چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

ویتامین D و کاهش ریسک ابتلا به ام اس


ویتامین D و کاهش ریسک ابتلا به ام اس

امروزه با گسترش زندگی آپارتمان‌نشینی تا حدودی از نور آفتاب محروم شده‌ایم و همچنین به دلیل مضرات اشعه یو وی در نور خورشید و مصرف کرم‌های ضد آفتاب از فواید بی‌شمار نور خورشید …

امروزه با گسترش زندگی آپارتمان‌نشینی تا حدودی از نور آفتاب محروم شده‌ایم و همچنین به دلیل مضرات اشعه یو وی در نور خورشید و مصرف کرم‌های ضد آفتاب از فواید بی‌شمار نور خورشید دور مانده‌ایم. این‌در‌حالی است که نور خورشید از مهم‌ترین منابع برای ساخت ویتامین D در بدن است ویتامینی که از ویتامین‌های ضروری بدن بوده و دررشد استخوان‌ها و پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری‌ها ما را حفظ می‌کند بخصوص بیماری‌های استخوان که برکسی پوشیده نیست. بتازگی پژوهشگران دریافته‌اند افرادی که زمان بیشتری را ‌ زیر نور خورشید سپری می‌کنند و سطح ویتامین D دربدنشان بالاتراست کمتر به بیماری ام اس مبتلا می‌شوند.

تا به حال بیشتر مطالعات‌ روی افراد مبتلا به ام اس انجام شده است اما این تحقیق و پژوهش برای اولین بار ‌ روی افرادی انجام شده است که مشکوک به ام اس ‌یا در شرف ابتلا به این بیماری هستند. مزیت این مطالعه آن است که به این افراد کمک می‌شود تا با تغییر شیوه زندگی و رژیم غذایی‌شان تا حدود زیادی روند این بیماری کند شود یا درمواردی فرد بتواند از ابتلا به این بیماری رهایی یابد. در این پژوهش از ۲۱۶ نفر در سنین مختلف از ۱۸ تا ۵۹ سال استفاده شده است. این افراد همگی مشکوک به ام اس بوده‌اند و برخی اولین نشانه‌های بیماری را بروز داده‌اند. البته از یک گروه ۳۹۵ نفری از افرادی که فاقد ام اس بودند نیز به عنوان گروه کنترل بهره گرفته شده است. در این بررسی محققان این گروه ۲۱۶ نفری را از نظرسطح ویتامین D و مدت زمانی که این افراد در طول زندگیشان در معرض نور آفتاب بوده اند ‌ تحت مطالعه قرار دادند.

برای تخمین مدت زمان قرار گرفتن در نور آفتاب پژوهشگران میلین موجود در پوست و سطح تخریب پوستی این افراد را بررسی کردند. سطح ویتامین D بدنشان را نیز با آزمایش خون تعیین کردند. مشخص شد افرادی که میزان بالایی از تخریب پوستی ناشی از نور آفتاب را داشته‌اند و در نتیجه سطح ویتامین D بدنشان بالاتر بوده درمقایسه با دیگران کمتر علائم پیشرفت بیماری ام اس را نشان دادند و روند پیشرفت این بیماری در آنها بسیار کند بوده است و علائم بیماری بسیار دیرظاهر شده است. به گفته محققان ام اس بیشتر در نقاطی دیده شده که درعرض جغرافیایی دورتر از خورشید قرار دارند و افراد دراین مناطق کمتر از نورخورشید بهره می‌برند.

بنابراین پژوهشگران توصیه می‌کنند که همه افراد مخصوصا کودکان، مادران باردار، کهنسالان و افرادی که در خانواده‌هاشان کسی مبتلا به ام اس است، درروز حتما از نور خورشید بهره‌مند شوند البته آنها به زیاد ماندن درنورآفتاب نیز به دلیل ابتلا به سرطان پوست نیز هشدار دادند. در ادامه محققان می‌گویند بین نور آفتاب و سطح ویتامین D و عدم ابتلا به ام اس و کاهش علائم و کندی روند این بیماری وابستگی وجود دارد اما هنوز از تأثیر این عوامل برخود بیماری ام اس و مبتلایان به آن اطلاعی ندارند و برای این امر آنها نیاز به تحقیقات گسترده‌تری دارند.

منبع : scientificamerican