یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
پول خرد داری سوار شو
پول خرد؛ مشکلی که این روزها سختیهای استفاده از حمل و نقل عمومی را برای مسافران دوچندان کرده است.
استفاده کنندگان وسایل حمل و نقل عمومی از یک سو باید مشقت های سوارشدن به واگن های دم کرده و شلوغ مترو، اتوبوس های در حال انفجار از شدت جمعیت یا تاکسی های فرسوده با آن کرایه های گرانشان را تحمل کنند و از سوی دیگر به شرایط ناعادلانه ای که این روزها کمبود پول خرد برایشان به وجود آورده، تن دهند.
این بار پول خرد، سوژه بحث و مجادله میان مسافران با متصدیان باجه های فروش بلیت مترو یا رانندگان اتوبوس و تاکسی شده، آن هم در شرایطی که مسئولان بخش حمل و نقل عمومی در شهرداری یا از این مشکل بی اطلاع هستند و نارضایتی شهروندان از شرایط پیش آمده به گوششان نرسیده یا هنوز این موضوع را چندان جدی نگرفته اند که بخواهند برای آن چاره ای بیندیشند.
مسافران حمل و نقل عمومی این روزها چاره ای جز تن دادن به افزایش ۲۵ تا ۳۰ درصدی نرخ کرایه ها ندارند و باید جور خالی بودن دخل متصدیان فروش بلیت مترو و رانندگان تاکسی و اتوبوس را بکشند.
به این ترتیب، آنها باز هم محکوم هستند به پرداخت کرایه بیش از نرخ مصوب، اما این بار به بهانه کمبود پول خرد.
● مترو؛ از پول خرد خبری نیست
فکر می کنید اگر یک روز برای خرید یک بلیت تک سفره مترو مقابل یکی از باجه های فروش بلیت بایستید و به متصدی باجه بگویید به جای ۴۵۰ تومان فقط ۴۰۰ تومان دارید چند درصد احتمال دارد متصدی باجه قبول کند بلیت را با ۵۰ تومان زیر نرخ مصوب به شما بفروشد؟
شاید شما هم با ما هم عقیده باشید که تقریبا درصد این احتمال یک به صد است، شاید هم با نگاه متعجب متصدی باجه فروش بلیت هم مواجه شوید که: مگر اینجا بقالی است که چانه می زنید؟ اصلا مگر می شود بلیت را با قیمت پایین تر از نرخ مصوب فروخت؟
همه این دلایل کافی است برای این که هیچ گاه چنین درخواستی از شما که یک شهروند قانونمدار هستید، مطرح نشود، اما فقط تا زمانی که شما این طرف باجه هستید و آنها طرف دیگر، یعنی این موضوع تبصره ها و استثناهایی هم دارد، شرایطی که این روزها مسافران مترو آن را تجربه می کنند و البته تاکنون هم پاسخ درست و منطقی به نارضایتی آنها داده نشده است.
خانم شاغلی که تقریبا هر روز برای رفتن به محل کار یا دانشگاه خود از مترو استفاده می کند در این باره می گوید: از وقتی نرخ بلیت های تک سفره و دوسفره مترو افزایش پیدا کرده، بهانه جدیدی به دست متصدیان باجه های فروش بلیت مترو افتاده که به بهانه کمبود پول خرد بقیه پولشان را پس ندهند.
کاظمی تعریف می کند: چندی پیش در ایستگاه طالقانی وقتی برای خرید یک بلیت تک سفره ۵۰۰ تومان به یکی از متصدیان باجه فروش بلیت پرداخت کردم، او یک بلیت تک سفره به من داد و در حالی که من منتظر گرفتن ۵۰ تومان باقیمانده پولم بودم گفت: نفر بعدی!
وقتی به او گفتم که منتظر بقیه پولم هستم خیلی راحت گفت: «پول خرد ندارم خودت بیا ببین» و در مقابل اعتراض من که پرسیدم آیا چون شما پول خرد ندارید من باید ضررش را از جیبم بدهم با لحنی کاملا بی حوصله گفت: «من فقط فروشنده هستم و شما هم تنها مسافری نیستید که در این زمینه اعتراض دارید، اما فعلا به دلیل کمبود پول خرد وضع همین است.»
