جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

نقطه یی بر پایان بشریت


نقطه یی بر پایان بشریت

نوام چامسکی زبان شناس و نواندیش بزرگ امریکایی, بیش از چهل سال است که سیاست های سلطه جویانه ایالات متحده امریکا را مورد نقد شدید قرار داده است

نوام چامسکی زبان شناس و نواندیش بزرگ امریکایی، بیش از چهل سال است که سیاست های سلطه جویانه ایالات متحده امریکا را مورد نقد شدید قرار داده است. دولت های سلطه طلب امریکا، به ویژه دولت جرج بوش هیچ گاه از زبان نقد تیز چامسکی که سال گذشته در نظر سنجی نشریه «فارین پالیسی» به عنوان برجسته ترین و محبوب ترین روشنفکر جهان شناخته شده است، ایمن نبوده اند.

چامسکی از جمله کسانی بود که پس از فروپاشی نظام شوروی هشدار داد که امریکا سعی خواهد کرد برای پیشبرد اهداف سلطه جویانه خویش به دنبال دشمن جدیدی در عرصه بین المللی بگردد. از ویژگی های این تحلیلگر برجسته زبان بهره گیری از طنز تلخی است که تاثیر نوشته هایش را دو چندان می کند. نوشتاری که پیش رو دارید در پاسخ به سوال یکی از خوانندگان نشریه اینترنتی مشهور Znet درباره سامانه دفاع موشکی امریکا نگاشته شده است.

نصب سیستم دفاع موشکی در شرق اروپا از سوی ایالات متحده امریکا حقیقتاً به معنای اعلام جنگ است.

برای درک این معنا کافی است واکنش امریکا را زمانی تصور کنید که فکر نصب سیستم دفاع موشکی در مرزها یا نزدیکی مرزهای ایالات متحده به ذهن رهبران یکی از کشورهای چین، روسیه یا ایران خطور کند. در چنین موقعیت غیرقابل تصوری، واکنش شدید و خشونت آمیز امریکا نه تنها حتمی است بلکه بنا بر دلایلی کاملاً واضح و قابل درک چنین واکنشی از سوی امریکا کاملاً قابل درک است.

همه به خوبی می دانند که سیستم دفاع موشکی، سیستمی تهاجمی است که از آن با نام first strike weapon یا «سلاح تهاجم اولیه» یاد می شود. این استدلال برگرفته از تحلیل های مقامات ارشد نظامی ایالات متحده امریکا است که می گویند؛« سیستم سپر موشکی نه تنها یک سامانه دفاعی است بلکه قابلیت حمله را نیز دارا است». در واقع این سامانه موشکی اجرای برنامه های نظامی ایالات متحده امریکا را در خارج مرزها، تسهیل می کند یا به قولی «هدف اصلی سامانه دفاع موشکی محافظت از امریکا نیست بلکه این سیستم تنها ابزاری برای سلطه جهانی است».

این سامانه حافظ توانایی های امریکا برای کنترل دیگر کشورها است. این سامانه برای دفاع نیست بلکه هدف تهاجم است و این دقیقاً همان چیزی است که امریکا به آن نیاز دارد. تمام جملاتی که در بالا خواندید به نقل از جریانات لیبرال شناخته شده ذکر شده است. جریاناتی که از مدافعان طراحی و نصب این سیستم و سلطه جویی امریکا در جهان هستند.

استدلال برای اثبات سلطه جویانه بودن این طرح بسیار ساده و قابل درک است. وقتی شما کنترل چنین سیستمی را در اختیار داشته باشید در جایگاهی قرار خواهید گرفت که می توانید در برابر هر هدف بالقوه یی ایستاده و هشدار دهید که « ما هر زمان که بخواهیم به شما حمله خواهیم کرد و شما نخواهید توانست تلافی کنید. بنابراین ترساندن ما بی فایده است.» این سیستم به بهانه محافظت اروپا از آنچه امریکا از آن به عنوان خطر موشک های ایرانی یاد می کند، به اروپایی ها فروخته شده است.

حتی اگر فرض کنیم که ایرانی ها سلاح هسته یی داشته باشند یا موشک های دوربرد در اختیار داشته باشند، باز هم احتمال مورد تهدید قرار گرفتن اروپا از سوی ایران بسیار کمتر از احتمال مورد تهدید واقع شدن اروپا توسط یک شهاب آسمانی سرگردان است. بنابراین اگر مساله تنها دفاع است، بهتر است جمهوری چک سیستمی نصب کند که توانایی دفاع از این کشور را در برابر شهاب های سرگردان داشته باشد.

بنابراین این سیستم که توانایی وارد آوردن ضربه اولیه را دارا است با هدف نشانه رفتن ایران در اروپای شرقی تاسیس شده است و به این ترتیب ایالات متحده امریکا بار دیگر با تخطی آشکار از منشور سازمان ملل متحد، کشور دیگری را مورد تهدید قرار می دهد.

زمانی که میخائیل گورباچف، رئیس جمهور شوروی سابق پذیرفت که به یک آلمان متحد اجازه پیوستن به یک اتحادیه نظامی متخاصم را بدهد؛ در واقع تهدیدی بسیار جدی را برای امنیت روسیه، پذیرفت. در عوض دولت ایالات متحده امریکا متعهد شد که ناتو را تا مرزهای شرقی اروپا گسترش ندهد.

اما این تعهد چند سال بعد زیر پا گذاشته شد و در غرب حرف و حدیث هایی هم به دنبال داشت اما باعث شد که تهدید تقابل نظامی افزایش یابد. امروز نیز این سامانه به اصطلاح تدافعی زنگ خطر جنگی دیگر را به صدا درآورده است. «دفاعی که این سیستم مهیا می کند عبارت است از افزایش خشونت در خاورمیانه- که عواقب غیرقابل پیش بینی به دنبال خواهد داشت- و همچنین افزایش رقابت در زمینه سلاح های هسته ای.»

بیش از نیم قرن پیش، «برتراند راسل« و «آلفرد اینشتین» تقاضانامه یی غیرعادی را برای مردم سراسر جهان منتشر کردند که در آن به آنها درباره مواجهه با شرایطی خشونت آمیز و وحشتناک که نمی توان از آن فرار کرد، هشدار داده شده بود. در آن تقاضانامه آمده بود؛« آیا باید نقطه یی بر پایان بشریت ترسیم کنیم یا اینکه بشر نقطه یی بر پایان سناریوی جنگ، ترسیم کند؟» و امروز پذیرفتن سامانه های دفاع موشکی امریکا به معنای رسم نقطه یی بر پایان بشریت در آینده یی نه چندان دور است.

نوشته؛ نوام چامسکی



همچنین مشاهده کنید