پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

دیابت بیماری تام هنکس


دیابت بیماری تام هنکس

هنرپیشه مشهور آمریکایی از ابتلایش به مرض قند می گوید

تام هنکس، هنرپیشه آمریکایی مشهور و برنده جایزه اسکار، می‌گوید با توجه به اینکه دچار دیابت نوع۲ شده، دیگر فرصت بازی در بعضی نقش‌ها برای او به پایان رسیده است؛ مخصوصا نقش‌هایی که نیاز به کاهش یا افزایش وزن شدید دارند...

او این موضوع را در گفت‌وگو‌ی پیش از نمایش افتتاحیه فیلم جدیدش «کاپیتان فیلیپس»- که در آن نقش ناخدای یک کشتی ربوده شده به‌وسیله دزدان دریایی سومالیایی را بازی می‌کند- بیان کرد. این بازیگر سابقه کاهش و افزایش وزن شدید برای واقعی نشان دادن شخصیت‌هایی که نقششان را بازی می‌کرده را در پرونده هنری‌اش دارد؛ مثلا هنگام بازی در نقش یک بیمار دچار ایدز در فیلم «فیلادلفیا» ۱۳ کیلوگرم و هنگام بازی در فیلم «دورافتاده» ۲۵ کیلوگرم وزن کم کرد و در فیلم «لیگ خودمان» در نقش یک بازیکن حرفه‌ای بیسبال هم ۱۲ کیلوگرم وزن اضافه کرد.

تام هنکس می‌گوید این کاهش و افزایش‌ شدید وزنش ممکن است با ابتلایش به دیابت نوع۲ ارتباط داشته باشد: «وقتی می‌خواهی وزن اضافه کنی، باید کلی غذای آشغال بخوری و ورزش نکنی!» اما به گفته این هنرپیشه ۵۷ ساله، بالا بودن قندخون در او احتمالا سابقه‌ای بیش از ۲۰ سال دارد: «از یک طرف احتمالا زمینه ژنتیکی دیابت نوع۲ داشتم و از طرف دیگر شیوه زندگی‌ام تقریبا از ۷ سالگی تا ۲۰ سال پیش که معلوم شد قندخونم نسبتا بالاست، در دچار شدنم به این بیماری تاثیر داشته است.»

به گفته هنکس، به غیر از قندخون بالا، او به‌طورکلی سالم است و حتی کلسترول خونش هم طبیعی است: «فقط مساله این است که نوع بدن و شیوه زندگی من باعث می‌شود مستعد بالا رفتن قندخون باشم.»

این بازیگر معتقد است کم یا زیاد کردن وزن برای هنرپیشه‌ها در سنین جوانی امکان‌پذیرتر است: «من با چند بازیگر که برای نقش‌هایشان وزن اضافه یا کم کرده‌اند، صحبت کرده‌ام و فهمیده‌ام که واقعا این کار فشار زیادی روی زانوها و شانه‌ها وارد می‌کند و هیچ بازیگری نمی‌‌خواهد این کار را تکرار کند. من ۵۷ ساله‌ام و دیگر فکر نمی‌کنم بتوانم نقشی را قبول کنم یا به تعطیلاتی بروم که نتیجه‌اش ۱۳ کیلوگرم اضافه وزن باشد.»

پزشکان هنکس اخیرا به او گفتند قندخونش به حدی رسیده است که او جزو افراد دچار دیابت نوع۲ شمرده می‌شود. حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد مبتلایان به دیابت، دچار دیابت نوع۲ هستند که معمولا در سنین بالاتر بروز می‌کند. شیوع دیابت نوع۲ در همه کشورهای جهان در سال‌های اخیر به شدت افزایش یافته است. البته ابتلا به دیابت نوع۲ در برخی خانواده‌ها بیشتر دیده می‌شود و احتمالا این مساله به‌دلیل زمینه ارثی است. عامل دیگر در دچار شدن به این بیماری شیوه زندگی کم‌تحرک و خوردن غذاهای پرکالری و در نتیجه اضافه وزن است. در دیابت نوع۲، بدن به میزان کافی انسولین (هورمون پایین‌‌آورنده قندخون که در لوزالمعده تولید و ترشح می‌شود) تولید نمی‌کند یا بافت‌های بدنی به اثر انسولین مقاومت نشان می‌دهند.

انسولین ورود قندخون (گلوگز) به درون سلول‌ها و سوختن آن را تسهیل می‌کند اما در صورت کمبود انسولین یا مقاومت سلول‌ها به این هورمون، قندخون بالا می‌رود. بالا بودن مزمن قندخون با آسیب رساندن به رشته‌های عصبی و رگ‌های خونی، باعث آسیب به اندام‌های حیاتی بدن مانند قلب، کلیه و چشم‌ها می‌شود.

هنگامی فردی دچار دیابت تشخیص داده می‌شود که قندخون ناشتایش در ۲ نوبت آزمایش جداگانه در حد ۱۲۶ میلی‌گرم در دسی‌لیتر یا بالاتر باشد. پیش از اینکه قندخون به این حد برسد، ممکن است فرد دوره‌ای از «پیش‌دیابت» را بگذراند که در آن قندخون ناشتا بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ میلی‌گرم در دسی‌لیتر است، یعنی قندخون بالاتر از حد طبیعی (کمتر از ۱۰۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر) است اما آنقدر بالا نیست که بتوان او را مبتلا به دیابت دانست.

یک راه دیگر برای تشخیص دیابت (و نیز پیگیری چگونگی کنترل دیابت)، اندازه‌گیری میزان هموگلوبین متصل به قند یا آزمایش هموگلوبینA۱C است. این آزمایش خون، میزان میانگین قندخون را در ۲ تا ۳ ماه گذشته نشان می‌دهد. هر چه میزان قندخون بالاتر باشد، میزان هموگلوبینA۱C بالاتر می‌رود. اگر میزان هموگلوبینA۱C در فردی در ۲ نوبت جداگانه در حد ۵/۶ درصد یا بالاتر باشد، مبتلا به دیابت است (در مورد پیش‌دیابت این میزان بین ۷/۵ تا ۴/۶ درصد است.) احتمالا تام هنکس نیز در سال‌های پیش در وضعیت «پیش‌دیابت» قرار داشته و اکنون با رسیدن قندخونش به بالای ۱۲۵ میلی‌گرم در دسی‌لیتر، تشخیص دیابت او قطعی شده است. اگر پیش‌دیابت درمان نشود، احتمالا در طول ۱۰ سال یا کمتر به دیابت تبدیل می‌شود و در فردی که دچار پیش‌دیابت شده است، آسیب‌های درازمدت دیابت- به‌خصوص به دستگاه قلب و عروق- در واقع از همان هنگام آغاز شده است. اما خبر خوب این است که پیش‌‌دیابت فرصتی در اختیار فرد قرار می‌دهد تا وضع سلامتش را بهبود بخشد، چراکه پیشرفت از پیش‌دیابت به دیابت، اجتناب‌ناپذیر نیست. ایجاد تغییراتی در شیوه زندگی مانند خوردن غذاهای سالم، فعالیت بدنی روزانه و حفظ وزن در حد طبیعی،نه‌تنها ممکن است از پیشرفت پیش‌دیابت به دیابت جلوگیری کند، بلکه می‌تواند قندخون را به حد طبیعی بازگرداند.

ترجمه:علی ملائکه

منبع: گاردین