دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
بی خوابی کودکان، چرا از خواب می پره؟
الگوی خواب طبیعی در تمام کودکان و بزرگسالان به این شکل است که در خلال خواب شبانه – هرچند ساعت یک بار – لحظاتی را در بیداری می گذرانند و دوباره به خواب می روند اما اگر این لحظات تبدیل به بیداری کامل و فرد دچار بی خوابی شد این مسئله به هیچ وجه طبیعی نیست.
شما هم به طور حتم چنین تجربه هایی داشته اید که نیمه شب وقتی در رختخواب هستید، قسط عقب افتاده یا کار نیمه تمامی، ذهنتان را اشغال کرده و یا نیمه شب با صدای همسایه های بی مبالات یا میهمانی های شبانه بیدار شده و از شدت سر و صدا خوابتان نبرده باشد.
گاهی نگرانی ها، ترس ها، کابوس، درد و بیماری نیز خواب را از چشمان شما می رباید. همین دلایل نیز باعث بیدار شدن های شبانۀ کودک می شوند. اما اگر بچه مدت هاست که نیمه های شب بیدار می شود و گریه می کند، به شکلی که باید اورا از رختخوابش بیرون بیاورید، باید این وضعیت را تغییر دهید.
اگر پساز بیدار شدن های شبانۀ فرزندتان، به او خوراکی بدهید یا با او بازی کنید، عادت ناپسند و بدی را تقویت کرده اید.
شیرخوارگی
کودکان به ویژه شیرخواران تا دو سالگی، در طول شب چندین نوبت به علت گرسنگی یا رطوبتِ پوشک شان از خواب بیدار می شوند. این بیدار شدن ها برای شیر دادن یا تعویض پوشکِ کودک، اجتناب ناپذیرند ولی راه هایی وجود دارند که شما را در کاهش عوارض این خواب منقطع یاری می دهند، در عین حال توسط این راه هاست که شیرخوار تفاوت روز و شب را متوجه می شود.
- از چراغ خواب استفاده کنید.
- در روزهای اول تولد، نوزاد را نزدیک خود بخوابانید، تا پیش از آنکه یک نق نق ساده تبدیل به گریه شود، خود را به او برسانید. خواباندن بچه در اتاقِ خودتان را به مدت طولانی ادامه ندهید زیرا تقلا یا سر و صدای شیرخوار حین خواب، شما را بی دلیل بیدار می کند در صورتی که بساری از این تقلاها و سروصداها نه تنها نیاز به کمکی ندارند بلکه خود اورا هم بیدار نمی کنند.
بهتر است پساز شش تا هشت ماهگی شیرخوار را در اتاق دیگری بخوابانید زیرا زمانی که بزرگتر شود، قادر به تحمل جدایی از شما نبوده و شما را دچار مشکل و دردسر می کند.
- وقتی شیرخوار به علت گرسنگی از خواب بیدار می شود، به او شیر بدهید ولی با وی حرف نزنید و یا بازی یا کارهای دیگر او راتحریک نکنید تا به تدریج متوجه تفاوت روز و شب بشود. هوای معده کودک را تخلیه و پوشکش را تعویض کنید سپس دوبارهاو را بخوابانید.
- وقتی شیرخوار خوابیده است با نوک پنجه و بی سروصدا در خانه راه نروید. توجه داشته باشید هر چند که صداهای بلند و ناگهانی وی را بیدار می کنند ولی صداهای عادی منزل بر خواب او بی تاثیرند علاوه بر آن بهتر است فرزندتان به خوابیدن در شلوغی و سر و صدای عادی عادت کند.
- در امر شیردهی شبانۀ نوزاد، از همسرتان یاری بگیرید. در صورتی که از شیر خشک برای تغذیۀ او استفاده می کنید این کار به آسانی انجام می شود و اگر هم از شیر خودتان به کودک می دهید در طول روز شیر را دوشیده و داخل شیشه و در یخچال نگهداری نمایید تا همسرتان نیمه شب بتواند به شیرخوار شیر بدهد.
- در اغلب موارد شیرخوار حین شیردهی به خواب می رود ولی اگر بیدار بود، دوبارهاو را در رختخوابش قرار دهید تا آرام آرام بخوابد. اگر گریه کرد،او را بلند نکنید بلکه کمی پشت یا شکمش را بمالید. فقط هنگامی که شیرخوار به علت نفخ، قولنج یا آروغ به شدت گریه می کند،او را از رختخواب خارج کنید.
پساز آنکه کودک را از شیر گرفتید
پساز آنکه غذای سفره در برنامۀ تغذیۀ کودک قرار گرفت دیگر دلیلی برای بیدار شدن او در طول شب وجود ندارد. توجه داشته باشید اگر کودکپس از این که از شیر گرفته شد هر شب بیدار می شود، علت آن بدون شک گرسنگی نیست.
در این صورت اگر او را از رختخواب خارج کنید و به او خوراکی بدهید یا به وی رسیدگی نمایید، فرا می گیرد که از این به بعد هر شب بیدار شود و گریه کند تا اورا مورد توجه قرار دهید.
برخی والدین، کودک بدخواب را در آغوش گرفته و راه می برند یا اورا با ماشین در خیابان ها می گردانند تا شایدپس از ساعت ها بخوابد ولی اگر این روال را فقط چند روز ادامه دهید، تبدیل به برنامۀ عادی و روزانۀ او خواهد شد.
اگر به تازگی بچۀ شما وسطهای شب از خواب برمی خیزد و این عادت همیشگی او نیست، شاید در مرحله ای از رشد (دندان در آوردن) قرار دارد، از طرفی سرماخوردگی یا سایر بیماری ها هم می توانند خوابِ شبانۀ وی را مختل کنند. بنابراین ابتدا مطمئن شوید که کودک بیمار در حال دندان درآوردن نیست، سپس اقدام های لازم را به عمل آورید.
- گاهی اوقات بیدار شدن شبانۀ بچه به دلیل عدم توجه کافی به اوست و بدین دلیل بیدار می شود که این موضوع را به شما یادآوری نماید.
بنابراین اگر در طول روز مشغلۀ کاری داشته اید و بیدار شدن شبانۀ کودک دلیل دیگری ندارد، به احتمال فراوان علت این است که در طول روز فرصت ابراز توجه کافی را به وی نداشته اید. در این صورت در جستجوی راه هایی برای ابراز علاقۀ بیشتر به فرزندتان و افزایش زمانِ رسیدگی به او باشید.
- اگر کودک تان نیمههای شب بیدار شده و با ماساژ دادن پشتش یا نوازش کردن دستش دوباره به خواب می رود، نیاز به انجام اقدام دیگری نمی باشد چون این عادت به سهولت فراموش می شود.
نکتۀ مهم این است که به هر صدا یا حرکت او هنگام خواب واکنش نشان ندهید و اجازه دهید به تنهایی با بعضی رویدادها مواجه شود.
- بهتر است شیردهی پس ازشروع غذای سفره، به اولین کار بعد از بیدار شدن کودک در صبح و آخرین کار قبل از به خواب رفتن او در شب، محدود شود. با شیردهی در طول شب، شانس خواب راحت را از دست ندهید زیرا فرصتِ مناسبی برای استراحت شبانه است و نباید آن را نادیده بگیرید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست