چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مصرف این ماده غذایی را فراموش نکنید
نان در اغلب فرهنگها به عنوان غذایی اصلی شناخته میشود. براساس مطالعات بسیار مصرف تکهای کوچک از نان همراه غذا مفید بوده و در داشتن اندامی متناسب کمک میکند. نان مناسب جایگزین بسیار خوبی برای سایر کربوهیدراتها مانند برنج به حساب میآید.
تعادلی برای کنترل وزن
نان حاوی گلوسیدهای مرکب، پروتئین و فیبر به میزان بالاست. مصرف نان کمک میکند تا نبودن تعادل در مصرف موادغذایی لازم تا حد زیادی جبران شود.گلوسیدهای پیچیده و مرکب منبع اصلی انرژی لازم برای متابولیسم و عملکرد مغز و سیستم عصبی مرکزی است.گلوسیدهای مرکب مدت زمان بیشتری برای جذب نیاز دارد در حالی که گلوسیدهای ساده به سرعت جذب بدن میشوند. فیبر موجود در نان و گلوسیدهای مرکب باعث القای حس سیری میشود که خود از مصرف تنقلات و میانوعدههای اضافی جلوگیری میکند و از آنجا که مقدار چربی و قند موجود در آن بسیار اندک است در اکثر رژیمهای لاغری توصیه میشود.
انتقال و دفع مواد زاید
آمار نشان میدهد ۲۵ درصد از افراد دچار یبوست هستند. این مشکل را میتوان با مصرف فیبر در موادغذایی محلول یا غیرمحلول تا میزان بالایی حل کرد و تمامی نانها منبعی از فیبر دارند. فیبر در نحوه عملکرد رودهها و تنظیم گلوسید دخالت دارد و عامل گلوسید در جلوگیری از برخی آسیبشناسیها مؤثر است.
نان حاوی فیبرهای محلولی است که باعث جذب گلوسید و چربی میشوند و فیبرهای غیرمحلول که انتقال و دفع مواد زاید از دستگاه گوارش و رودهها را آسان میکند. برای اثربخشی بیشتر نان کامل و سبوسدار توصیه میشود که حاوی فیبر بالاتری است.
نان تأمینکننده انرژی
ورزشکاران به خوبی میدانند که مصرف نان قبل از انجام حرکات ورزشی بسیار اهمیت دارد. نان حاوی پنجاه درصد آرمیدون یعنی میزان بسیار مهمی از گلوسید مرکب است. آرمیدونها دربرگیرنده ۴ کیلو کالری در گرم انرژی بوده و در کبد و ماهیچهها به فرم گلیکوژن ذخیره میشوند. نان کامل ۲۳۰ کیلوکالری در ۱۰۰ گرم انرژی دارد که نشاندهنده میزان پائینتر آرمیدون به نسبت نان سفید به میزان انرژی ۲۵۵ کیلوکالری در ۱۰۰ گرم است.نان کامل فیبر بیشتر از نان سفید دارد. تمام اجزای دانه در این نوع نان وجود دارد. قسمت مغذی و جوانه آن که سرشار از ویتامینها، مواد معدنی است همچنین سبوس دانه که مملو از فیبر است در نان کامل موجود است مصرف موادغذایی تهیه شده از گندم کامل برای کاهش ریسک بیماریهای قلبی و سرطان روده بزرگ همواره توسط متخصصان توصیه میشود.
نان و عملکرد شناختی
با اینکه مغز تنها ۲ درصد از وزن بدن را تشکیل میدهد اما تقریباً ۲۰ درصد از انرژی غذاهای مصرفی را استفاده میکند. به همین دلیل است که کارایی مغزی در موقعیت ناشتا بسیار پائینتر است و به همین ترتیب قدرت حافظه نزد بزرگسالان سالم پس از صرف صبحانه بهتر از زمان ناشتا بعد از یک شب طولانی است کارکرد حافظه به کلسیم بستگی دارد. مصرف نان در صبحانه بهخصوص برای کودکان بسیار پراهمیت است و این در حالی است که آمار نشاندهنده مصرف نان در حدود ۳۶ درصد در میان کودکان است.
آرد نان
مواد موجود نان یعنی آرد گندم، آب، کمی نمک، کمی خمیرترش بسیار ساده است و تفاوت نانهای متنوع تنها در آرد آنهاست. آردها براساس میزان مواد معدنی که دارند مشخص میشوند بطور مثال آرد نانهای ساندویچی معمولاً از نوع «تی ۴۵» یا «تی ۵۵» بوده در صورتی که نان کامل «تی ۱۵۰» است.آرد «تی ۴۵» نشاندهنده «۴۵/۰» گرم موادمعدنی در ۱۰۰ گرم آرد است. این آرد معمولاً سفیدترین و فقیرترین آرد از نظر موادغذایی است. نان کامل و تهیه شده از خمیرترش بهترین میزان موادغذایی را دارد حتی خمیر داخل آن سرشار از مواد مفید و دارای قند ضعیف است. از اینرو در رژیمهای تناسب اندام پیشنهاد میشود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست