سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

عامل غذایی چاقی چیست؟


عامل غذایی چاقی چیست؟

● عامل چاقی چیست؟ چربی، قند و کربوهیدرات، یا پروتئین؟
برای پاسخ به این سوال بگذارید ببینیم سرنوشت غذا در بدن چگونه است:
- غذا وارد دهان میشود.
- در دهان بزاق ترشح میشود که حاوی …

عامل چاقی چیست؟ چربی، قند و کربوهیدرات، یا پروتئین؟

برای پاسخ به این سوال بگذارید ببینیم سرنوشت غذا در بدن چگونه است:

- غذا وارد دهان میشود.

- در دهان بزاق ترشح میشود که حاوی آنزیمهایی است که نشاسته غذا را به قند تبدیل میکند.

- غذا به سمت معده سرازیر میشود.

- پپسین (آنزیمی که مسئول هضم پروتئین است) ترشح میشود و به همراه اسید معده (اسید هیدروکلریک) غذا را تجزیه کرده و به مخلوطی به اسم "کیم" تبدیل میکند.در معده قسمت اعظم پروتئین تجزیه و هضم میشود.

- مخلوط کیم وارد دوازدهه (ابتدای روده کوچک) میشود که در اینجا صفرا از کیسه صفرا روی آن ترشح میشود.

- صفرا باعث میشود چربی در آب محلول شده و طوری رقیق شود که بتواند براحتی جذب شود.

- آنزیمهای پانکراس نیز بدرون دوازدهه ترشح میشوند و باعث میشوند قند و چربی و پروتئین کاملا به قطعات کوچک تجزیه شوند.

- نهایتا همه چیز محلول شده و به شکل مایع در می آید که میتواند از لایه سلولی روده کوچک جذب شود. در اینجا چربی و پروتئین و قند از هم جدا شده و هرکدام مسیر جداگانه ای را طی میکنند.

قند کجا میرود؟

قند مستقیما وارد جریان خون میشود و چندین عضو مختلف بدن هنگام عبور قند از جریان خون آنرا برداشت کرده و مصرف میکنند.

مقداری از قند هم به شکل گلیکوژن در کبد ذخیره میشود.

باقیمانده قند به چربی تبدیل میشود و در بافت چربی جای میگیرد.

چربی کجا میرود؟

چربی توسط حاملهای چربی در خون وارد جریان خون میشود و به کبد میرود.

کبد مقداری از چربی را میسوزاند،مقداری را به مواد دیگر (همچون کلسترول) تبدیل میکند و بقیه را بسته بندی کرده و به قسمتهای مختلف بدن که به آن نیاز دارند میفرستد و باقیمانده را به بافت چربی میفرستد تا در آنجا ذخیره شود.

پروتئین کجا میرود؟

پروتئین به اجزای ساختاری خود بنام پپتیدها شکسته میشود.

پپتیدها هم دوباره تجزیه شده و به اسیدهای آمینه تبدیل میشوند.

اسیدهای آمینه از روده کوچک جذب شده و وارد جریان خون میشوند.

در آنجا بعضی اسیدهای آمینه صرف تشکیل ذخایر پروتئینی بدن میشوند.

اسید آمینه های اضافی تبدیل به قند و چربی میشوند و سرنوشت قند و چربی را پیدا میکنند.

این بود سرنوشت اجزای مختلف غذا در بدن.

بسیاری از افراد می پندارند که خوردن مقادیر زیاد پروتئین، به تقویت و حجیم شدن توده عضلانی آنها کمک میکند.در حالی که اینطور نیست.حتی پروتئین اضافی هم تبدیل به چربی میشود.

پس این است دلیل اضافه وزن: خوردن زیاد از هر نوع ماده غذایی.

بدن، اضافی هر نوع غذایی را نهایتا تبدیل به چربی میکند و اگر شما نتوانید این چربی را بسوزانید،کالری اضافی هر روز شما را چاق تر و چاق تر میکند!

گیتی بهدادی پور

کارشناس تغذیه

www.behdadipour.com