پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
نفی نگرش ابزاری به طبیعت و جانداران در اسلام
فناوری یا تکنولوژی اصطلاحی است که غالبا ملاک و معیار تفاوت کشورهای پیشرفته و سایر کشورها محسوب میشود. به عبارت دیگر در عرف عام، تکنولوژی با پیشرفت مساوق یا حتی مرادف تلقی میشود. در ضمن، یکی دیگر از تلقیهای عرف عام از فناوری، این است که فناوری وسیله است؛ وسیلهای که انسان را در رسیدن به امیال و خواستههایش یاری میکند. اما تاملات اهل حکمت در باب این اصطلاح نشان داده که هر دوی این تلقیها خالی از مسامحه نیست.
امروزه زندگی ما بدون استفاده از محصولات تکنولوژی قابل تصور نیست. به عبارت دیگر اگر فناوری به معنای مدرن آن را از زندگی امروز حذف کنیم، این زندگی باقی نخواهد ماند، بلکه گونهای دیگر خواهد بود. از تلویزیون و رادیو که امروز در هر خانهای یافت میشود و عمده وقت افراد را به خود اختصاص داده گرفته تا موتورسیکلت، اتومبیل، قطار و هواپیما و از عرصههای اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی گرفته تا عرصههای نظامی و سیاسی همه و همه بر مبنای تکنولوژی مدرن تعریف میشود.
بنابراین فناوری یک ابزار صرف نیست، بلکه همراه خود مجموعهای از تلقیها و تصورات و بینشها را تحمیل میکند. فناوری مبتنی بر نگرشی خاص به طبیعت است. این بینش چگونه بینشی است؟ شاید با دقت در ماهیت تکنولوژی این مساله پاسخ داده شود.
ماده ابزارآلات فنی، برگرفته از طبیعتند اما این موارد عمدتا در زندگی عادی و طبیعی به شکلی که ما آنها را در ابزارهای تکنیکی میبینیم، نمود ندارد.
این مواد عمدتا برگرفته از ذخایر طبیعی و زیرزمینی است. به عبارت دیگر تکنولوژی اساسا نیازمند ذخایر طبیعی است، و لذا میتوان گفت تکنولوژی مبتنی بر نگریستن به طبیعت، همچون منبع و معدن ذخایری است که بناست در تولید ابزار تکنولوژیکی به کار آید.
بنابراین تکنولوژی نسبت به جهانبینیهای مختلف بیطرف نیست.
از سوی دیگر، در عصر کنونی و با توجه به اقتضائات جهانی شدن، تکنولوژی خود را به فرهنگها و تمدنهای مختلف تحمیل کرده است. امروزه یافتن نقطهای از زمین که در آن انسانها در وضعیتی فاقد تکنولوژی مدرن زندگی میکنند، بسیار دشوار است. فناوری مدرن با زندگی بشر عجین شده است.
نفوذ تکنولوژی در نقاط مختلف جهان خالی از چالش نبوده و نیست، چرا که همانگونه که بیان شد، تکنولوژی نسبت به جهانبینیهای مختلف، بیطرف نیست و از سوی دیگر هر نقطه از جهان دارای پیشینه فرهنگی و تمدنی خاص به همراه جهانبینی ویژه خود است.
در کشورهای اسلامی نیز شاهد همین مواجهه بوده و هستیم. تفکر اسلامی دارای جهانبینی خاص خود است که طی تاریخ، روز به روز توجه بدان افزون میگردد. در زمانهای که بشر مدرن بر کرامت انسانی و حقوق بشر به مثابه اصلی مترقی میبالد، مواجهه با فرهنگ و تمدنی که نهتنها برای انسانها، بلکه برای حیوانات، گیاهان و زمین و طبیعت، کرامت و حق قائل است، بدون شک تجربهای شگفتآور و ارزشمند است.
این گونه نگرش به حقوق، امروزه کارکرد خود را در تجربه بشر به اثبات رسانده است. بلایایی که حاصل نگرش به طبیعت به مثابه منبعی لایزال برای تکنولوژی است، به انسان ثابت کرد که نگاه ابزاری به طبیعت، هرچند نگرشی صددرصد خطا نیست، اما میباید دارای حدود اخلاقی و حقوقی باشد.
محیاسادات اصغری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست