناگهانی آب و هوا یا حتی پرش تغییرات آب و هوایی نیز افزایش می یابد. این حادثه اگر اتفاق افتد تبعات عظیم و تكان دهنده ای خواهد داشت، استحاله جنگل ها و خاك ها از یك سینك شبكه ای كربن از پیامدهای بعدی این فاجعه است.درصورت پیش آمدن پرش تغییرات آب و هوایی، درقسمت هایی از زمین ناگهان درجه حرارت به شدت افت می كند به طوری كه انسان در جا یخ می زند و ظرف چنددقیقه بعد یك منطقه به كلی نابود می شود. درحال حاضر ایالات متحده آمریكا به تنهایی عامل انتشار بیش از۳۵ درصد گازگلخانه ای زمین است كه از پذیرش قطعنامه كیوتو(در رابطه با تغییرات آب وهوا و بدتر شدن وضع) سر باز می زند. كشورهای كاناداد و استرالیا نیز، هنوز این قطعنامه را نپذیرفته اند.
با توجه به میزان دی اكسیدكربن موجود هوا و نزدیك شدن به مرز انفجار خطرهای زیست محیطی، كشورهای جهان اعم از گروه هشت و یا كشورهای درحال توسعه باید به دنبال فناوری های پیشرفته برای تولید انرژی با انتشار كم كربن باشند.
●پنجاه درصد دی اكسیدكربن تولید بشر، جذب دریاها شده است
از زمان آغاز عصر صنعت درحدود سال۱۸۰۰، میزان دی اكسیدكربن موجود در جو زمین از۲۸۰ واحد در میلیون بی.بی.ام (BBM) به۳۸۰ بی.بی.ام افزایش یافته است. این میزان تنها نصف كل میزان تولید شده توسط بشر بوده است. پنجاه درصد از دی اكسیدكربنی كه بشر در دویست سال گذشته با فعالیت های صنعتی درجو زمین رها كرده جذب دریاها شده است. درنتیجه میزان گازهای گلخانه ای كمتر از حدی است كه انتظار می رفت، باشد. اما تمركز شدید دی اكسیدكربن دراقیانوس ها، خواص شیمیایی آنها را تغییر داده و تشكیل پوسته برای برخی آبزیان را دشوار كرده است و اگر اقیانوس ها درفاصله سال های ۱۹۹۴- ۱۸۰۰ در حدود ۱۱۸ میلیاردتن كربن را جذب نكرده بودند میزان دی اكسیدكربن موجود در جو درحدود۵۵ واحد در میلیون بیش از میزان فعلی بود. این امر، ممكن است روند گرم شدن زمین را كند كند، اما تغییراتی در خواص شیمیایی دریاها ایجاد كرده است.
●روش های كاهش دی اكسیدكربن اتمسفر زمین
الف) روش های كشاورزی
تحقیقات نشان می دهد با تجمع و ذخیره كربن در زمین های كشاورزی، می توان به كاهش میزان دی اكسیدكربن موجود در اتمسفر پرداخت، تحقیقاتی كه در دانشگاه ایلینویز انجام شده، نشان داده است كه با تجمع كربن در داخل زمین و جلوگیری از واردشدن این گاز به اتمسفر می توان از اثرات مضر آن در گرم شدن بیش از حد زمین، جلوگیری كرد. گیاهان دی اكسیدكربن موردنیاز خود را برای رشد از هوا بدست می آورند و آن را به شكل كربن دربافت های حیاتی خود ذخیره می كنند، بیشترین مقدار گازكربن زمانی است كه گیاهان درو می شوند، دوباره به محیط بر می گردد، اما با وجود این هنوز مقداری كربن در داخل خاك به صورت یك ماده آلی باقی می ماند، نحوه استفاده و بهره برداری از زمین می تواند نقش قابل توجهی در تجمع این گاز درخاك داشته باشد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست