چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
عوامل تشدیدکننده آفتابسوختگی
تغییر در شیوه زندگی افراد، گرمشدن کره زمین، بیتحرکی و افزایش آلایندههای شیمیایی و محیطی از عوامل افزایش آمار مبتلایان به سرطان پوست به شمار میرود. اشعه ماوراء بنفش خورشید مهمترین عامل ابتلا به آفتاب سوختگی و عوارض ناشی از آن است. برخی عوامل محیطی سبب حساسشدن سلولهای پوست و افزایش میزان جذب اشعه ماوراء بنفش آفتاب میشود. مصرف داروهای مختلف، استفاده از مواد آرایشی مانند برخی کرم پودرها، عطر و کرمهای لایهبردار و حتی برخی از انواع ضدآفتاب سبب افزایش حساسیت پوست نسبت به اشعههای خورشید و افزایش احتمال ابتلا به آفتاب سوختگی میشود.
مصرف برخی از داروها که برای درمان بیماریهای عصبی ـ روحی مانند افسردگی تجویز میشود یا داروهای ضددرد و داروهایی مانند داکسی سایکلین که به منظور درمان آکنههای پوستی مصرف میشود، حساسیت پوست را نسبت به اشعه آفتاب افزایش داده و سبب پیدایش علائمی مانند ایجاد لکههای قهوهای رنگ، قرمزی و خارش پوست میشود.
کرمهای حاوی بنزوئیل پراکساید که برای درمان جوشهای پوستی تجویز میشود، آنتیهیستامینها، آنتی بیوتیکهای ضدقارچ و باکتریایی، داروهای ضدالتهابی و داروهایی که در شیمیدرمانی استفاده میشود، احتمال ابتلا به آفتاب سوختگی را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
مصرف موادغذایی مانند کرفس، مرکبات، رازیانه، شوید، جعفری، شیرینکنندههای مصنوعی و برخی افزودنیها نیز به میزان زیاد در افزایش احتمال ابتلا به آفتاب سوختگی مؤثر است.خوشبوکنندههای طبیعی و شیمیایی که در ساخت آنها از گیاهانی مانند اسطوخودوس، چوب صندل، سدر و رزماری استفاده شده است و همچنین ضدآفتابهایی که بنزوفنون، اکسی بنزون، سالیسیلات و آمینوبنزوئیک اسید از جمله ترکیبات تشکیلدهنده آنها است، از عوامل دیگری است که باعث افزایش حساسیت پوست میشود. استفاده از ضدآفتاب با SPF بیش از ۶۰، مشورت با پزشک معالج درخصوص تغییر داروهای مصرفی، قرارنگرفتن در معرض تابش مستقیم نورآفتاب بویژه در ساعات ۱۰صبح تا چهار بعدازظهر، استفاده از کلاه یا عینک آفتابی، استفاده از ضدآفتاب قبل و بعد از شناکردن، میتواند باعث کاهش احتمال ابتلا به آفتابسوختگی شود.متخصصان معتقدند کرمهای ضدآفتاب که در ترکیبات آنها از مواد اولیهای مانند اکسید روی، آوود بنزون (avobenzone) و دی اکسید تیتانیوم بکار رفته است، مناسب پوستهای حساس بوده و بهترین پوشش برای پیشگیری از جذب اشعه ماوراءبنفش خورشید محسوب می شود. درمان آفتاب سوختگی با استفاده از کمپرس آب سرد، جلوگیری از قرارنگرفتن در معرض نور خورشید و استفاده از کرمهای ضدآفتاب سوختگی امکانپذیر است. باید توجه داشت درمان نشدن و مزمن شدن علائم ناشی از آفتاب سوختگی در طولانی مدت میتواند به تشدید و گسترش بیماریهای پوستی و عوارض خطرناکی مانند سرطان پوست منجر شود.
سارا درخشان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست