پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

نرم‌افزار آزاد


نرم‌افزار آزاد

شخصی با تصمیم خود و در اتاقی به تنهایی سیستم عامل لینوکس را نوشت. نام این شخص: Linus Torvalds بود، اما زمانه عوض شده است. سازندگان بزرگ اکنون تصمیم می‌گیرند که چه چیزهایی در آن جای بگیرد. یک …

شخصی با تصمیم خود و در اتاقی به تنهایی سیستم عامل لینوکس را نوشت. نام این شخص: Linus Torvalds بود، اما زمانه عوض شده است. سازندگان بزرگ اکنون تصمیم می‌گیرند که چه چیزهایی در آن جای بگیرد. یک سازمان Open Source Organisation به نام The Linux Foundation کتابی را می‌نویسد که در آن، اطلاعاتی در این مورد که طرح‌های توسعه لینوکس از کجاها نوشته شده و تحویل داده می‌شوند به چشم می‌خورد. بنا به آخرین خبرگزاری‌ها و آمار، میزان افرادی که به صورت آزاد و بدون هیچ تعهدی به شرکتی دیگر، در این بخش‌ها برای گسترش لینوکس و کدگذاری فعالیت می‌کنند تنها ۹/۱۳ درصد می‌باشد.

قسمت اصلی توسعه و کدگذاری به دست برنامه نویسان ماهری از شرکت‌های بزرگ IT می‌باشد. از این میان بهترین افکار و اعمال متعلق به شرکت‌هایی چون آی‌بی‌ام، اینتل، ناول و ردهت می‌باشند. از میان پشتیبانان پروپا قرص می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

اوراکل، گوگل، هیولیت پاکارد و سیسکو در حدود ۱۲ درصد از تغییرات بی‌نشان بوده و مشخص نشد که افرادی که این کار را انجام داده‌اند، به صورت آزاد و یا تحت نظارت شرکتی دست به این کار زده‌اند. اما اگر فرض کنیم که این ۱۳ درصد همگی افراد آزاد بوده‌اند باز هم میزان افرادی که در شرکت‌های بزرگ مشغول کار بوده و مهارت عالی دارند بیش از ۷۰ درصد خواهد بود.

اهداف شرکت‌هایی که در این کار شریک می‌شوند متفاوت است. اما در این میان اهداف سازندگان سیستم عامل‌هایی چون ردهت، ردهت، ناول یا Montevista بسیار مشخص است چرا که آنها احتیاج به سیستم عامل‌هایی بسیار قوی برای کارهایشان دارند. سازندگان سخت‌افزاری چون آی‌بی‌ام، هیولیت پاکارد، SGI و یا فوجیتسو به این دلیل در توسعه مشارکت تنگاتنگی می‌کنند که مطمئن شوند لینوکس بدون هیچ مشکلی در سرورهای آنها کار می‌کند. چنین دلایلی را آن دسته از عرضه کنندگانی که unix-Clone را در دستگاه‌هایی چون تلفن، دوربین و ... نصب می‌کنند نیز دارا می‌باشند.

حتی سازندگان ماشین‌ها نیز هنگامی که از این نرم‌افزار به عنوان پایه‌ای در سیستم‌های الکترونیکی خود استفاده می‌کنند، سعی در بهینه‌سازی و توسعه لینوکس دارند. برای مثال شرکت خودرو سازی VW همکاری عظیمی را در ساخت و گسترش پروتکل‌های PF-CAN انجام داد که این پروتکل‌ها، امکان ارتباط میان قطعات ماشین را ممکن می‌سازند.

نوشته شده توسط : وهاب حاجی باقری-ارسال:شجاعی