دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

گوشَت را به همسرت بسپار


گوشَت را به همسرت بسپار

یكی از دلایلی كه باعث می شود بسیاری از ازدواج ها منجر به شكست شوند, ناتوانی در برقراری ارتباط و درك هر یك از دو طرف نسبت به طرف مقابل است نداشتن گوش شنوا, یكی از دلایل مهمی است كه باعث می شود همسران, یكدیگر را عصبانی و آزرده سازند

یكی از مهارت‏های مهم اجتماعی، توانایی برقراری ارتباطی مؤثر و مناسب با دیگران است. این مهم، حاصل نمی‏شود؛ مگر با توجه به دیگران كه یكی از راه‏های آن، خوب گوش كردن است. درك نظرات و احساسات دیگران و تمركز همراه با احترام به آن چه می‏گویند، یكی از مهم‏ترین روش‏های برقراری ارتباط میان افراد است. علاوه بر این، شنونده خوب بودن، كلید حل بسیاری از مسائل و مشكلات ما در زندگی است.

این امر، در زندگی زناشویی، از اهمیت دوچندانی برخوردار است؛ به گونه‏ای كه حتی می‏توان گفت یكی از دلایلی كه باعث می‏شود بسیاری از ازدواج‏ها منجر به شكست شوند، ناتوانی در برقراری ارتباط و درك هر یك از دو طرف نسبت به طرف مقابل است. نداشتن گوش شنوا، یكی از دلایل مهمی است كه باعث می‏شود همسران، یكدیگر را عصبانی و آزرده سازند.

● تعریف گوش كردن‏

گوش كردن، به معنای شنیدن صدا نیست. شنیدن، یك فرآیند فیزیولوژیكی است كه عبارت است از ارتعاش امواج در گوش میانی و فرستادن محرك‏های الكتروشیمیایی، از گوش میانی به ساختار مركزی شنوایی مغز؛ اما گوش كردن، شامل توجه دقیق به صدا و دریافت چیزی است كه می‏شنویم.

● عوامل مؤثر در خوب گوش ندادن‏

۱) مشغله ذهنی‏

داشتن مشغله ذهنی، یكی از عوامل گوش ندادن به سخن شخص مقابل است. بارها برایمان پیش آمده كه ذهن، درگیر یك مطلب علمی یا مشكلی است و در این زمان، اگر ما مورد خطاب واقع شویم، غالباً یا متوجه نمی‏شویم یا اینكه درصد دقت و گوش كردن ما بسیار پایین است.

۲) بی‏رغبتی‏

بی‏رغبتی نیز موجب گوش نكردن می‏شود. بی‏رغبتی عوامل مختلفی دارد كه برخی از آنها عبارتند از:

الف) تنفر از ظاهر و قیافه شخص گوینده؛ گاهی اوقات، عدم آراستگی ظاهر، موجب بی‏رغبتی در شنیدن می‏شود. از این رو، در اسلام، توصیه‏هایی در این‏باره، به زنان و مردان شده است.

ب) دائمی بودن محرك؛ برای مثال، همسرانی كه مرتب نق می‏زنند.

ج) استفاده از كلمات نامأنوس.

ه) بی‏علاقگی به موضوع بحث.

۳) عدم تمركز

مغز به طوری باورنكردنی، قوی و فعال است. ما در دقیقه، ۱۲۰ تا ۱۵۰ كلمه بر زبان می‏آوریم؛ اما مغز می‏تواند در هر دقیقه، ۴۰۰ تا ۸۰۰ كلمه تولید كند. این امر، می‏تواند گوش دادن را به نظر خیلی راحت و آسان جلوه دهد؛ اما در حقیقت، این مسئله، تأثیر معكوس دارد؛ چون ممكن است سرگرم گوش كردن كلمات گوینده‏ای شویم؛ اما هنوز مقداری از زمان مغز اضافه بیاید. گاهی ممكن است همسری به علت آرام صحبت كردن همسر خود، دچار عدم تمركز گردد.

۴) پیش‏داوری‏های غلط و پرش به سوی نتایج‏

گاهی اوقات همسران بدون توجه به صبحت‏های طرف خود، پیش‏داوری كرده، به سرعت نتیجه می‏گیرند. به بیان دیگر، حرف در دهان گوینده می‏گذارند. این امر، یكی از دلایلی است كه موجب می‏شود ما هنگام صحبت با افرادی كه به آنها نزدیك هستیم، به ویژه همسران، ارتباط ضعیفی برقرار كنیم؛ چون مطمئن هستیم كه چه می‏خواهند بگویند و به آن چه می‏گویند، به دقت توجه نمی‏كنیم و حتی گاهی اوقات اصلاً نمی‏شنویم كه چه می‏گویند.

شما باید سعی كنید كه به جای تمام این پیش‏داوری‏ها، شنونده خوبی باشید و قبل از پایان سخنان طرف مقابل، در مورد او، پیش‏داوری و قضاوت نكنید. لازم است عقاید همسر خود را قبل از اینكه در مورد او قضاوت كنید، به خوبی درك كنید؛ یعنی ابتدا خوب گوش كنید و وقتی مطمئن شدید كه متوجه منظور طرف مقابل شده‏اید، آن وقت آنها را ارزیابی كنید.

● چگونه شنونده بهتری شویم؟

برای تحقق این كار، امور زیر را انجام دهید:

۱) پیام‏های مهم طرف مقابل را كشف كنید.

هنگام صحبت كردن همسرتان، كاملاً به حرف‏های او گوش دهید و اگر نكته مبهمی بود، حتماً سؤال كنید؛ چون از این طریق، هیچ نقطه ابهام و سوءتفاهمی باقی نمی‏ماند.

۲) گوش دادن را جدی بگیرید.

همیشه نخستین قدم برای رشد و توسعه، آگاهی فردی است. كوتاهی‏ها و قصور خود را در نقش یك شنونده، تحلیل كنید و تصمیم بگیرید كه بر آنها فائق آیید. شنوندگان خوب، به همین صورت متولد نشده‏اند؛ بلكه آنها در زمینه آموزش گوش كردن مؤثر و قوی، كاركرده‏اند. خوب گوش كردن، مثل هوش، فرهنگ یا موقعیت اجتماعی، دست به دست، منتقل نمی‏گردد؛ بلكه این مسئله مانند هر مهارت دیگر، از تمرین و انضباط فردی به دست می‏آید.

۳) از مهارت توجه استفاده كنید.

مهارت توجه، یعنی توجه جسمی و غیركلامی به طرف مقابل كه به او نشان دهد دقیقاً به صحبت‏های او گوش می‏دهید. هنگام گوش دادن، با بدنی مایل به جلو و در فاصله‏ای مناسب، رودرروی گوینده قرار بگیرید؛ به طوری كه نگاهتان تا شعاع نیم متری صورت گوینده باشد. در این حال، ضمن پرهیز از رفتارهای حواس پرت كن، مانند بازی با كلید و غیره، سعی كنید شنونده‏ای خشك و بی‏حركت نباشید و محیط را از عوامل مزاحم دور كنید. بنابراین، با نشان دادن عكس‏العمل‏های مناسب، مانند تكان دادن سر، نگاه كردن به گوینده و ابراز كلماتی مانند آره، بله و.. نشان دهید كه با تمام وجود، به همسرتان گوش می‏دهید. مردان باید به این نكته توجه بیشتری داشته باشند؛ زیرا آنها عادت دارند در سكوت به مطلبی گوش دهند و از ابراز عكس‏العمل، غافل می‏شوند. این سكوت، بر زن‏ها گران تمام می‏شود و تصور می‏كنند كه همسرشان به آنها گوش نمی‏دهد. بنابراین، آقایان برای این كه متهم به بی‏توجهی نشوند، باید دقت بیشتری كنند!

۴) مهارت پی‏گیری را به كار برید.

گاهی گوینده، نگران و هیجان‏زده است كه این موضوع، در حالت‏های چهره، تُن صدا و رفتارهای او نمایان است. در این صورت، بایستی بدون زورگویی، او را به صحبت كردن دعوت كنیم؛ برای مثال، از عبارت‏های خوب، بعد چی شد، ادامه بده، درسته و یا از سؤال‏های كوتاه استفاده كنید. گاهی حتی سكوت توأم با توجه و مشاهده، می‏تواند این موانع را از میان بردارد.

۵) مهارت انعكاسی را مورد استفاده قرار دهید.

مهارت انعكاس، یعنی انعكاس توضیحات، احساسات و معانی درك شده از گوینده به خود او به گونه‏ای كه نشان دهنده درك، فهم و پذیرش او نزد شنونده باشد. گاهی اوقات، این كار، باعث رفع سوءتفاهم می‏گردد.

۶) برخی مواقع، فقط گوش كنید.

یكی از ویژگی‏های فطری زنان این است كه به ارتباط، بهای زیادی می‏دهند. گاهی اوقات، زنان بر خلاف مردان، نیازمند صحبت در مورد مشكلاتشان هستند و در پی دریافت راه‏حل از سوی همسران خود نیستند. مردانی كه دوست دارند زندگی شیرینی داشته باشند، باید به این نكته مهم، توجه داشته باشند. حضرت علی علیه‏السلام می‏فرماید:

از نشانه‏های بزرگواری و آقایی این است كه انسان نسبت به گوش سپردن به شكایت و ناله دردمند، تحمل و صبر داشته باشد».

۷) به تماس چشمی بیشتر توجه كنید.

شاید مهم‏ترین علامت توجه شنودی شما به همسرتان، تماس چشمی باشد؛ البته باید از افراط و تفریط دوری كنید و نباید به گوینده خیره شوید كه از آن، تعبیر به رفتار تهاجمی شود. از طرف دیگر، نباید به طوری مستمر، به این طرف و آن طرف یا بالا و پایین نگاه كنید كه به عدم علاقه تفسیر گردد. شنوندگان مؤثر، به طور مستمر، خیره نمی‏شوند؛ ولی تماس چشمی بیشتری نسبت به شنوندگان نامؤثر، برقرار می‏كنند.

۸) از سدها و موانع ارتباطی زیر، به طور جدی پرهیز كنید:

الف) دستور دادن، تهدید كردن و ترساندن.

ب) موعظه، نصیحت و سخنرانی كردن.

ج) قضاوت و انتقاد كردن.

د) ارائه دلایل منطقی و راه حل.

و) تحقیر، توهین و ناسزا.

در پایان، باید متذكر شد كه وقتی واقعاً هنر گوش دادن را فرا می‏گیرید، افكار و احساسات خودتان را كنار بگذارید تا آن چه همسرتان می‏گوید، بشنوید و در راه نگریستن به چیزها، از دیدگاهی متفاوت گام بردارید. هر رابطه، از دو فرد متفاوت درست می‏شود. باید تصمیم بگیرید و سعی كنید كه خود را به جای همسرتان بگذارید و فقط یك دقیقه، آن گونه كه او می‏بیند، بنگرید. واكنش شما نسبت به آن چه او می‏بیند، متفاوت است. خوب شنیدن و خوب فهمیدن، نزدیكی را بهبود می‏بخشد.

وقتی زن بداند شما احساس او را درك می‏كنید نه این كه تنها به سخنش گوش می‏دهید. احساس رضایت خواهد داشت. در این حال، او نیز در مقابل، می‏خواهد كاری كه از دستش برمی‏آید، انجام دهد تا شما را خشنود كند.

برای مطالعه بیشتر، به كتاب‏های زیر مراجعه كنید.

۱) مبانی مدیریت رفتار سازمانی، علی رضاییان.

۲) هنر سخنرانی، ترجمه ساده حمزه و باباطاهر علی‏زاده.

۳) همسر اگر این گونه می‏بود، راضیه محمدزاده.

۴) چراغ دل زنت را روشن كن، الن كریدمن، ترجمه عباس چینی.

ز. روحانی‏