پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
روسو در مسیر توتالیتاریانیسم
![روسو در مسیر توتالیتاریانیسم](/web/imgs/16/109/noaxr1.jpeg)
ژان ژاک روسو در ژوئن ۱۷۱۲ در ژنو زاده شد. از بدو تولد پرشور، ماجرا جو و بسیار باهوش بود زندگی او بر خلاف بسیاری از فیلسوفان سیری جالب وهیجان انگیز دارد. شخصیت و جنبه های مختلف زندگی او در برهه های مختلف شکلهای متفاوتی به خود گرفته است. احساسی عمیق، ظریف و پرشور داشت، گاه شکلی زیبا به خود میگرفت و گاه ناخوشایند و بیمار گونه؛ او به راستی یک نابغه رومانتیک بود.
بر اثر تحول روحی که در کتاب اعترافات به آن اشاره می کند روی دیگر شخصیت روسو آشکار می شود و همین جنبه های مختلف شخصیتی و تجارب روحی متفاوت فلسفه سیاسی و در کل اندیشه وی را بسیار متاثر ساخته و باعث نگاه ویژه او به انسان واجتماع و نهادهای اجتماعی میشود.
«اندیشه اراده عام نه تنها مهم ترین مفهوم نظریه روسو است، بلکه بدیع ترین، جالب ترین و به لحاظ تاریخی، مهم ترین افزوده او به گنجینه ی نظریات سیاسی است»
در این باره به ۲ انتقاد اصلی از این مفهوم باید توجه کرد:
۱) قابلیت و توانایی عملیاتی شدن اراده عام در کشورهای بزرگ
۲) تغییر جهت این آیین از حالت دموکراتیک به یک نظرگاه توتالیتر (به دلیل وجود یکسری عناصر ناپدار در آن) چون مفهوم اراده عام مبتنی بر یک خیر وسعادت مشترک میان اعضای یک جامعه سیاسی می باشد در نتیجه یک جامعه بزرگ که روابط ارگانیک شکلی کم رنگ تر به خود می گیرد و در نتیجه خیر و خوشبختی مشترکی نیز میان افراد بسیار زیاد نمی توان متصور شد بنابراین در کشورهای با جمعیت زیاد این اراده عام زیر سوال می رود؟
روسو عقیده بر کشور بسیار کوچکی که بتوان به راحتی در آن دموکراسی مستقیم را اجرا کرد داشت و دولت های بزرگ راعملا نادیده می گرفت در حالی که در زمان وی دولت ملی نوین و مبتنی بر سرزمین به وجود آمده بود. و امروزه هم به راستی نمی توان دولت های بزرگ (Nation-state) و همچنین روندی که تمام دولت ها و فعالیت های آنها را تحت تاثیر و سلطه خود قرار می دهد را نادیده گرفت.
پروسه ای به نام جهانی شدن و در این جا این سئوال مطرح می شود که چگونه می توان با وجود این جهانی گرایی یک دموکراسی نمایندگی تشکیل داد که مفهوم اراده عام را هم حفظ کند (چون دیگر دموکراسی مستقیم امکان پذیر نیست. ولی نیاز به یک موجودیت همه گیر اکنون مورد قبول همگان است هر چند این نیز آشکار است که پیدایش یک واحد سازمان یافته دموکراتیک با این وسعت احتمالی فرآیندی آهسته و توانفرساست.
در اینجا دو نکته و یا سئوال وجود دارد:
۱) آیا امکان دارد که روابط ارگانیک میان اعضای مختلف گروههای بزرگ به وجود آید؟
۲) آیا روسو در این گفته بر حق است که یک اراده عام قابل توکیل نیست؟»
و در کل مشکل اساسی این است که آیا نظام سرمایه داری با موجودیتی چنین طبقاتی و تفاوت های فاحش میان کارگران وسرمایه داران می تواند زمینه ای برای ایجاد روابط ارگانیک میان مردمی که اینچنین با هم بیگانه اند فراهم آورد؟ آیا امکان سازگاری میان موجودیت سرمایه داری و ایجاد یک اراده عام روسویی وجود دارد؟
البته اگر نگاه بدبینانه و محدود روسو را کنار بگذاریم و مردم یک اجتماع با هوشیاری وآگاهی کامل از خواسته هایشان بر اعمال نمایندگان توجه دقیقی مبذول دارند و اجازه غصب حاکمیت وقدرت را توسط آنان سلب کنند در آن صورت می توان امید داشت که بتوان در یک دموکراسی نمایندگی اراده عام تحقق پذیرد. و صدای همگی مردم شنیده شود.
«مفهوم اراده عام می تواند بر اثر جدا شدن دولت از افراد تشکیل دهنده آن به یک نظام توتالیتر مبدل گردد»
یعنی وقتی این اندیشه پرورش یابد که دولت چیزی فراتر و مستقل از مردم می باشد یا حکومت که ساخته دست آدمی است امری جداگانه محسوب می شود در این صورت است که مافوق بر اجزاء برتری یافته و دولت دیکتاتور مردم می شود. و به بیانی دیگر اراده عام نیز نابود می گردد.
آئین روسو گرایش به سوی ایجاد توتالیتاریانیسم دارد. مخصوصا در کشورهای بزرگ با جماعت گوناگون در اینجا اراده عام اراده گروه خاص منتقدان است که غالب می شود بر همه اراده های دیگر و سلطه می یابد و در چنین حکومت هایی اراده دیگر اقشار و جماعات ضایع می شود.
مسعود فولادفر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست