جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

خاموشی یک نابغه اکشن ساز


خاموشی یک نابغه اکشن ساز

اولین ساعات روز دوشنبه گذشته خبرگزاری ها اعلام کردند که تونی اسکات کارگردان مشهور آمریکایی با پریدن از پل وینست تامس در بندر سن پدرو لوس آنجلس به زندگی خود پایان داد

اولین ساعات روز دوشنبه گذشته خبرگزاری‌ها اعلام کردند که تونی اسکات کارگردان مشهور آمریکایی با پریدن از پل وینست تامس در بندر سن پدرو لوس آنجلس به زندگی خود پایان داد. خبر خیلی‌ها را شوکه کرد. خصوصاً طرفداران پرو پا قرصش را که منتظر پروژه‌های جدیدش بودند. به گفته پلیس محلی، تعدادی از رهگذران پس از دیدن حادثه با شماره ۹۱۱ تماس گرفته و تقاضای کمک کرده‌اند. البته کسی متوجه نشده شخصی که از پل به پایین پریده کارگردان مشهور هالیوودی بوده است. حادثه ساعت ۱۲:۳۰ دقیقه ظهر به وقت محلی اتفاق افتاد و رهگذران تاکید کردند که او در هنگام پرش اصلاً مردد نبوده است. این یعنی با رضایت کامل این کار را انجام داده است. چند ساعت از پخش خبر خود کشی نگذشته بود که شایعه شد تونی اسکات به تازگی دچار نوعی تومور مغزی غیرقابل علاج شده بوده و خیلی‌ها این مورد را عامل خودکشی اش دانستند. اما بعد مدت کوتاهی این خبر توسط همسرش تکذیب شد. بعد از مرگ اسکات برخی از مشهورترین هنرپیشه‌های هالیوودی که در فیلم‌های او هم نقش آفرینی کرده بودند در پیام‌هایی از این حادثه ابراز تاسف کردند. دنزل واشنگتن، تام کروز، کوین کاستنر و ادی مرفی از آن جمله اند. برخی از فیلمسازان مشهور مانند ران هاوارد ، جو کارناهان و مایکل مور هم بلافاصله در توییتر به این حادثه واکنش نشان دادند.

تونی اسکات که در سال ۱۹۴۴ در انگلستان به دنیا آمد به همراه برادر بزرگترش،ریدلی، دوتن از مشهورترین کارگردان‌های هالیوود بودند. او در دوران کاری خود هیچگاه از لحاظ هنری به افتخارات برادرش نائل نشد اما تماشاگران فراوانی را شیفته فیلم‌های اکشن خود کرد. سبک شخصی او در همه فیلم‌هایی که ساخته مشخص است و یک فیلم بین حرفه ای با تماشای چند صحنه از فیلم‌هایش به راحتی کارگردانش را تشخیص می‌دهد. تحرک و پویایی فراوان فیلم‌هایش از روحیه هیجان جویانه او برمی‌خاست. او در زندگی شخصی هم به دنبال انجام کارهایی پرتحرک و پرهیجان بود. برای نمونه کوهنوری و رانندگی با سرعت زیاد از علایق و سرگرمی‌هایش بود .

هرچند که زمانی گفته بود هیچ چیز به اندازه فیلم سازی او را به هیجان نمی‌آورد. البته این شور و هیجان درونی که در فیلم‌هایش هم نمود پیدا می‌کرد چندان به مذاق منتقدانش خوش نمی‌آمد و او را به این متهم می‌کردند که محتوای آثارش را قربانی سبک شخصی‌اش می‌کند. اما اسکات هیچگاه زیر بار نرفت و تا آخرین فیلم اش که در سال ۲۰۱۰ اکران شد اکشن ناب و شخصی خود را به مخاطبانش عرضه کرد. در ادامه به طور خلاصه شانزده فیلم بلند کارنامه این کارگردان کاربلد را مرور می‌کنیم:

گرسنگی(۱۹۸۳): پس از ساخت انبوهی فیلم تبلیغاتی این فیلم را با حضور کاترین دنوو مشهور ساخت. حاصل کار یک شکست کامل بود. اما فیلم آنقدر‌ها هم بد نبود.

تاپ گان(۱۹۸۶): تسخیر گیشه‌های سینما و تثبیت سوپر استاری تام کروز. جذابیت فیلم موجب هجوم جوانان آمریکایی برای خدمت در نیروی هوایی آمریکا شد.

پلیس بورلی هیلز۲(۱۹۸۷): یکی از پرفروش‌های سال با بازی ادی مرفی.

انتقام(۱۹۹۰): فیلمی با بازی کوین کاستنر،آنتونی کوئین و مادلین استو. داستانی از عشق و خیانت که منتقدان را چندان خوش نیامد.

روزهای تندر(۱۹۹۰): یک بار دیگر با تام کروز اما این بار در دنیای اتوموبیل‌های مسابقه.

آخرین پیشاهنگ(۱۹۹۱): اکشنی با حضور بروس ویلیس، که در رشته بهترین سکانس اکشن نامزد جوایز MTV شد.

رومانس واقعی(۱۹۹۳): فیلمنامه ای را که کوئینتین تارانتینو و راجر آیواری نوشته بودند به یک فیلم فوق‌العاده تبدیل کرد. بی گمان بهترین فیلم کارنامه تونی اسکات است.

مد سرخ(۱۹۹۵): آغاز همکاری با دنزل واشنگتن که در ۴فیلم دیگر هم تکرار شد.

طرفدار(۱۹۹۶): فیلمی بر اساس رمانی به همین نام نوشته پیتر آبراهامز. و البته بازی رابرت دنیرو.

دشمن حکومت(۱۹۹۸): یک تریلر جاسوسی نفس گیر با بازی ویل اسمیت و جین هاکمن که آدم از تماشای چند باره اش هم سیر نمی‌شود.

جاسوس بازی(۲۰۰۱): فیلمی با بازی رابرت ردفورد کهنه کار و براد پیت و البته نقد‌های مثبت منتقدان.

مردی در آتش(۲۰۰۴): فیلمی جذاب که در ایران طرفداران زیادی پیدا کرد. با یک دنزل واشنگتن خاطره انگیز و یک داکوتا فانینگ دوست داشتنی.

دومینو(۲۰۰۵): یک اکشن ناب و البته یک شکست مطلق در گیشه.

دژاوو(۲۰۰۶): فیلمی با فروش جهانی بیش از ۱۸۰ میلیون دلار.

گروگانگیری در پلهام یک، دو،سه(۲۰۰۹): فیلمی با بازی دنزل واشنگتن و جان تراولتا. فیلم علی رغم شروع خوب پایان خیلی بدی داشت.

توقف ناپذیر(۲۰۱۰): آخرین همکاری با واشنگتن، واکنش مثبت منتقدان، نامزدی در اسکار و باز هم یک اکشن ناب.

نویسنده : حامد مقدم