پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
آنچه باید درباره ایدز بدانیم
شنیدن آمار رسمی ۲۰ هزار و ۹۷۵ نفر مبتلا به ایدز در کشور که به استناد آمار وزارت بهداشت رو به افزایش میرود، اهمیت اطلاعات بیشتر درباره این بیماری را دوچندان میکند. از این هفته پیشینهای از این بیماری، علائم، راههای درمان و چگونگی برخورد با بیماران ایدزی را بررسی میکنیم.
بیماری ایدز که در حال حاضر مهمترین بیماری مسری در جهان است به وسیله ویروس اچ.آی.وی ایجاد میشود.
در سال ۱۹۸۱ مرکز کنترل بیماریهای ایالات متحده آمریکا وجود ۲ نوع بیماری خاص را در ۳۱ مرد همجنسباز اعلام کرد.
یکی از این بیماریها عفونت ریه توسط انگلی به نام پنوموسیستیس کارینی و دیگری سرطانی به نام سارکوم کاپوسی بود. این دو بیماری قبل از این فقط در بیمارانی که دچار ضعف ایمنی بودند، دیده شده بود. از آنجا که این مردان هیچگونه سابقهای از ضعف ایمنی نداشتند، تحقیقات آغاز شد و طی چند ماه موارد زیادی از همین بیماریها در مردان و زنانی که معتاد تزریقی بودند و یا خون و فرآوردههای خونی دریافت میکردند، دیده شد.
این بررسیها ادامه داشت تا این که ویروس عامل بیماری شناخته شد؛ ویروسی به نام ایدز.
آلودگی با ویروس (اچ.آی.وی) دارای دو مرحله است، مرحله اول که دوره نهفته بیماری است و فرد آلوده دچار بیماری واضحی نیست.
در این مرحله که تا سالها ادامه خواهد داشت وجود ویروس فقط از طریق آزمایش خون قابل اثبات است و فرد در ظاهر کاملا سالم به نظر میرسد.
در مرحله بعد علائم بیماری بتدریج ظاهر میشوند و تمام اعضای بدن بیمار بتدریج درگیر بیماری میشوند. این مرحلهای است که آن را ایدز مینامیم.
در مورد ایدز اکنون مواجه با یک پاندمی به معنای همهگیری جهانی هستیم. آمار آلودهشدگان به این ویروس تا پایان سال ۸۶ حدود ۳۶ میلیون نفر بوده است. از این تعداد ۲۲ میلیون نفر ساکن کشورهای جنوبی قاره آفریقا هستند. در برخی از این کشورها تا ۱۵ درصد بزرگسالان مبتلا به این ویروس شدهاند. رتبه دوم آلودگی به ویروس ایدز متعلق به کشورهای جنوب شرق آسیاست که ۴میلیون مبتلا دارند. مردم آمریکای جنوبی ۵/۱ میلیون مبتلا و مردم آمریکای شمالی ۳/۱میلیون نفر مبتلا دارند. این در حالی است که کل کشورهای آفریقای شمالی و خاورمیانه حدود ۳۸۰ هزار آلوده به ویروس دارند. متاسفانه نیمی از این مبتلایان را خانمها و حدود ۱۰درصد را کودکان زیر ۱۵ سال تشکیل میدهند.
اگرچه در شروع همهگیری بیماری ایدز شایعترین راههای آلودگی استفاده از سرنگهای آلوده و فرآوردههای خونی آلوده به ویروس بود ؛ اما با گسترش این بیماری اکنون ارتباط جنسی معمولی زن و مرد شایعترین راه آلودگی است و همه اقشار جامعه در معرض ابتلای به این بیماری مهلک هستند.
دکتر رضا کریمی
متخصص بیماریهای داخلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست