جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

لزوم شفاف سازی قانون مالیات بر ارزش افزوده


لزوم شفاف سازی قانون مالیات بر ارزش افزوده

بررسی طرح خردمندانه جراحی اقتصادی یا به تعبیری طرح نقدی کردن یارانه ها شروع شده است. به این طرح باید طرح های اختصاص سهام عدالت، سهمیه بندی بنزین، تقویت کارگاه های زودبازده …

بررسی طرح خردمندانه جراحی اقتصادی یا به تعبیری طرح نقدی کردن یارانه ها شروع شده است. به این طرح باید طرح های اختصاص سهام عدالت، سهمیه بندی بنزین، تقویت کارگاه های زودبازده طرح صندوق مهر الرضا(ع)، مسکن مهر، اجرای طرح ها در سفرهای بی شمار استانی و طرح های مبتکرانه دانشمندان ایرانی در عرصه های دفاعی و دانش فضایی و ارتقاء علوم پزشکی و طرح تداوم خودکفایی کامل در فناوری هسته ای را نیز افزود. اختصاص سهام عدالت و نقدی کردن یارانه ها یادگار مجالس و دولت های گذشته است و توسط دولت اصولگرا قرار است به سر منزل مقصود برسد. درحالی که هنوز در نیمه راه است. به همه مواردی که اشاره شد باید قانون مالیات برارزش افزوده را نیز ضمیمه کرد که با اطلاع رسانی دولت حمایت مردمی را به دنبال خواهد داشت.

اخذ ۳ درصد مالیات برارزش افزوده به زبان ساده یعنی این که اگر فردی بخواهد یخچال بخرد. کارخانه موظف است ۳ درصد مالیات از خریدار عمده یاواسطه یا خرده فروش دریافت کرده و فاکتور شود. این سلسله مراتب فاکتورنویسی نهایتا از جیب مصرف کننده اخذ می شود.

اگر اخذ ۳ درصد مالیات بر ارزش افزوده که بر عهده مصرف کننده و تضمینی بر تداوم تولید و اشتغال است به انقلاب تولیدی و ایجاد اشتغال منجر شود امری پسندیده و با عقلانیت همراه است. و تضمینی امنیتی و ثبات دهنده بر آینده شغلی و رفاه اجتماعی افراد جامعه محسوب می شود اما باید سازوکارهایی به کار بست که اجرای قانون به افزایش تورم منجر نشود.

یکی از راهکارهایی که می توان پیشنهاد داد این است که قانون اخذ مالیات ۳درصد بر ارزش افزوده ابتدا به صورت اختیاری پیاده و اجرایی شود.

مسلما وقتی از زبان ریاست جمهوری عنوان می شود که فلان صاحب منصب دولتی یا غیردولتی از ما بهتران با تبانی ۱۵۰ میلیارد تومان وام گرفته تا در کار تولیدی سرمایه گذاری نماید و این مبلغ از بورس بازی خرید و فروش ملک و زمین سردرآورده است و اقساط آن هم پرداخت نشده است. باید مجازات مالیاتی تشدید شده یقه این گونه افراد را گرفت. به هر حال ساماندهی سیستم مالیاتی باید با صبوری و شکیبایی و بدون شتابزدگی محقق شود. الگوبرداری و کپی برداری از سیستم مالیاتی کشورهای شرقی و غربی به بیراهه رفتن است.

در پایان اخذ ۳ درصد مالیات برارزش افزوده بدون اطلاع رسانی کافی و شفاف سازی ممکن است با مشکلاتی در اجرا مواجه شود همانگونه که قبل از تعلیق آن توسط رئیس جمهوری چنین شد. متأسفانه سازمان امور مالیاتی نتوانست قبل از اجرا مردم را با این قانون آشنا کند که امید است در فرصتی که پیش رو دارد به چنین اقدامی دست بزند.

فراموش نکنیم طرح هایی که تاکنون به اجرا درآمده اقدامی شجاعانه و مدبرانه است و یکی پس از دیگری باید نهایی شوند. شتابزدگی در اینگونه امور به منزله بد الگو ارائه دادن است و خساراتی را طبعا به دنبال خواهد داشت.

اخذ ۳ درصد مالیات برارزش افزوده از مصرف کننده اگر باعث خود اتکایی و خودباوری در عرصه تولید محوری و ایجاد اشتغال و تضمین آینده شغلی و رفاهی هم وطنان باشد بلامانع است. به شرطی که به تورم و گرانی منجر نشود.

مهدی گودرزی