چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
بافتهای فرسوده شهری
باتوجه به اینکه شهرسازی کلاسیک تاکنون نتوانسته است بین نقطه نظرهای مختلف ارتباط بر قرار کرده و به یک نظریه منسجم دست یابد، در هر دوره ای به نظریات جدید و عملکردهایی تک بعدی که گاهی با تناقض و تعارض با نقش انسان و نیازهای او شکل میگیرند، مواجه میشویم؛ به عنوان مثال تا اواخر دوره قاجاریه شکل غالب شهرها از الگوهای سنتی رایج ایران، صورت میگرفت که با ورود اتومبیل تغییرات شگرفی در بافت و کالبد شهرها ایجاد شد، فضاهای جدید شهری با ویژگیهایی جدید و منطبق بر ورود اتومبیل و ماشینی شدن در کنار بافتهای سنتی قبل قاجاریه شکل گرفت و شروع به رشد کرد. محلاتی برای رفع نیازهای جدید شهرنشینی کم کم مهاجرتهای داخلی شهرها شروع شد و افراد مستطیع به بافتهای جدید نقل مکان کردند و ساکنان کم بضاعت در بافتهای قدیمی ساکن شدند.
بدون هیچ گونه حس تعلق به مکانی که به آن از روی اجبار روی آورده بودند. و همین گونه بود که این بافتهای قدیمی در اثر اهمال در نگهداری و زنده سازی آن، به مکانهایی برای انجام اعمال خلاف و پاتوقی برای افراد معتاد و بیمار و بعضاً مکانی برای کسب درآمد افراد با اشتغال کاذب، تحت عنوان بافتهایی ناکارآمد و مسأله دار از منظر کالبدی، عملکردی، اجتماعی و ... تبدیل شدند.
به طور کلی، بافتهای فرسوده مراکز شهری، روی ۷ مورد زیر تاثیر بسزایی میگذارند:
۱) مسائل جمعیتی و اجتماعی
۲) مسائل کارکردی
۳) مسائل اقتصادی
۴) مسائل ارتباطی و دسترسی
۵) مسائل زیرساختی
۶) مسائل زیست محیطی
۷) مسائل کالبدی
که هر کدام از این موارد هم، مسئول خاص خود را با در نظر گرفتن مشارکت گروهی مسئولان شهری و سازمانهای خصوصی و دولتی میطلبد.
از دیگر مواردی که باعث میشود به مسأله بافتهای قدیمی و فرسوده توجه داشته باشیم، استفاده از مصالح ارزان و قدیمی در غالب ساختمانهاست که ایمنی ساکنان را در هنگام بروز سوانح طبیعی زیر سؤال میبرد.
ایمن سازی ساختمانها در برابر زلزله، برای مثال وجود ساختمانهای بیشتر از ۳ طبقه در بافت قدیم به صورت پراکنده، مشکل عدم استحکام ساختمانها با توجه به اهمیت جان مردم در زمان وقوع زلزله احتمالی، نسبت به سایر مشکلات موجود بافتهای فرسوده اولویت بیشتری دارد.این نواحی که نیازمند مداخله هوشمندانه و علمی اند، زمانی کانون ثروت و قدرت شهرها بودند، ولی در شرایط کنونی از حیث اجتماعی و جمعیتی، از ساکنان بومی خود خالی اند و از نظر زیر ساخت و خدمات شهری در سطحی ضعیف و با نابسامانی کالبدی همراهاند.
بازسازی ساختمانهای قدیمی
همچنین مطالعات گوناگون در نواحی کهن و قدیمی شهرها در ایران نشان میدهد که نحوه برخورد با این نواحی عمدتاً مبتنی برحفظ و مرمت تک بناهای با ارزش بوده و کمتر به برنامه ریزیهای مشخص برای باز زنده سازی و باز گرداندن زندگی اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی این نواحی پرداخته شده است. مسأله ای که مدتهاست است در شهرهای آلمان حل شده است. در آلمان با شناسایی مکانهای دارای ارزش در مناطق قدیمی یا فرسوده و اعطای آن به افراد هنرمند یا محبوب مردم و ایجاد کلاسهای هنری و ... تلاش قابل تقدیری در جهت باز زنده سازی این بناها انجام میپذیرد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست