پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

آنچه باید درباره مراقبت از دندان کودکان بدانید


آنچه باید درباره مراقبت از دندان کودکان بدانید

نقش تغذیه بر سلامت ارگان‌های بدن بر هیچ‌کس پوشیده نیست. کمبود ویتامین نتیجه تغذیه غلط است که عوارضی دارد. در مخاط دهان کمبود ویتامین B در ایجاد مشکلات مؤثر بوده و باعث بروز زخم‌های …

نقش تغذیه بر سلامت ارگان‌های بدن بر هیچ‌کس پوشیده نیست. کمبود ویتامین نتیجه تغذیه غلط است که عوارضی دارد. در مخاط دهان کمبود ویتامین B در ایجاد مشکلات مؤثر بوده و باعث بروز زخم‌های گوشه لب، آفت مخاط دهان و آتروفی زبان می‌شود...

اگر در دهان حس سوزش دارید یا لثه شما دچار خون‌ریزی است، تغییر رفتار در تغذیه می‌تواند موثر باشد. کمبود ویتامین‌ها مشکلات جدی در دهان و لثه‌ها ایجاد می‌کند و این مشکلات دهان و لثه موجب ایجاد چرخه معیوبی در دهان می‌شود زیرا دهان سوزناک و لثه‌های خون‌ریزی دهنده باعث می‌شود ما در هنگام خوردن میوه و سبزی دچار ناراحتی شویم و در نتیجه از خوردن میوه‌ها و سبزی‌ها خودداری کنیم و به کمبود ویتامین خود دامن بزنیم. از بیماری‌های شایع ناحیه دهان که در اثر ویتامین B ایجاد می‌شوند، می‌توان به این موارد اشاره کرد:

۱) زخم شدن گوشه لب‌ها: این بیماری که اغلب در اثر عفونت‌های قارچی ایجاد می‌شود، باعث التهاب و زخم‌های دردناک در گوشه لب‌ها (محل اتصال لب‌های بالا و پایین به هم) خواهد شد. در صورت وجود قارچ استفاده از پماد میکونازول می‌تواند موثر باشد و در صورت مشکلات تغذیه‌ای رفع کمبود ویتامین B اثربخش خواهد بود.

۲) آفت‌های مکرر دهانی: یکی از دلایل آفت دهان کم‌خونی است و یکی از دلایل کم‌خونی کمبود ویتامین B. در نتیجه مصرف ویتامین B می‌تواند در رفع آن موثر باشد.

۳) آتروفی زبان: زبان پرز خود را از دست داده و صیقلی، قرمز پررنگ و بدون پرز به نظر می‌رسد. در این بیماری به دلیل کمبود ویتامین B پرزهای چشایی از بین می‌روند و بیمار قدرت چشایی خود را تا حد زیادی از دست می‌دهد. خوراکی‌های زیر منابع خوبی برای انواع ویتامین‌های B محسوب می‌شوند:

ویتامینB۱ وB۲ وB۳ :

جگر، غلات سبوس‌دار، شیر، سایر فرآورده‌های لبنی، گوشت، کلم بروکلی،

اسید فولیک:

سبزیجات برگ سبز، مرکبات، کلم بروکلی و اسفناج. مطالعات جداگانه‌ای در مورد اثر کمبود آهن، سلنیوم، ویتامین E و A و بتا کاروتن در پیشگیری از سرطان دهان وجود دارد که همراه با ابهام است، اما چند مطالعه اثر ویتامین C را در پیشگیری از سرطان دهان به اثبات رسانده است. سازمان جهانی بهداشت در گزارش «تغذیه و پیشگیری از بیماری‌های مزمن» اعلام می‌نماید که استفاده از نوشیدنی، غذای داغ و غذاهای زغال شده خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش می‌دهد. اگرچه غلات و حبوبات می‌توانند نقش محافظتی داشته باشند ولی دلایل و شواهد متقن حاکی از اثر میوه و سبزی‌ها در پیشگیری از سرطان دهان است. مطالعات اپیدمیولوژیک نشان‌دهنده این موضوع است که با افزایش مصرف میوه و سبزی‌ها از خطر ابتلا به سرطان دهان کاسته می‌شود. سوءتغذیه یا تأثیر منفی بر سیستم ایمنی موجب تشدید علایم دهانی بیماری ایدز مثل زخم، عفونت‌های قارچی، خشکی دهان و نئوپلاسم می‌شود. همچنین علایم دهانی بیماری ایدز و اشکال در بلع ناشی از انسداد مجاری در اثر نئوپلاسم، خشکی دهان، دردهای دهان و وضعیت عمومی نامطلوب ناشی از سوءتغذیه را تشدید می‌نماید.

دکتر شیرین معماران

متخصص پروتزهای دندانی و ایمپلنت و عضو هیات علمی دانشگاه شاهد