پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
فلسفه میان فرهنگی و عالم معاصر
کتاب فلسفه میان فرهنگی و عالم معاصر به کوشش علیاصغر مصلح توسط انتشارات حکمت منتشر شد. این کتاب مجموعه مقالات همایش «فلسفه میانفرهنگی و عالم معاصر» است که در روزهای هفدهم و هجدهم اردیبهشت ماه ۱۳۸۵ در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد. دکتر مصلح که دبیری این همایش را بر عهده داشت درباره برگزاری این همایش مینویسد: «فکر برگزاری این همایش مدتی پیش در میان جمع کوچکی از آشنایان با این جریان فکری پدید آمد و پس از تشکیل چند جلسه و برگزاری دو کارگاه به برگزاری این همایش منتهی شد.
برداشت مشترک شرکتکنندگان در این جلسات اهمیت و درخور توجه بودن این جریان فکری بود. این خصوصیت فلسفه میانفرهنگی است که نمیخواهد بهمثابه یک ایدئولوژی یا حتی مبنای مشترک حرکت اجتماعی ـ سیاسی باشد، بلکه میتواند دربرگیرنده طیفی از اندیشههای متفاوت باشد که برداشتهایی مشترک در باب مسائل دنیای معاصر دارند.»مقالات این مجموعه در وهله اول نشاندهنده نحوه برخورد گروهی از متفکران و پژوهشگران ایرانی در مقابل موضوع و مسالهیی جدید است.
«فلسفه میانفرهنگی» به علت بدیع بودن موضع کانونیاش، و ادامه کوشش وسیع متمایلان به این جهتگیری آموزههای بسیار دارد که یکی از این آموزهها هم دنبال کردن نحوه مواجهه متفکران و اصحاب یک فرهنگ در طول زمان با آن است. از مطالب این کتاب میتوان به این موارد اشاره کرد: جهانیشدن و گفتوگوی میانفرهنگی/ حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی، تامل در زمینههای پیدایش بینش میانفرهنگی/ علیاصغر مصلح، جستاری در پیدا و پنهان اندیشه میانفرهنگی/ محمد رضویراد، گفتوگوی میانفرهنگی و صلح جهانی/ عباس منوچهری، طرح گفتمان میانفرهنگی/ فرزین بانکی، چالشهای عالم معاصر: جهانیشدن و منطقهیی بودن/ رحمان سعیدی، انسانشناسی و مساله نسبیگرایی فرهنگی/ نعمتالله فاضلی، نسبیگرایی در نقد ادبی جدید/ حسین پاینده، فرهنگ چیست؟/ میرجلالالدین کزازی، شرط رهیافت هرمنوتیکی امکان فلسفه میانفرهنگی/ محمدجواد صافیان. در مقاله نخست این کتاب که به موضوع جهانیشدن و گفتوگوی میانفرهنگی اختصاص دارد، حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی آورده است: به نظر میرسد با وجود پدیدهیی همچون جهانیشدن، که انسانها را در سرتاسر جهان نسبت به گذشته به یکدیگر نزدیکتر و شبیهتر ساخته است، باورها و ارزشهای مختلف فرهنگهای گوناگون نتوانستهاند به این نزدیکی و شباهت دست یابند و در نتیجه، انسانها به لحاظ احساس و عقیده همچنان متفاوت از یکدیگر بهسر میبرند.
این اختلافات فرهنگی که مجموعهیی از رویکردهای متفاوت به ارزشها، نظامها، مواریث معنوی و غیره است، خود سبب ایجاد دیدگاههایی مختلف درباره نگرش و نحوه تلقی از انسان و جهان شده است و همین امر سبب شده تا ضرورت یک بازنگری همهجانبه در مبانی و بنیانهای فرهنگها و تمدنهای گوناگون، برای جلوگیری از تضاد و تعارض روزافزون، بیشتر احساس شود. در اینجا راهها و انگارههایی برای بررسی این اختلافات فرهنگی مطرح میشود و در نهایت، فلسفه میانفرهنگی به عنوان ابزار و روشی برای حل مشکلات موجود در بستر فکری و فرهنگی اقوام و ملل مختلف، از طریق گفتوگوی فرهنگها و تمدنها، پیشنهاد و ارائه میشود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست