سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

هفت خان رستم قبولی در آزمون جامعه حسابداران رسمی


هفت خان رستم قبولی در آزمون جامعه حسابداران رسمی

حسابدار رسمی شدن در کشور عزیزمان ایران حکایت جالبی دارد

حسابدار رسمی شدن در کشور عزیزمان ایران حکایت جالبی دارد. درهمان سالهای تشکیل جامعه حسابداران رسمی خیلی از مدیران وسرپرستان آنوقت سازمان حسابرسی بدون زحمت انجام هرگونه آزمونی ، عنوان حسابدار رسمی را احراز نمودند و عده دیگری که خارج از این گود بوده اند مجبور بوده مطابق آئین نامه ای که هیئت محترم تشخیص صلاحیت حسابداران رسمی متولی اجرای آن هست وبا همان سبکی که درآئین نامه فوق توصیه شده است سوابقشان را تکمیل نمایند. تصویب نامه ای که توسط هیئت محترم دولت گذشته صادر گردید جزء سخت کردن شرائط احراز هیچ حاصلی برای داوطلبان مذکور حاصلی نداشته است. آب سردی بود برسر تمامی داوطلبان حسابداررسمی که در موسسات حسابرسی خصوصی فعالیت می نمایند .

طبق این تصویب نامه شرائط وِیژه ای را برای مدیران کل مالی وذیحسابان دولتی که حداقل ۱۰ سال سابقه در امور مالی،حسابرسی وممیزی دارند قائل شدند ومصوب کردند که آقایون بدون آزمون وهمانند سالهای اولیه تشکیل جامعه حسابداران رسمی که پیش تر عرض شد ولی با این تفاوت که مصاحبه هم وجود داشته باشد، بشوند حسابداررسمی و جالب تر اینکه جامعه حسابداران رسمی که خود یک نهاد خود انتظام ویک موسسه غیروابسته به دولت است در اقدامی متقابل و در پاسخ به این تصویب نامه ولی ازنظرما همسو با آن از قافله عقب نماند وضرب شصتی محکمتر بر پیکره نحیف داوطلبین حسابداررسمی شاغل بخش خصوصی وارد آورد وبه جای حمایت ازاین داوطلبین که در بدنه خود همین جامعه حسابداران رسمی فعالیت می نمایند برعکس به آنان پشت کرد ونتیجه همین شد که می بینیم . با مصوبه ای که به تصویب شورای عالی جامعه حسابداران رسمی دوره اخیر رسانده اند شرائط جدید و سخت تری را برای احراز مدیر حسابرسی و شراکت در موسسات حسابرسی بوجودآوردند که به نوع خود قابل تامل است . هفت خان رستم را بهتر می توان طی نمود تا این پروژه دردآوری را که برای داوطلب حسابداررسمی درست کرده اند.

آزمونی که بعضی از مدیران بخش دولتی اخیرا" از انجامش معاف شدند ،آزمونی است که تعدادی از همین داوطلبان به خاطر ۳۰ یا ۴۰ عدد سوال تستی درس حسابداری که آنهم متاسفانه یک ششم سوالاتش در سال ۱۳۹۲غلط از آب درآمده ودر سال جاری هم بااضافه شدن ۱۰ سوال نسبت به سال گذشته بالطبع انتظار می رفت وقت زیاد تری اختصاص دهند به طور محیر العقولی ۱۵ دقیقه نیز از وقت داوطلبان به یغمابردند واین است که داوطلبان سرگردان وبلاتکلیفند . در آزمون که سال گذشته برگزار شد ابهام عمده ای در خصوص صحت تعداد ۵سوال از ۳۰ سوال درس حسابداری آن وجود داشت که منجر به اعتراض تعداد زیادی از داوطلبان گردید. ولی هیئت محترم تشخیص صرفا" با حذف ۱ سوال از درس فوق به این نابسامانی خاتمه داد وقائله را ختم به خیر کرد (در مورد دروس دیگر اظهار نظر نمی شود ولی شواهد نشان می دهد که دروس دیگر هم اشکالاتی داشته است) در وضعیتی که هنوز ابهامات پیش گفته درخصوص چگونگی طرح سوالات فوق در سال گذشته (۱۳۹۲) رفع نگردیده بود که، هیئت محترم تشخیص به عوض حذف سوالات فوق ، گزینه دیگری ازسوال شماره۱۹ درس حسابداری را صحیح اعلام نمود که ابهام اساسی در خصوص صحیح بودن گزینه مورد نظر وجود دارد.آیا حق داوطلب این است که پاسخ صحیحی که به سوالات داده است به صورت یک طرفه وبدون هیچ گونه مبنای علمی وبدون استناد به متون مصوب (درمورد درس حسابداری بدون استناد به استاندارد حسابداری) ناصحیح خوانده شود و بدون دلیل ازامتیازش کسر شود وهیچ توضیحی در خصوص ناصحیح بودن گزینه های مورد نظرش ارائه نشود . غلط بودن یک سوال تستی امتیاز قابل توجهی را از داوطلب کسر می نماید چه رسد به ۴یا ۵ سوالی که نمره منفی هم دارد قطعا" داوطلب را از گردونه رقابت حذف می کند .

نمی دانم که کی میرسد که یک مقام دولتی به داد داوطلبان شاغل در موسسات خصوصی برسد. همه خوب می دانیم که با بالارفتن سن علی رغم اینکه به تجارب حرفه ای یک داوطلب احراز حسابداررسمی افزوده می شود ولی به گونه ای مشابه سرعت عمل او در پاسخ دادن به سوالات تستی پائین می آید و به همین دلیل این اعتقاد وجوددارد که دادن وزن بیش از اندازه به آزمون تستی جهت احراز صلاحیت حسابداررسمی منطقی نبوده بلکه روش مصاحبه حضوری وارزیابی توان انجام کار حسابرسی آنهم از طریق ارائه پرونده کار وارائه گزارش حسابرسی از سوی داوطلب می تواند درکنار آزمون تستی ملاک خوبی جهت انتخاب واحراز عنوان حسابداررسمی باشد که متاسفانه در شرائط فعلی به آن توجهی نمی شود.

مجید قائمی

داوطلب دوره های اخیر(حداقل ۴دوره ) آزمون جامعه حسابداران رسمی