دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

بیماری‌های چشم


بیماری‌های چشم

تقریبا ۸۰ درصد اطلاعات ما از محیط پیرامون از راه مشاهده است، البته اگر چشم سالم باشد؛ اما این عضو بدن آنقدر حساس است و بیماری‌های زیادی آن را تهدید می‌کند که چند مورد از بیماری‌های …

تقریبا ۸۰ درصد اطلاعات ما از محیط پیرامون از راه مشاهده است، البته اگر چشم سالم باشد؛ اما این عضو بدن آنقدر حساس است و بیماری‌های زیادی آن را تهدید می‌کند که چند مورد از بیماری‌های شایع چشم عبارتند از:

ذرات شناور:

این اختلال در مایع پشت عدسی چشم است که در افراد نزدیک‌بین شایع‌تر است. شروع آن تدریجی یا ناگهانی و یکطرفه یا دوطرفه می‌باشد. شکل‌های ریز و تیره مثل نقاط، ذرات، تارهای عنکبوت، دوده، نوارهای تیره یا حلقه در میدان دید ظاهر می‌شوند. مشاهده اشکال شناور می‌تواند به علت خونریزی‌های کوچک درون مایع پشت عدسی باشد که به علل پارگی شبکیه، دیابت، افزایش فشارخون، لوسمی، انسداد در شاخه‌های ورید و غیره باشد. وجود لکه‌های شناور را هرگز نباید کم‌اهمیت فرض کرد.

انسداد عروق مرکزی شبکیه: یک اختلال عروقی شایع در سن بالای ۵۰ است؛ اختلالی که در برخی چشم‌ها خودبه‌خود بهبود می‌یابد؛ ولی اکثرا باعث کاهش دائمی دید مرکزی و حتی منجر به نابینایی می‌شود. کاهش ناگهانی دید و بدون درد در عرض چند ثانیه اتفاق می‌افتد. حدود نیمی از این افراد سابقه بیماری قلبی عروقی دارند.

آب مروارید (کاتاراکت):

اولین نشانه بیماری، بهبود دید نزدیک بدون عینک است. سایر نشانه‌ها شامل ضعف در تشخیص رنگ‌ها، دوبینی با یک چشم و کاهش دید در نور زیاد است. آب مروارید مرتبط با سن معمولا به کندی پیشرفت می‌کند و تا به حد متراکم نرسیده، دیده نمی‌شود. آب مروارید ممکن است به علت ضربه، مصرف کورتن‌ها، دیابت و اختلال غده پاراتیرویید نیز ایجاد شود.

آب سیاه (گلوکوم):

یکی از بیماری‌های عمده کورکننده چشم است. آب سیاه مادرزادی در ابتدای تولد یا در سال اول بروز می‌کند و اولین و شایع‌ترین علامت آن اشک ریزش و ترس از نور است. در بالغین به چند نوع ظاهر می‌شود. در یک نوع که معمولا ارثی است، هیچ علت خاصی وجود ندارد و در نوع دیگر به دنبال یکسری اتفاقات، فشار داخل کره چشم افزایش پیدا می‌کند مثل آب مروارید، تومورهای چشمی، دررفتگی عدسی، التهاب‌ها، ضربه و به دنبال عمل جراحی چشم و مصرف بی‌رویه برخی داروها مثل کورتن.

رتینوپاتی دیابتی:

آسیب دیدن شبکیه چشم در اثر بیماری دیابت است و در صورت عدم درمان بموقع ممکن است سبب نابینایی شود. به علت وجود قند و رسوب آن در عروق شبکیه، تنگی عروق رخ می‌دهد که در ابتدا ممکن است علامتی نداشته باشد یا سبب کاهش بینایی شود. در صورت خونریزی در عروق آسیب‌دیده، اختلال دید حاصل می‌شود که به نظر شبیه مگس‌پران، عنکبوت یا نگاه از خلال پرده تاریک یا لکه‌های سیاه است. خونریزی درد ندارد، شاید گاهی سردرد یا دردی در پشت چشم احساس شود یا از کناره‌های میدان دید کاسته شود. افراد دیابتی که اختلال در عروق شبکیه چشم دارند، نباید ورزش‌هایی که فشار داخل چشم را بالا می‌برد، انجام دهند مثل وزنه‌برداری و حرکات سریع.

دکتر مهرانگیز توتونچی