جالب این که وقتی این شهروند با لحنی معترض به متصدی باجه فروش بلیت می گوید که اگر پول خرد ندارید پس چرا به جای ۴۵۰ تومان از مسافران ۴۰۰ تومان نمی گیرید تا دیگر نیازی هم به پس دادن باقیمانده پول نباشد، جواب شنیده است که آنها حق ندارند بلیت را به قیمتی کمتر از نرخ مصوب بفروشند.
البته به گفته این شهروند، کمبود پول خرد در ایستگاه های دیگر هم چنین مشکلاتی را به وجود آورده و باعث اعتراض ها و سر و کله زدن های مسافران با متصدیان باجه های فروش بلیت شده است.
● مسافران اتوبوس و قحطی پول خرد
«خانم ها، آقایون پول خرد بدهید، همه اش اسکناس های دو تومانی، پنج تومانی؛ من که نمی تونم هر روز در به در پول خرد باشم!»
«بگرد آقا بگرد ته جیبت پول خرد پیدا می شه.» این جملات برای مسافران اتوبوس آشناست، درخواست اعتراض گونه ای که رانندگان اتوبوس شهرمان وقتی نوبت گرفتن کرایه از مسافران می شود به زبان می آورند، اما این مشکل از حدود یک ماه پیش با اعلام رسمی افزایش ۲۰ درصدی نرخ کرایه اتوبوس ها در سطح شهر، به گونه ای دیگر خودنمایی کرده است به طوری که گزارش های مردمی می گوید رانندگان اتوبوس به بهانه کمبود پول خرد و استفاده نکردن مسافران از کارت بلیت، از مسافران بیش از ۲۰ درصد نرخ مصوب می گیرند.
مسافران اتوبوس های (بی آرتی) مسیر راه آهن ـ تجریش تقریبا هر روز با این مشکل مواجه می شوند.
هرچند مسئولان شهرداری و رئیس شورای شهر تهران در اظهارنظر های خود مشکل کمبود پول خرد را پذیرفته و این موضوع را بهانه ای برای افزایش بیش از نرخ مصوب کرایه ها در برخی خطوط اتوبوسرانی تهران اعلام کرده اند، اما آیا براستی تاوان کمبود پول خرد که متاسفانه همیشه بهانه خوبی را به دست رانندگان اتوبوس و تاکسی برای گرفتن کرایه بیشتر از مسافران داده باز هم شهروندان باید بپردازند؟
● اگر اعصاب داری، اعتراض کن
شما جزو کدام دسته از مسافران هستید: آنها که وقتی می بینند راننده کرایه ای بیشتر از نرخ معمول از آنها گرفته اعتراض می کنند و حتی اگر نتوانند حق شان را هم بگیرند حداقل صدای اعتراض شان را به گوش راننده می رسانند یا آنها که چون حوصله ندارند و ترجیح می دهند حرف شان را بخورند و تمام اعتراض شان را هنگام پیاده شدن در حالی که در تاکسی را محکم می کوبند، نشان دهند؟
واقعیت این است که بسیاری از مسافران تاکسی ها معتقدند زورشان به تاکسی های گردشی نمی رسد، چون دقیقا نمی دانند آنها برای حساب کردن کرایه مسافران از چه قانون و مصوبه ای تبعیت می کنند و انگار در این زمینه فقط حساب و کتاب خودشان را قبول دارند، اما متاسفانه این روزها گرفتن پول اضافی از مسافران به رانندگان تاکسی های خطی هم سرایت کرده است، البته این بار باز هم به بهانه نداشتن پول خرد. این روزها با اعلام رسمی نرخ کرایه تاکسی های خطی و نصب برچسب روی تاکسی ها از سوی سازمان تاکسیرانی، نرخ های تصویب شده دیدنی است. به طور مثال، تاکسی های خطی مسیر ونک ـ میرداماد باید با نرخ ۹۵۰ تومان مسافران را جابه جا کنند، اما رانندگان تاکسی به جای این مبلغ ۱۰۰۰ تومان از مسافران می گیرند و حتی زحمت توضیح این که چرا ۵۰ تومان باقیمانده را به مسافران پس نمی دهند هم به خودشان نمی دهند.
در مسیر ونک ـ کردستان، ونک ـ ولیعصر و بسیاری از خطوط دیگر نیز همین شرایط وجود دارد. اگر بپذیریم رانندگان تاکسی واقعا به دلیل نداشتن پول خرد کرایه بیشتری از مسافران می گیرند، حالا مسئولان سازمان تاکسیرانی و اعضای شورای شهر باید به این پرسش شهروندان پاسخ دهند که آیا آنها هنگام تصویب نرخ های پیشنهادی احتمال بروز چنین مشکلاتی را نداده بودند تا شاید امروز از پایمال شدن حقوق شهروندان و مجادله های بی حاصل میان مسافران و رانندگان تاکسی جلوگیری می شد؟
متاسفانه برخی رانندگان تاکسی های خطی به هیچ وجه حاضر نیستند از حق خود کوتاه بیایند و به خود حق می دهند ۵۰ و گاهی ۷۵ تومان بقیه پول مسافران را پس ندهند، اما خودشان ۵۰ تومان کمتر از مسافران نگیرند و در مقابل اعتراض مسافران گاه چنان حق به جانب رفتار می کنند که مسافر ترجیح می دهد قید بقیه پولش را بزند، اما روزش را با اعتراضی بی حاصل خراب نکند.
● موضعگیری عجیب مسئولان حمل و نقل
وقتی برای پیگیری موضوع کمبود پول خرد که این روزها مسافران اتوبوس و مترو را با مشکلاتی مواجه کرده است، تلاش کردیم با مسئولان شرکت بهره برداری متروی تهران و همچنین شرکت اتوبوسرانی تهران و حومه گفت وگو کنیم، متاسفانه با وجود تماس های مکرر، مسئولان این دو بخش حاضر به همکاری در این زمینه نشدند و پرسش های ما در خصوص مشکل پیش آمده را بی پاسخ گذاشتند.
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهر تهران، به عنوان مسئول دیگری در بخش حمل و نقل عمومی در این باره می گوید: هنگام ارسال نرخ های پیشنهادی برای تصویب در شورای شهر تلاش شد تا حد زیادی نرخ ها رند شود و حالا هم پس از تصویب نرخ ها دیگر از کرایه هایی که راننده مجبور بود به ازای باقیمانده حدود ۲۵ یا ۷۵ تومان به مسافر برگرداند، خبری نیست و در واقع با این کار به نفع شهروندان عمل شده است.
وقتی از میثم مظفر می پرسیم پس چرا در برخی خطوط رانندگان تاکسی به بهانه نداشتن پول خرد ۵۰ تومان باقیمانده پول مسافران را به آنها پس نمی دهند پاسخ جالبی می دهد. او می گوید: ۵۰ تومان که چیزی نیست!
وی تاکید می کند مشکلی که هم اکنون بابت پول خرد وجود دارد فقط زمانی قابل حل است که موضوع پرداخت الکترونیک کرایه در تاکسی ها اجرایی شود به این ترتیب حتی اگر نرخ کرایه ها رند هم نباشد باز هم مشکلی پیش نخواهد آمد و می توان تمام مبلغ را به طور الکترونیک پرداخت کرد.
البته شیوه پرداخت الکترونیک کرایه در برخی مناطق و تعدادی از تاکسی های بی سیم شهر شروع شده و پس از طی مرحله آزمایشی بتدریج بقیه تاکسی ها نیز به این سیستم مجهز خواهند شد. مدیرعامل سازمان تاکسیرانی پایتخت، بعد از این توضیح هم همچون همیشه از شهروندان می خواهد شماره پلاک تاکسی های متخلف را برداشته و موضوع را با سامانه ۱۸۸۸ یا ۱۳۷ در میان بگذارند.
مظفر باز هم به شهروندان اطمینان می دهد در جلسه مشترکی با حضور راننده متخلف و شهروندی که شکایت دارد و هیاتی از سازمان تاکسیرانی موضوع مورد رسیدگی قرار می گیرد. به نظر می رسد ضروری است مسئولان حمل و نقل عمومی فکری به حال کمبود پول خرد کنند تا مسافران با همین سختی ها و کمبودهای موجود بسازند و حداقل سوار شدن به تاکسی، اتوبوس و مترو بیش از این برایشان گران تمام نشود.
پوران محمدی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست