جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
دگرگونی های کوه خواجو واقع در سیرجان استان کرمان
این مجموعه دگرگونی ضخامتی در حدود ۳۰۰۰ متر را در این منطقه دارد . شیب و امتداد عمومی طبقات N۶۵E/۴۵S تا N۴۰E/۴۰S می باشد .
این گروه عموما در رخساره شیست سبز تا آمفیبولیت دگرگون شده است دو خصوصیت عمده این گروه كه برجسته و قابل توجه می باشد اینست كه در قسمت تحتانی بیشتر شامل سنگهای آذرین بازیك و در بخش فوقانی عمدتا دارای مرمر و دولومیت است
▪ مشخصات جغرافیائی كوه خواجو :
ـ عرض جغرافیائی شمالی : ۲۹ درجه و ۱۸ دقیقه و ۰.۸ ثانیه
ـ طول جغرافیائی شرقی : ۵۵ درجه و ۴۲ دقیقه و ۱۷.۹ ثانیه
ـ ارتفاع از سطح دریا : ۱۷۲۷ متر
ـ در فاصله ۱۵.۸ كیلومتری جنوب سیرجان
▪ مشخصات جغرافیائی كوه تمبور :
ـ عرض جغرافیائی شمالی : ۲۹ درجه و ۲۴ دقیقه و ۲۱.۲ثانیه
ـ طول جغرافیائی شرقی : ۵۵ درجه و ۴۹ دقیقه و ۳۶.۷ ثانیه
ـ ارتفاع از سطح دریا : ۱۷۷۸ متر
ـ در فاصله ۱۶ كیلومتری غرب سیرجان
بطور كلی گروه خواجو را میتوان به سه بخش عمده تقسیم كرد :
۱) شیست ها و متا بازیك های تحتانی كه شامل مجموعه سریسیت شیست ، اكتینولیت شیست ، فیلیت ، میكاشیست و متا گابرو است .
۲) فیلیت ، كالك شیست و متا دیاباز ها كه شامل بیوتیت شیست ، سریسیت شیست ، كلریت شیست ، كالك شیست ، اپیدوت اكتینولیت شیست و متا بازیك است .
۳) مرمرها و دولومیت های مرمری كه شامل مرمرهای نازك لایه تا متوسط لایه ، دولومیت های خاكستری تا سیاه رنگ ، آهك های متبلور شده و طبقات دولومیت متوسط لایه تا ضخیم لایه است .
بخش شیست ها و متا بازیك ها عموما در رخساره شیست سبز دگرگون شده اند و واجد كلریت ، مسكویت ، سریسیت ، آلبیت ، گارنت بخصوص در نزدیكی توده های بازیك و گابروئیك می باشد . میكا شیست ها بخوبی متحول شده و دارای شیستوزیته خوبی هستند در این شیست ها كانی های مشخص عبارتند از كوارتز ، بیوتیت ، بیوتیت كلریتیتیزه ، كلرئیتوئید های پست تكتونیك كه نسبت به شیستوزیته اصلی مایل رشد نموده اند و بیوتیت های جوان كه در میان دانه های كوارتز و فلدسپات رشد نموده و مملو از اپیدوت و كانیهای فلزی است .
متا بازیك ها واجد اپیدوت ، كلریت ، آلبیت ، زوئیزیت ، باقیمانده های پیروكسن ، كوارتز ، اكتینولیت و بطور فرعی اسفن و آپاتیت می باشد و گاهی اثرات لایه بندی میلی متری تا سانتی متری نشان می دهد . در قسمت بالائی همین واحد كانیهای مسكویت ، بیوتیت ، كوارتز ، كلرئیتوئید ، كانیهای اوپاك بهمره كالك شیست و فیلیت های كربناته دیده می شود . ضخامت لایه های متا بازیك بین ۳۰ تا ۶۰ متر متغیر است . بنظر می رسد كه این لایه های بازیك بصورت نفوذیهای صفحه ای به درون واحد قبل از دگرگونی تزریق شده اند . این لایه ها عمدتا سوسوریتیزه و اورالیتیزه شده و گاهی ساخت اولیه را حفظ كرده اند .
در زون های برشی آمفیبولها توسط بیوتیت و كلریت جانشین شده اند . و عمدتا اكتینولیت شیست ها و كلریت بیوتیت شیست و گارنت اكتینولیت شیست در حاشیه توده های بازیك بیشتر دیده می شوند .
بخش فیلیت ، كالك شیست و متا دیاباز ها بیشتر واجد بیوتیت شیست ، بیوتیت كلریت شیست با ظاهر فیلیتی است . و شامل كلریت ، مسكویت ، كوارتز ، آلبیت ، بیوتیت های كلریتیزه ، فلدسپاتهای هوازده و اكتینولیت است . اكتینولیت كلریت شیست ها عمدتا بهمراه اثرات باقی مانده های ماگمائی دیده می شوند . در بخش های بالائی حضور مرمرهای نازك لایه ، رگه های كوارتزیت و شیست های گرافیت دار بارز است و كالك شیست ها شامل مسكویت و كربناتهای آنكریتی ـ سیدریتی هستند . دایك های كوارتز دیوریتی در این بخش لایه ها را قطع نموده اند .
بخش مرمری و دولومیتی كه شامل مرمرها های لایه بندی شده به ضخامت حدود ۷۰ متر با میان لایه های فیلیتی تیره گرافیتی و دولومیت های دگرگون شده است .
بین بخشهای دوم و سوم ، گرانیتی شیستوز با سن نامشخص برنگ خاكستری روشن و بافت بلاستومیلونیتیك دیده می شود كه شامل كوارتز ، آلبیت ، فلدسپار پتاسیم ، میكرو كلین ، گاهی بیوتیت ، گارنت و كلسیت است كه بطور قسمتی كربناتیتیزه شده و دارای آپاتیت ، آلانیت و زیركن بطور فرعی است . حادثه دگرگونی مجاورتی مابین این گرانیت و آهكهای مجاور آن دیده نمی شود و جایگیری آن تكتونیكی است . جالب توجه است كه این گرانیت در رخساره شیست سبز دگرگون شده و شواهد آن آلبیت زائی مجدد ، تجمع كوارتز های گرانوبلاستیك و ورقه های كوچك بیوتیت و گاهی گارنت است .
دیاباز ها و شیست های سبزی كه به كلریت آلبیت اپیدوت شیست بدل شده اند كمی تا قسمتی كربناتیتیزه شده اند و شامل باقیمانده های تریكب اولیه ماگمائی نیز هستند .
بطور كلی همین مجموعه در كوه تمبور رخساره دگرگونی بالاتری را تحمل نموده و واجد مسكویت شیست ، بیوتیت شیست و گارنت میكا شیست ، مسكویت كیانیت شیست و آمفیبولیت است حضور گارنت در شیست های اطراف آمفیبولیت ها بیشتر می شود و گاهی مقدار گارنت و فراوانی آن آنقدر زیاد می شود كه به سنگ میتوان نام گارنتیت را اطلاق نمود .
گرچه سن و ارتباط جانبی این گروه بخوبی واضح نیست شواهدی هست كه سن این مجموعه متعلق به پالئوزوئیك باشد . بهر حال بخش زیرین این مجموعه نیز خود به تنهائی معمائی شده است ( حضور سیل های گابروئیك و متابازیك ها در میان رسوبات اولیه ) كه در هیچیك از سازند های جنوب شرقی ایران شناخته نشده است . و تنها مشابهت های با سازند كالشانه با سن كامبرین در ایران مركزی دارد . بخش فوقانی گروه خواجو را میتوان به سازند های كربونیفر فوقانی و پرمین زیرین نسبت داد و البته شواهدی هم موجود است .در كوه تمبور بخش فوقانی این مجموعه بطور دگرشیب توسط آهكهای الیگومیوسن پوشیده شده است .
سید عبدالرضا جعفری صدر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست