جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

کانونی برای دیده شدن در دکوراسیون منزل


کانونی برای دیده شدن در دکوراسیون منزل

دکوراسیون امروزی هر خانه ای باید حداقل یک نقطه کانونی داشته باشد نقطه ای خاص در خانه که در بدو ورود نگاه ها به آن خیره بماند

ربطی به نوع نگاه و سلیقه متفاوت آدم‌ها ندارد؛ اینکه همه به محض ورود به مکانی خاص، نگاه‌شان به یک سمت خیره شود؛ یک شومینه رومی با طراحی ویژه یا قاب عکسی بزرگ وسط دیوار اتاق نشیمن. شاید هم نگاه‌ها به ظرف عتیقه‌ای خاص روی میز ناهارخوری خیره بماند یا دراپه‌های پرده‌های پذیرایی.

مطمئن باشید این مساله یک اتفاق نیست. هوشمندی صاحبخانه در تاکید روی وسیله‌ای خاص این نوع نگاه را به وجود می‌آورد؛ ذکاوت در ایجاد رکنی مهم در دکوراسیون داخلی به عنوان نقطه کانونی! وجود نقطه کانونی در دکوراسیون یکی از باید‌ها در اصول طراحی داخلی است. درواقع هر دکوراسیونی باید عنصری داشته باشد که زمان ورود فرد غریبه‌ای به محیط اول از همه نگاهش به آن جذب شود. این وسط مهم نیست که شیء جذاب چقدر آنتیک و مجلل باشد؛ مهم این است که فقط شرایط خاص برای خیره کردن نگاه‌ها را داشته باشد. با ترفندهای ایجاد نقطه کانونی در خانه آشنا شوید.

برای داشتن نقطه کانونی در خانه لازم نیست از همان اول دست به کار شوید. شاید بهتر باشد قبل از اینکه ایده خودتان را خرج کنید نگاهی به در و دیوار خانه بیندازید چون بهترین نقطه‌های کانونی در خانه‌ها باید یک جورهایی از دل معماری خاص خانه و جزئیات آن بیرون بیایند؛ مثلا داشتن یک اتاق با معماری دیوارهای غیر متعارف هلالی یا با پخی‌های زیاد می‌تواند نقطه کانونی خانه حساب شود.

پس اول به جزئیات معماری خانه توجه کنید و سراغ یکی از این نشانه‌ها بروید؛ سقف بلند با المان‌هایی که آن را متمایز کرده مانند چوب‌هایی که در طراحی دکوراسیون روستیک استفاده می‌شود یا حتی آرک‌های عجیب و غریب که هر نگاهی را خیره می‌کنند، دیوارهای زاویه‌دار یا سقف‌هایی با گوشه‌های خاص، شومینه، پنجره‌های بزرگ و بلند با نمای خاص، یک پلکان در خانه، کتابخانه توکار، دیوار با طرح خاص مانند آجرهای واقعی یا دیوارپوش‌های چوبی اصل.

همه خانه‌ها باید در هر فضایی حداقل یک نقطه کانونی داشته باشند. درواقع نمی‌توان به درستی کارکرد خانه‌هایی که نقطه کانونی ندارند را حدس زد؛ اینکه اتاق نشیمن کجاست تا غذاخوری و.... طراحان دکوراسیون داخلی نقطه کانونی را درواقع یکی از فاکتورهای مهم شخصیت دادن به خانه می‌دانند. آنها برای تعریف نقطه کانونی در خانه از لفظ حداقل استفاده می‌کنند؛ یعنی خانه باید حداقل یک نقطه کانونی داشته باشد ولی دلیل بر این نمی‌شود که خانه‌ای دو یا حتی سه نقطه کانونی نداشته باشد. از قضا در طراحی‌های امروزی خیلی از خانه‌ها بیشتر از دو، سه نقطه کانونی دارند.

یک شومینه در گوشه‌ سالن و تلویزیونی که همه حواس‌ها به آن است یا مبل‌هایی بزرگ با رنگ خاص در وسط خانه و پنجره‌هایی که با بلندی چهارچوب نمای خاصی به خانه داده‌اند. البته انتخاب اینکه کدام‌یک به عنوان نقطه کانونی اصلی انتخاب شود برعهده خود شماست. این وسط می‌توانید از چند نفر از دوستان‌تان هم کمک بگیرید. چشم شما به دیدن وسایل خانه‌تان عادت دارد اما دوستان‌تان می‌توانند راحت بگویند که به محض ورود چه المانی بیشتر به نظرشان آمده. روی همان متمرکز شوید و باقی چیدمان خانه را طبق آن جلو ببرید.

بوفه ظروف یا کنسول‌هایی که در خانه‌های امروزی برای سر و سامان دادن به وسایل اضافی استفاده می‌شود می‌توانند ابزاری مناسب برای تبدیل به نقطه کانونی باشند. این کمدها که معمولا در گوشه اتاق‌های نشیمن جا می‌گیرند با بلندی و عرض نسبتا زیادی که دارند معمولا خیلی زود به چشم می‌آیند.

بهترین استفاده از این بوفه‌ها زمانی است که از ظرف‌هایی با طرح و رنگ‌های خاص در آنها استفاده شود. قرار دادن گل‌های طبیعی روی بوفه یا کنسول خانه هم می‌تواند به جلب ‌توجه بیشتر کمک کند حتی گاهی اوقات می‌توان به روش‌های قدیمی دست زد و تلویزیون را مانند سال‌های دور در این گنجه‌های چوبی قرار داد. این روش که تازگی‌ها دوباره باب شده مهم‌ترین مرکز توجه خانه می‌شود.

آینه‌ها در طراحی دکوراسیون داخلی کاربرد زیادی دارند. آنها درست زمانی به کار می‌روند که خانه‌ای از نظر ابعاد یا روشنایی مشکل داشته باشد اما سوای این کاربردهای خاص، آینه‌ها می‌توانند به عنوان یک نقطه کانونی خاص هم در خانه استفاده شوند به‌خصوص اگر نمایی از بیرون خانه یا روشنایی لوستر را نمایش دهند. قرار دادن یک آینه در ورودی خانه کافی است که دیگر همه نگاه‌ها به سمت آن خیره شود. پس اگر در خانه برای ساختن یک نقطه کانونی به بن‌بست خوردید دست آخر به آینه‌ها و معجزه شگرف آنها فکر کنید.

قرار دادن یک تابلوی نقاشی با رنگ‌های خاص روی دیوار اصلی می‌تواند یک نقطه کانونی متفاوت در خانه درست کند. درواقع تابلوهای نقاشی هرقدر طرح و رنگ خاص‌تری داشته باشند می‌توانند بیشتر از باقی اجزای خانه نظرها را به سمت خودشان جلب کنند. برای همین بیشتر طراحان داخلی به استفاده از رنگ‌های درخشان یا متضاد در تابلوهای نقاشی تاکید دارند؛ مثلا هارمونی سیاه و سفید یا استفاده از تابلویی با طرح طلایی.

این وسط گاهی ممکن است بیشتر قاب یک تابلو به چشم بیاید تا طرح و نقشه اصلی آن یا حتی چیدمان خاص تابلوها (مانند نصب گروهی آنها روی دیوار خانه). در هر حال می‌توانید بزرگ‌ترین دیوار اتاق را برای نصب تابلوهای هنری کنار بگذارید.

برای داشتن یک نقطه کانونی در خانه می‌توانید روی دیوارها هم حساب کنید. فقط کافی است یکی از دیوارهای خانه را که از قضا بزرگ‌ترین آنها هم هست انتخاب کنید و با طرح خاصی که به سلیقه‌تان نزدیک‌تر است آن را متفاوت از دیگر دیوارها نشان دهید. این تفاوت در عین حال باید با بقیه اجزای خانه هماهنگی داشته باشد. به عنوان مثال رنگی که برای کاغذدیواری این قسمت در نظر می‌گیرید باید در طیف رنگ باقی لوازم ولی با اغراق بیشتری انتخاب شود یا طرح آن با طرح پرده یا مبل‌ها تداخل نداشته باشد.

این روزها طراحان داخلی برای تبدیل یک دیوار به نقطه کانونی خانه دست به کار خاصی می‌زنند. آنها دیوار مدنظر را به رنگی کاملا متضاد با باقی دیوارها درمی‌آورند. استفاده از رنگ متضاد و البته مکمل می‌تواند در جلب نظر دیگران بسیار موثر باشد. البته دیوارهای خاص خانه می‌توانند به غیر از رنگ خاص مشخصه‌های دیگری هم داشته باشند؛ مثلا دیواری پوشیده از نمای آجری یا کاغذدیواری با طرح‌های شهر و جنگل و... . این وسط ساده‌ترین راه برای داشتن یک دیوار خاص بدون هزینه و وقت زیاد استفاده ازتابلوهاست.

داشتن یک کاناپه خاص و بزرگ در خانه می‌تواند گاهی نقطه قوتی برای داشتن یک مرکز توجه خاص باشد. کاناپه‌هایی که به صورت تک با رنگ و شکل‌های خاص ساخته می‌شوند در خانه‌های کوچک مهم‌ترین المان برای تبدیل شدن به یک نقطه کانونی هستند به‌خصوص اگر در انتخاب رنگ یا مدل آنها اغراق شده باشد.

پس اگر خانه کوچکی دارید و از نصب تابلوی بزرگ یا تلویزیون‌های امروزی در آن صرف‌نظر کرده‌اید می‌توانید روی کاناپه‌تان حساب باز کنید حتی اگر ساده‌تر از این باشد که نگاه‌ها را خیره کند می‌توانید با دو، سه کوسن رنگی آن را به محبوب‌ترین شیء خانه تبدیل کنید.

به مدد طراحی‌های خاص، دنیای میزهای جلوی مبل هم عوض شده و دیگر اصلا هیچ سنخیتی بین مبل‌ها و میزهایی که روبه‌روی‌شان قرار می‌گیرد وجود ندارد. انگار که میزها برای خودشان شخصیت مستقلی پیدا کرده‌اند برای همین است که می‌توان روی آنها حساب خاصی باز کرد و به عنوان یکی از ابزار دکوراسیون برای ایجاد نقطه کانونی به آنها تکیه کرد. میزی با طراحی خاص در وسط یک خانه کوچک یا حتی میزی ساده با چیدمانی خاص روی آن – به وسیله خرده‌ریزهای دکوری – هر نگاهی را خیره می‌کند.

مهم‌ترین عنصر در ایجاد نقطه کانونی در خانه‌های امروزی تلویزیون‌ها هستند؛ وسایلی که این روزها دیگر ربطی به متراژ خانه‌ها ندارند و هر کسی با سلیقه خودش یک چنداینچی‌اش را به خانه می‌آورد. این وسط به‌طور حتم وقتی تمام تلاش اعضای خانواده روی داشتن تلویزیونی با ابعاد بزرگ‌تر از نیاز باشد به‌طور حتم نقطه کانونی خانه هم همان می‌شود. البته بهترین روش و مناسب‌ترین راه برای ایجاد یک نقطه کانونی به وسیله تلویزیون نصب آن در ارتفاعی مناسب و انتخاب آن در اندازه‌ای درست است. فاصله تلویزیون تا جایی که نشسته‌اید باید دوبرابر ارتفاع صفحه نمایش تلویزیون باشد.

برای نمونه باید برای تماشای یک تلویزیون ۳۲اینچی، یک متربا آن فاصله داشته باشید. در زمان نصب آن هم باید به ارتفاع درست دقت کنید. یادتان باشد اگر می‌خواهید تلویزیون در رقابت با شومینه در ایجاد نقطه کانونی برنده شود باید حتما آن را در وسط اتاق نشیمن بگذارید در غیر این صورت هر جایی که دل‌تان خواست!

لیدا هادی