یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
پایگاه های معرفتی در سیستم های اطلاع رسانی
امروزه ، در بسیاری از رشته های فعالیتهای بشری مانند پزشكی ، مهندسی و مریریت سیستمهایی به وجود آمده است كه در آنها ، اطلاعات و معرفت بشری به صورت الكترونیك ضبط می گردد . این سیستمها ، قادرند به همان گونه كه یك فرد متخصص ، مانند پزشك از اطلاعات خود استفاده كرده و استدلال منطقی و نهایتاً نتیجه گیری می نماید ، از اطلاعات ضبطشده درون سیستم بهره گرفته ، استدلال منطقی و نتیجه گیری كند . در این مقاله ، مطالب زیر در شش بخش بررسی خواهد شد .
بخش ۱ ) تعریف پایگاههای معرفتی
بخش ۲ ) ویژگیهای پایگاههای معرفتی
بخش ۳ ) طراحی پایگاههای معرفتی
بخش ۴ ) زمینه های مناسب برای پایگاههای معرفتی
بخش ۵ ) استفاده از منطقهای غیر ارسطویی در پایگاههای معرفتی
بخش ۶ ) تكنولوژی پایگاههای اطلاعاتی شیء گرا (Objeect oriented ) .
● بخش ۱ تعریف پایگاههای معرفتی
دراینجا ، بهتر است به چند روش نمایش " معرفت " اشاره نمود . معرفت انسان به انحاء مختلف نمایش داده می شود . یكی از متداولترین روشها ، آن است كه معرفت انسان را به صورت یك رشته قاعده در می آورند . به عنوان مثال ، در رشته پزشكی می توان گفت : " اگر كسی تب داشت و این تب توام با عطسه و گلو درد نیز بود ، این شخص به احتمال ۸۰% به بیماری آنفولانزا در مرحله اولیه آن مبتلاست " .مثال دیگر : " اگر ماشینی روشن نشود . دلیل آن را باید در عوامل زیر جستجو نمود : ضعیف بودن باطری ، نداشتن بنزین ، و یا خراب بودن Starter " . بنابراین در اینجا نیز ، می توان عوامل فوق را به صورت یك قاعده بیان نمود كه مثلأ : اگر ماشین روشن نشد ، ابتدا باطری را چك كنید ، اگر باطری نیرو دارد ، سپس بنزین ماشین را كنترل نمایید و اگر بنزین نیز به اندازه كافی وجود داشت ، باید Starter را چك كرد و غیره .رهیافت دیگری كه برای نمایش معرفت به كار می برند ، رهیافت " فریم " (Fram ) است . "فریم " در واقع ، سازه ای (Construct) است جامعتر از " ركورد " كه در پایگاههای اطلاعاتی به كاربرده می شود . به طور مثال : در این روش می توان ، یك فیل را توسط " فریم " توصیف نمود . " فیل حیوانی است چهارپا ، خرطوم و عاج دارد ، رنگش معمولأ خاكستری است ، و وزنش حدوداً بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ كیلوگرم است و غیره " . لازم به تاكید است كه اكثر پایگاههای معرفتی ، در واقع از " قاعده " استفاده می كنند . در این زمینه ، می توان در رشته های مختلف پزشكی و مهندسی ، سیستمهای زیادی را نام برد مانند explorer , intemist , mycin و نظایر آن .
● بخش ۲ ویژگیهای پایگاههای معرفتی
یك سیستم پایگاه معرفتی ، دارای چند خصوصیت به شرح زیر است :
▪ نگهداری اطلاعات
▪ استدلال و نتیجه گیری از اطلاعات ذخیره شده در آن
▪ استفاده از روش interpolation ، به آن معنا كه با توجه به تجاربی كه اندوخته است می تواند حتی در زمینه هایی كه مورد آنها در داخل پایگاه معرفتی وجود ندارد ، قضاوت نماید .
▪ پایگاههای معرفتی قادرند چگونگی حصول به هر نتیجه گیری را توضیح دهند .
▪ این سیستمها ، صرفاً از روشهای الگو ریتمی استفاده نمی كنند ؛ ولی البته استفاده از الگو ریتمها نیز جزو سیستم است . روش دیگری كه این سیستمها ، به كار می گیرند روش heuristic است . در روش heuristic نتیجه گیری بر مبنای الگو و یا نمونه ای است كه در وضعیت موجود ، به چشم می خورد بعلاوه استفاده از تجارب قبلی ، به عنوان مثال : می توان گفت كه یك شطرنج باز ماهر ، چگونگی حركت خود را بر مبنای الگوی صفحه شطرنج و تجارب شخصی خودش انجام می دهد كه همان استفاده از روش heuristic است .
● بخش ۳ طراحی پایگاههای معرفتی
یك پایگاه معرفتی از چند مولفه تشكیل می شود :
▪ مولفه اول ، آن قسمتی است كه معرفت بشری در آن نگهداری می شود . این معرفت ، ممكن است توسط متخصصان و یا از محتوای كتابها و مجلات و . گرفته شده و به صورت قواعد در آمده باشد .
▪ inference engine و یا موتور استنناج كه توسط آن ، می توان بر مبنای اطلاعات ذخیره شده به استدلال پرداخت و به نتیجه های تازه دست یافت . موتور استنتاج ، در هر سیستمی قادر است كه قواعد موجود در سیستم را با هم تركیب نماید . به طور مثال : اگر قاعده ای به صورت :
if * is a then y is b
داشته باشیم . و اگر قاعده دیگری نیز به این صورت كه :
If y is b then z is c
موتور استنتاج نتیجه می گیرد كه :
if * is a then z is c
این نتیجه گیریها را قسمت موتور استنتاج پایگاه معرفتی انجام می دهد .
▪ مولفه دیگر پایگاههای معرفتی user interface است و آن برنامه ای است كه بین " كاربر " و "پایگاه معرفتی " واسطه است .
▪ در پاره ای از پایگاههای معرفتی ، مولفه ای وجود دارد كه می توان آن را module natural language understanding و یا فهم زبان طبیعی نامید . این قسمت در واقع ، مربوط به درك و فهم ماشینی متون است . مثلأ اگر متنی به سیستم داده شود ، آن متن توسط این مولفه بررسی می شود و به صورت تعدادی قاعده در می آید . مولفه مذكور كه یكی از قسمتهای بسیار مهم یك پایگاه معرفتی است . متاسفانه هنوز آن چنان كه باید و شاید پیشرفت ننموده است . برای این عدم پیشرفت ، چند علت وجود دارد كه مهمترین آن را می توان ، در ابهام ، ابهام و پیچیدگی زبان طبیعی جستجو كرد . به عبارت دیگر ، برای آنكه یك سیستم كامپیوتری بتواند یك متن را بفهمد ، باید همان قدر در زمینه آن متن اطلاع داشته باشد كه ، یك انسان در آن مورد اطلاع دارد . در واقع ، به همین علت است كه اكثر پایگاههای معرفتی موجود ، فاقد یك چنین مولفه ای هستند .
● بخش ۴ زمینه های مناسب برای پایگاههای معرفتی
ضوابط موجود برای به وجود آمدن زمینه های مناسب ، جهت ایجاد پایگاه معرفتی به شرح زیر است :
▪وجود متخصصان برجسته ای كه بتوانند اطلاعات لازم را دراختیار مهندسان معرفتی ( Knowledge engineer ) قرار دهند .
▪ وحود نداشتن مسائل پیچیده و مشكل اجتماعی و اقتصادی و یا مسائل پیچیده روانی و روحی . مثلأ به جرئت می توان گفت كه زمینه هایی همچون روانكاوی ، چون با روح و ذهن انسان سرو كار دارند ، برای ایجاد پایگاههای معرفتی مناسب نیستند .
▪ به طور كلی زمینه هایی كه درای آیین نامه و قاعده و قانون هستند ، برای ایجاد پایگاههای معرفتی مناسب اند . مثلأ در نیروگاههای اتمی ، برای امور ایمنی دستورالعملهای مفصلی وجود دارد كه در آنها اقدامات مجاز ، ممنوع ، ممكن و غیر ممكن در شرایط اضطراری ، توضیح داده شده است . این دستورالعملها ، از منطق خاصی پیروی می نمایند كه به آن منطق مدال ( modal) یا منطق deontic میگویند . دریاره این منطق در بخش بعدی سخن خواهیم گفت .
● بخش ۵ استفاده از منطقهای غیر ارسطویی در پایگاههای معرفتی
دراین بخش درباره منطقهایی سخن خواهیم گفت كه ، در پایگاههای معرفتی كاربردهای بسیاری دارند . این منطقها ، یا منطق ارسویی و یا دوتایی تفاوت اساسی دارند .
▪ منطق نادقیق ، در مواردی به كار می رود كه معرفت انسان ، به صورت قاعده هایی توام با عدم دقت مطرح می شود . مثلأ گفته می شود : اگر درجه حرارت یك دیگ بخار به سرعت بالا رفت ، شیر اطمینان را آسته باز كنید . " به سرعت بالا رفتن " و " آهسته باز كردن " ، دو عمل نادقیق هستند ؛ اما در بین متخصصان متداول است كه معرفت خود را بدان گونه بیان نمایند . منطق نادقیق ، فرمالیسمی است كه می توان توسط آن ، با این نوع گزاره ها استدلال كرد . مثلأ اگرچند قاعده وحود داشته باشد كه در آنها خبر یك قاعده مبتدای قاعده دیگر است و یا آنكه مبتدائی دو جزء مختلف داشته باشد و یا بخواهیم گزاره ای را نفی نماییم ، فرمالیسم منطق نادقیق این عملیات را انجام می دهد و از آن نتیجه گیری میكند . هم اكنون در دنیا ، سیستم های زیادی بر پایه این منطق وجود دارد . به عنوان مثال : در زمینه كنترل ، می توان از قطار زیرزمینی sendei ( شمال ژاین ) و دوربین فیلمبرداری ویدئویی پاناسونیك و ماشین لباسشویی پاناسونیك ، و جعبه دنده اتوماتیك اتومبیل هوندا نام برد .
▪ گزاره هایی كه حتمی نیستند ( uncertain ) و وقوع ـنها احتمالی است ، در غالب قرمالیسم منطق احتمال می گنجد . این با منطبق نادقیق تفاوت دارد . تفاوت آنها دراین است كه در منطق نادقیق ، ما با گزاره هایی سر و كار داریم كه با عدم دقت توام هستند . واین عدم دقت ، به شكل حرفی ( linguistic ) بیان می گردد ، حال آنكه در گزاره های احتمالی ، عنصر عدم حتمیت وجود دارد .
▪ منطق مدال ( modal ligic ) كه به آن deontic ligic نیز اطلاق می شود . دراین منطق مبتدا و خبر به تعبیر متداول آن و جود ندارد . درمنطق دوگانه ارسطویی قیاس مادی ( implication material ) در تمام موارد درست است جز در موردی كه در آن مبتدا درست و خبر نادرست باشد . در حالی كه در منطق مدال ، شرایط وضع موجود ، به عمل خاصی رهنمون می گردد . به طور : مثال به اپراتور یك نیروگاه اتمی تعلیم داده می شود كه در هر شرایط اضطراری خاص ، متناسب با آن شرایط اقدامی را به عمل آورد .
▪ منطقهای دیگر نیز ، در پایگاههای معرفتی به كار برده می شود ، من جمله : now monotonic ligic ( منطق نایكنواخت ) ، inductive logic (منطق استقراری ) و cace based reasoning ( استدلال موردگرا ) كه تفصیل آنها از حوصله این مقاله خارج است .
● بخش ۶ تكنولوژی پایگاههای اطلاعاتی شی ء گرا ( oriented object )
در اوایل سالهای ۱۹۷۰ ، سیستم پایكاههای اطلاعاتی رابطه ای relational به وجود آمدند . دراین سیستمها ، اطلاعات به صورت پرونده هایی درداخل حافظه مغناطیسی نگهداری می شوند . هر پرونده از تعدادی ركوزد تشكیل شده و هر یك از ركوردها ، نمایش دهنده اطلاعات مربوط به یك واقعیت ( entity ) است . دراواسط دهه ۱۹۸۰ ، سیستم پایگاههای اطلاعاتی ، به این نتیجه رسیدند كه " سیستمهای رابطه ای " ، به اندازه كافی قابلیت نمایش اطلاعات پیچیده را ندارند . مصلأ نمایش اشیاء هندسی سه تعدی وارتباط فضایی آنها با یكدیگر ، مستلزم استفاده از ساختارهایی است كه رابطه ها ( relations) قادر به انجام آن نیستند . این عدم قابلیت ، به ایجاد " سیستمهای اطلاعاتی شی ء گرا " ( object oriented ) منجر شد كه در آن ، یك سیستم فیزیكی و یا اداری به وسیله تعدادی شی ء ( object ) نمایش داده می شود و ضمناً ارتباط بین مولفه های یك سازمان و یا یك سیستم فیزیكی نیز ، به وسیله رابطه بین اشیاء نشان داده می شود . این تكنولوژی ، نسبت به تكنولوژی رابطه ای ، محاسن و برتریهایی دارد كه ، مهمترین آنها عبارت است از : تلقین " داده ها " با اپراتورهایی كه روی " داده ها " عمل می كنند .یكی از این سیستمها ، Postgres است كه ، در دانشگاه كالیفرنیا طرح و اجرا شد . در این سیستم ، علاوه بر " داده ها " ، " قواعد " نیز ذخیره می شوند . ضمنا اشكال هندسی ای كه هر یك ، از اشكال ساده تری تشكیل می شوند نیز ، دراین سیستم به آسانی قابل نمایش ، ذخیره و بازیابی اند . بحث تفصیلی دراین زمینه ، به فرصت دیگری موكول می شود .
دكتر مرتضی انواری
دانشگاه كالیفرنیا بركلی و مركز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی
ملك آفاق فتحیان پور
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست