شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

همه چیز در مورد بلوتوس


همه چیز در مورد بلوتوس

سیم هایی که در زندگی روزمره با آنها سر و کار داریم عموماً بر دو نوع هستند سیم ها و کابل هایی که برق را از خود عبور می دهند و سیم ها و کابل هایی که اطلاعات, داده ها و صوت را از خود عبور می دهند

سیم هایی که در زندگی روزمره با آنها سر و کار داریم عموماً بر دو نوع هستند. سیم ها و کابل هایی که برق را از خود عبور می دهند و سیم ها و کابل هایی که اطلاعات، داده ها و صوت را از خود عبور می‌دهند. در مورد اول هنوز بشر به آن مرحله از پیشرفت نرسیده است که سیم ها را برچیند اما در مورد دوم به موفقیت های بزرگی دست یافته است بخصوص در قسمت انتقال صوت که اختراع تلفن همراه، یکی از مهمترین دستاوردهای آن است. تلاش های بشر در چند سال گذشته برای برچیدن سیم ها بسیار گسترده بوده است و در این زمینه فن آوری های بسیاری توسط شرکت و مؤسسات تحقیقاتی مختلف در سراسر دنیا عرضه شده است. در این میان جدیدترین سیستم بدون سیمی که عمر آ ن از بقیه سیستم ها و فن آوری ها کمتر است سیستمی است با نام بلوتوث Bluetooth. بلوتوث در لغت به معنای دندان آبی است . این لغت برگرفته از نام هارالد بلاتاند یکی از پادشاهان دانمارک است که در سال های ۹۴۰ تا ۹۸۵ پس از میلاد در دانمارک زندگی می کرده است این پادشاه که در بین وایکینگ های اسکاندیناوی محبوبیت زیادی داشته و دارد دو کار بزرگ در طول سلطنتش انجام داده است، اتحاد دانمارک و نروژ و رواج دین مسیحیت در اسکاندیناوی. بلاتاند به دندان آبی شهرت داشته است که دلیل این نام گذاری دقیقاً مشخص نیست برخی منابع تاریخی چهره تیره او را دلیل این نام گذاری می دانند اما در میان عقائد فومگلور مردم منطقه داستانی وجود دارد که می گوید این پادشاه علاقة بسیار زیادی به خوردن نوعی توت وحشی داشته است و به همین دلیل دندانهایش همیشه آبی بوده اند. به هر حال هارالد بلاتاند به دندان آبی شهرت داشته است اما چرا این نام برای یک سیستم بی سیم انتخاب شده است؟

بلوتوث طرحی تحقیقاتی بود که شرکت اریکسون موبایل سوئد کار بر روی آن را در سال ۱۹۹۴ میلادی شروع کرد. سرپرستان این تیم تحقیقاتی ال ام اریکسون و پاپ هارتسن بودند هدف آنها ایجا ارتباطی رادیوئی و ارزان قیمت بین موبایل های شناخته شده توسط اریکسون و امکانات جانبی آنها نظیر هندزفری و…. بود با گسترده شدن تحقیقات توسط اریکسون چهار شرکت نوکیا، ای بی ام، توشیبا و اینتل هم به اریکسون پیوستند و در سال ۱۹۹۸ یک «گروه ویژه علاقه مند به بلوتوث» با نام اختصاری SIG تشکیل دادند. بلوتوث اسم اولیه طرح بود اما از آنجا که در تکمیل پروژه اریکسون نوکیا سهم بسزائی داشتند، تصمیم گرفتند بلوتوث را که روزگاری یادآور اتحاد اسکاندیناوی بوده است به عنوان اسم نهایی طرح برگزینند و امروزه این نام به عنوان نام تجاری طرح ثبت شده است. گروه پنج عضوی SIG بهترین تعادل تجاری ممکن را دارا بود دو شرکت بزرگ در زمینه ساخت موبایل، دو شرکت بزرگ در زمینه ساخت کامپیوتر و لب تاپ و یک شرکت پیشتاز در زمینه فن آوری پردازش سیگنال ها. این پنج شرکت بعلاوه شرکت های بزرگ دیگری نظیر موتور ولا، ایسون و هیولت با کارد اچ پی که بعداً به این گروه پیوستند برنامه چند ساله ای را تدوین کرده اند که طی آن از بلوتوث در انواع استیگاه های مختلف استفاده گسترده خواهند برد تا این سیستم عمومیت پیدا کند. دستگاه های مورد نظر با توجه به طیف گسترده فعالیت های شرکت های یاد شده می توانند گوشی های موبایل، کامپیوترهای رومیزی، پرینترها، لب تاپ ها، لوازم الکتریکی و…. باشند.

