شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

راهکارهایی ساده برای کمتر غذا خوردن


راهکارهایی ساده برای کمتر غذا خوردن

کی از معضلات شهرنشینی, مصرف غذاهای آماده غیرخانگی در فست فود فروشی ها و رستوران ها است که به علل مختلف ممکن است سلامت انسان را با مخاطره مواجه سازد

کی از معضلات شهرنشینی، مصرف غذاهای آماده غیرخانگی در فست‌فود فروشی‌ها و رستوران‌ها است که به علل مختلف ممکن است سلامت انسان را با مخاطره مواجه سازد. در ادامه مطلب امروز شما را با نکات مهمی آشنا می‌کنیم که در صورت توجه کردن آنها می‌توانید غذای سالم‌تری انتخاب کنید.

● روش پخت غذا

غذاهای سرخ شده مانند سیب‌زمینی سرخ کرده، همبرگر، مرغ سوخاری‌و... دارای مقدار زیادی روغن هستند و مصرف مکرر آنها سبب افزایش دریافت کالری و مستعد شدن برای اضافه وزن و چاقی می‌شود. بنابراین توصیه می‌شود مقدار و دفعات مصرف این نوع غذاها را کاهش دهید. در صورت مصرف غذاهای سرخ شده، حتما از سبزی‌ها نیز در کنار آنها استفاده کنید. بجای مواد سرخ شده از نوع تنوری یا گریل شده آنها استفاده کنید. سیب‌زمینی تنوری نیز جانشین مناسبی برای سیب زمینی سرخ کرده است.

● نوع نوشیدنی

نوشابه‌های گازدار کولا علاوه بر ایجاد سیری کاذب و اختلال در هضم غذا، حاوی قند فراوان هستند. مصرف یک وعده نوشابه، مقدار زیادی کالری بدون تامین مواد مغذی ضروری به بدن وارد می‌کند. آب، دوغ کم نمک بدون گاز و نوشیدنی‌های کم شیرین و کم کالری سالم‌ترین نوشیدنی‌ها هستند.

● طعم‌دهنده‌های غذا

روی سالاد یا داخل ساندویچ‌ها و پیتزا از سُس (مایونز، کچاپ‌و...) استفاده نکنید. اگر بطور معمول در غذاهای آماده سُس به سالاد یا ساندویچ‌ها اضافه می‌شود از فروشنده‌ یا تهیه کننده غذا بخواهید بدون اضافه کردن سس آن را آماده کند. از سرکه یا آبلیمو و روغن زیتون برای طعم دار کردن سالاد استفاده کنید.

● حجم غذا

یک وعده غذای فست‌فود بطور متوسط معادل یک هزار کیلوکالری یا بیشتر انرژی تولید می‌کند. یعنی حدود نیمی از کالری مورد نیاز روزانه! برای کاهش حجم غذای خود در رستوران‌های خارج از منزل یا فست فود فروشی‌ها می‌توانید از تهیه کننده یا فروشنده غذا بخواهید غذا را با اندازه کوچک‌تری تهیه کند و یا محتویات داخل ساندویچ را کم کند. راه دیگر برای کم کردن حجم غذای مصرفی، شریک کردن دوست یا همراه خود در غذاست. همچنین می‌توانید بخشی از غذای خود را برای وعده بعد نگهدارید و با خود به منزل ببرید.

● میزان نمک غذا

فست‌فودها ذاتا دارای نمک زیادی هستند که مصرف کننده را مستعد افزایش فشارخون می‌کند. میزان نمک اضافه شده در سایر غذاهای تهیه شده در رستوران‌ها نیز خارج از کنترل ما است. بنابراین از اضافه کردن نمک به این غذاها پرهیز کنید.

● سرعت غذا خوردن

غذا را باید با آرامش جوید و از سریع خوردن غذا پرهیز کرد. قبل از این که کاملا احساس سیری و پری کنید دست از غذا خوردن بکشید و به دستگاه گوارش فرصت بدهید تا هضم و جذب مواد بهتر صورت بگیرد. در این صورت پس از صرف غذا احساس بهتری خواهید داشت.

● نکاتی که باید در تهیه غذای خانگی رعایت کرد

- مقدار گوشت کمتر و سبزیجات بیشتری را در تهیه غذا به کار ببرید.

- ماکارونی و نان‌های سبوس‌دار را که فیبر بیشتری دارند به سایر ماکارونی‌ها و نان‌ها ترجیح دهید.

- همبرگر، شنیسل، کوکو، بادمجان و کتلت‌ها را پس از سرخ کردن با دستمال یا کاغذهای تمیز روغن‌گیری کنید.

- بجای قرص‌های فشرده سوپ یا پودر پیاز یا سیر آماده که دارای مقدار زیادی نمک هستند از سوپ‌های تازه و کم نمک خانگی و پیاز یا سیر تازه در غذا استفاده کنید.

- از پنیر پیتزا که چربی زیادی دارد کمتر استفاده کنید.

- در رستوران‌های غذایی میزان روغن مورد استفاده را به نصف تا یک سوم میزان پیشنهاد شده کاهش دهید.

- بجای سرخ کردن مواد غذایی از روش بخارپز و آب پز کردن، پوره کردن (برای سیب زمینی) یا تنوری کردن (برای سیب‌زمینی و بادمجان) استفاده کنید.

- مقدار قند یا شکری که به همراه چای مصرف می‌کنید را به نصف برسانید.

مزایای استفاده از غذای خانگی

-تهیه غذای خانگی امکان کنترل میزان روغن مصرفی و چربی غذا را به ما و خانواده می‌دهد.

- در مصرف غذای خانگی میزان و حجم غذای مصرفی قابل کنترل و تنظیم است.

- تهیه غذا در منزل سبب صرفه جویی اقتصادی می‌شود.

- صرف غذا در منزل زمینه را برای جمع شدن افراد خانواده به دور یک سفره و در یک محیط صمیمی فراهم می‌کند.

- امکان استفاده از انواع چاشنی به جای نمک را در غذاهای خانگی ایجاد می‌کند.

● روش‌های ساده برای کمتر خوردن مواد غذایی

- زمان آشپزی از چشیدن مکرر غذاها و ریزه خواری خودداری کنید. در این اوقات می‌توانید لیوان آب یخی در دست داشته باشید و یا هویج گاز بزنید یا آدامس بدون قند بجوید.

- زمان غذا خوردن غذاهای پرکالری مانند پلو و نان را در فاصله دورتر و سبزی و سالاد را در دسترس خود قرار دهید.

- سعی نکنید تمامی محتویات بشقاب خود را مصرف کنید. اگر در حین غذا خوردن احساس سیری کردید، از ادامه مصرف غذا صرف نظر کنید و بقیه غذا را برای وعده بعدی خود نگه دارید. در صورتی که در خارج از منزل غذا صرف می‌کنید، اضافه غذای خود را در ظروفی که رستوران در اختیار شما قرار می‌دهد بردارید.

- از بشقاب‌های کوچک‌تر برای صرف غذا و لیوان‌های بلند و باریک برای نوشیدن استفاده کنید.

- هنگام صحبت کردن یا گوش دادن به صحبت‌های دیگران، غذا خوردن را متوقف کنید.

- اگر در خارج از منزل غذا می‌خورید، قبل از شروع به صرف غذا، بخشی از آن را که احساس می‌کنید بیش از ظرفیت شماست داخل بشقاب دیگر جدا کنید.