اما بلوتوث چیست و چگونه کار می کند؟ بلوتوث یک فن آوری بی سیم با برد کوتاه است که دستگاه های الکتریکی از قبیل موبایل، پرینتر، دوربین های دیجیتال و لب تاپ ها را بدون سیم به هم متصل می کند. این سیستم به صورت نقطه به نقطه و نقطه به چند نقطه می تواند فعالیت کند در مورد عملکرد نقطه به نقطه می توان رابطه ای هندزفری بی سیم یک موبایل به عنوان دستگاه دیوایس متحرک و خود موبایل به عنوان بیس Base را مثال زد. در مورد عملکرد نقطه به چند نقطه هم می توان اداره ای را مثال زد که در آن چند پرینتر و فقط یک دستگاه کامپیوتر رومیزی وجود دارد. در این جا می توان این کامپیوتر را با استفاده از سیسم بلوتوث به چند پرینتر موجود ارتباط داد و از طریق کامپیوتر به عنوان بیس از تمام کامپیوترها به صورت همزمان یا جداگانه استفاده کرد.

سیستم بلوتوث بوسیله امواج رادیوئی بر روی فرکانس ۲/۴۵ گیگاهرتز کار می کند و سرعت انتقال داده توسط آن ۷۲۰ کیلوبایت برثانیه است. باند مورد استفاده بلوتوث همان باندی است که بسیاری از دستگاه های صنعتی و پزشکی استفاده می کنند، برد نهائئ بلوتوث ۱۰ متر ۳۰ فوت است اما این برد به اصطلاح مفید است برخلاف سیستم های بی سیمی نظیر مادون قرمز که در آن دو دستگاه گیرنده و فرستنده باید دقیقاً رو به روی هم باشند و هچ مانعی بین آنها نباشد، بلوتوث آزادانه تر عمل می کند و برای ایجاد ارتباط بین دو دستگاه دارنده این سیستم فقط کافی است که این دو دستگاه در برد یکدیگر باشند تا ارتباط بین آنها ایجاد شود.

به طور کلی در مورد ارتباط با سیم می توان به دو نکته اشاره کرد. اول این که دو دستگاه مورد نظر از لحاظ فیزیکی چگونه با هم متصل می شوند توسط چه تعداد سیم و دوم این که فرامین مورد نظر برای اجازه دریافت و ارسال اطلاعات کدام است این دو ویژگی را می توان بزرگ ترین مشکلات ارتباط با سیم همه دانست بلوتوث به راحتی این مشکلات را حل می کند چون ویژگی بلوتوث بی سیم بودن آن است. هنگامی که دو دستگاه دارای سیستم بلوتوث به هم نزدیک می شوند بدون هیچ گونه مشکلی اطلاعات را به یکدیگر منتقل می کنند. البته در مورد انتقال داده ها در تلفن همراه اوضاع کمی متفاوت است در این جا برای رعایت اصول امنیتی شخص دریافت کننده اطلاعات باید اجازه ورود اطلاعات به تلفن خود را بدهد که این کار معمولاً توسط کلمه رمز انجام می شود.

با استفاده گسترده از بلوتوث در منازل و ادارات و اماکن عمومی احتمال تداخل امواج بالا می رود، اما بلوتوث به راحتی این مشکل را حل می کند. همان طور که گفته شد فرکانس بلوتوث ۴۵/۲ گیکاهرتز است. اما این فرکانس، فرکانس میانه است فرکانس دقیق بلوتوث ۴۰/۲ گیگاهرتز تا ۴۸/۲ گیگاهرتز است. در این رنج فرکانس، ۷۹ کانال رادیو فرکانس متفاوت وجود دارد برای این که در امواج به کار رفته در دستگاههای بلوتوثی که در برد یکدیگر قرار دارند اختلال رادیوئی ایجاد نشود، هر دستگاه در هر ثانیه ۱۶۰۰ بار این ۷۹ کانال را به صورت شانسی انتخاب می کند در این صورت اگر دو دستگاه در برد یگدیگر قرار داشته باشند و بر حسب شانس هردو یک کانال رادیو - فرکانس مشترک را انتخاب کنند، زمان اشتراک آنها به قدری کوتاه است که هیچ تداخلی را باعث نمی شود در حالت کلی می توان دو ویژگی کلی برای این سیستم به صورت استاندارد عنوان کرد.

۱) این سیستم چند دستگاه بیس و چند دستگاه متحرک را از وجود سیم بی نیاز می کند.

۲) این سیستم امکان انتقال داده و صوت را هم زمان دارد.

فن آوری بلوتوث در چند سال گذشته پیشرفت های زیادی داشته است و همین پیشرفت ها، شرکت های بزرگ را علاقه مند به استفاده از این فن آوری کرده است. با همه این تفاسیر از بلوتوث آن طور که باید و مورد انتظار SIG است، استفاده فراوانی شده است. در حال حاضر بلوتوث کم کم از زیر سایه رقیب قدرتمندش یعنی سیستم وای فای در حال خارج شدن است. وا فای بیشتر برای ارتباط بین شبکه ای ارتباطات کوتاه، یعنی ارتباطاتی که مطمئناً روزی سراسر دنیا را فرا خواهند گرفت، کاربرد دارد.

به هر حال همان طور که هارالد دندان آبی قرن ها پیش اتحاد را برای اسکاندیناوی به ارمغان آورد، وایکینگ های متمدن امروز ما هم می خواهند با برچیدن سیم ها توسط بلوتوث این بار تمام دنیا را با هم متحد کنند.

http://daneshema.mihanblog.com