سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مكانها و زمانهای دعا
دعا در فرهنگ اسلامی از جایگاه بسیار والایی برخوردار است و از آن به عنوان سلاح مؤمن و یكی از بهترین راههای كمال و رسیدن به اهداف متعالی و ارتباط با خداوند متعال یاد شده است. در روایات معصومین و دستورات بزرگان، همواره توصیه به دعا كردن شده كه دعا در هر شرایط زمانی و مكانی و روحی افراد امكان پذیر و مؤثر است، امّا برخی از مكانها و زمانها با توجه به اهمیت آنها، جهت استجاب دعا تأثیر خاصی دارند و خداوند برخی از زمانها و مكانها را نسبت به دیگر مكانها و زمانها فضیلت و برتری داده است؛ مانند برتری شهر مكه نسبت به دیگر سرزمینها و فضیلت شب قدر نسبت به هزار ماه. خداوند این فضیلتها را برای آن قرار داده تا انسان بتواند با استفاده از آنها هرچه بهتر و بیشتر به خداوند تقرب جوید.
در این نوشتار، اول به مكانهای مقدسی كه دعا در آن اوقات سفارش شده است، اشاره میكنیم سپس به بیان زمانهای خاص دعا میپردازیم:
● مكانهای دعا
۱) مسجد:
درباره فضیلت مسجد نسبت به سایر مكانها، امام صادق ـ علیه السّلام ـ میفرمایند: » رسول خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ از جبرئیل پرسید چه مكانی نزد خدا محبوبتر است. جبرئیل فرمود مساجد، و محبوبترین مردم اهل مسجد كسی است كه اول از همه داخل مسجد شود و آخر از همه خارج شود.[۱]« دعا در مكان محبوب خدا به اجابت نزدیكتر است چنانكه »امام باقر وقتی حاجتی داشت به مسجد میرفت و دعا میكرد.[۲]«
۲) مسجد كوفه:
این مسجد مكانی است كه سالكان و عارفان بسیاری با عبادت در آنجا، خود را به درجات بلند عرفانی رساندند. مسجدی است كه به فرموده امام صادق ـ علیه السّلام ـ »هزار نبی و هزار وصی در آن نمازگزاردهاند.[۳]« و علمای بزرگ شیعه عملا فضیلت این مسجد و تاثیر دعا و مناجات در آن را ثابت كردهاند.
۳) مكه:
مكه از ابتدای خلقت سرزمین برگزیده خداوند بوده است. برای همین خانه خدا در آن مكان مقدس بنا شده است و خداوند به درخواست حضرت ابراهیم، مكه را شهری امن برای ساكنان آن قرار داده است. ( بقره/۱۲۶) و به خاطر فضیلتی كه دارد دارای احكام ویژهای است و این فضیلت باعث استجابت دعا میشود چنانكه »امام رضا ـ علیه السّلام ـ در حالیكه اشاره به مكه و كوههای اطراف میكرد، فرمود: كسی در آن كوهها توقف نمیكند مگر اینكه دعایش مستجاب میشود لاكن دعای مومن در آخرتش اجابت میشود و دعای كافر در دنیایش.[۴]
۴) مسجد النبی:
همانگونه كه مساجد نسبت به سایر اماكن برتری دارند، در میان مساجد نیز برخی از آنها نسبت به برخی دیگر برترند. از امام صادق ـ علیه السّلام ـ روایت است كه: » رسول اكرم فرمود نماز در مسجد من برابر است با هزار نماز در مساجد دیگر غیر از مسجد الحرام.[۵]«
۵) حرم امام حسین ـ علیه السّلام ـ:
امام صادق ـ علیه السّلام ـ میفرمایند: » خداوند در روی زمین مكانهایی دارد كه دعا در آنها مستجاب میشود و حرم امام حسین ـ علیه السّلام ـ یكی از این اماكن است.[۶]«
۶) سرزمین عرفات:
امیرمومنان ـ علیه السّلام ـ میفرمایند: »رسول خدا در حجهٔ الوداع فرمود روز عرفه هنگام عصر خداوند به سبب اهل موقف عرفات، مباهات میكند و به ملائكه میفرماید به بندگانم نگاه كنید كه از اطراف عالم با تحمل سختی به اینجا آمدهاند. آیا میدانید از من چه میخواهند؟ ملائكه گویند درخواست بخشش و مغفرت میكنند خداوند میفرماید گواه باشید كه آنها را بخشیدم[۷]«
● زمانهای دعا
زمانهای دعا به دو نوع تقسیم میشوند: نوع اول زمانهای نامتعین و نسبی كه در هر ساعت از شبانهروز می تواند پیش بیاید و بستگی به اعمال خود شخص یا حوادث پیرامون دارد.
دوم زمانهای متعین و خاص كه از طرف شارع معین شده است.
الف) زمانهای نامتعین:
۱) بعد از نماز:
بهترین وسیله تقرب به خدا، نماز است كه پیامبر آن را محراج مومن نامیده است و این از بهترین اوقات دعاست. امام باقر میفرمایند:» دعا بعد از نماز از نماز مستحبی بهتر است.[۸]« به ویژه نمازظهر كه قرآن كریم در سوره بقره به صورت جداگانه آن را مورد تاكید قرار داده است.(بقره/۲۳۸) پیامبر اسلام ـ صلّی الله علیه و آله ـ میفرمایند: » هنگام ظهر همه چیز پروردگار را تسبیح میكنند، پس خداوند در آن ساعت امر به نماز كرد و آن ساعتی است كه درهای آسمان گشوده است و بسته نخواهد شد تا بعداز نمازظهر و در آن ساعت دعا مستجاب میشود.[۹]«
و از امام صادق ـ علیه السّلام ـ روایت است كه: »وقتی پدرم میخواست حاجتی طلب كند هنگام ظهر آن را طلب میكرد.[۱۰]«
۲) هنگام قرائت قرآن:
تلاوت قرآن، گوش دادن به سخنان خداوند متعال است و خداوند كریمتر از آن است كه در مقابل به سخن بنده خود توجه نكند. امیرمومنان ـ علیه السّلام ـ توصیه به دعا در چهار وقت میفرمایند كه یكی از آنها هنگام تلاوت قرآن است.[۱۱]
۳) دعا قبل از بلا:
انسان باید همیشه پروردگار خود را به یاد داشته باشد و با توكل بر او همه كارهای خود را انجام دهد. اما معمولا انسان در وقت راحتی خدا را فراموش میكند و در حال سختی و ناچاری به یاد او میافتد مثل اینكه خدا فقط خدای سختیها و مشكلات است در حالیكه در راحتیها به یاد خدا بودن، باعث جلب توجه خداوند در سختیها میشود. امام صادق ـ علیه السّلام ـ میفرمایند: » كسی كه قبل از نزول بلا دعا كند، هنگام بلا دعایش مستجاب میشود و به آسمان میرود و ملائكه گویند این صدا آشناست. و كسی كه قبل از گرفتاری و بلا دعا نكند، دعایش هنگام بلا مستجاب نمیشود و ملائكه گویند این صدا را نمی شناسیم.[۱۲]«
ب) زمانهای متعین:
۱) چهار وقت روز:
امام صادق ـ علیه السّلام ـ میفرمایند: دعا در چهار وقت به اجابت میرسد: قبل از اذان صبح، بعد از طلوع فجر، بعدازظهر و بعد از مغرب[۱۳]« دعا در هر یك از این چهار وقت در امر خاصی تاثیر بیشتری دارد. چنانكه امام صادق ـ علیه السّلام ـ میفرمایند: » بعد از طلوع فجر تا طلوع خورشید مخصوص تقسیم رزق و روزی است.[۱۴]«
۲) روز جمعه:
حضرت علی ـ علیه السّلام ـ میفرمایند:» روز جمعه بر درگاه خدا تضرع و بسیار دعا كنید و از خداوند طلب بخشش و رحمت كنید. خداوند در این روز دعای هر مومنی را اجابت میكند.[۱۵]« و امام صادق(و یا امام باقر ـ علیه السّلام ـ) میفرمایند: » گاهی بنده مومن از خداوند حاجتی طلب میكند و خداوند برآوردن حاجت او را تا روز جمعه به تاخیری میاندازد.[۱۶]«
۳) شب عید قربان و اول رجب:
امیر مومنان ـ علیه السّلام ـ میفرمایند: » من تعجب میكنم از كسی كه در چهار شب از سال، فارغ از عبادت باشد: شب عید فطر، شب عید قربان، شب نیمه شعبان و شب اول رجب[۱۷]«
۴) روز عرفه: امام سجاد ـ علیه السّلام ـ میفرمایند: » عصر روزعرفه خداوند ملائك را به آسمان دنیا نازل میكند و به آنان میفرماید: به بندگانم نگاه كنید كه با سختی و زحمت به سوی من آمده اند و به آنان پیام فرستاده ام كه مرا بخوانید و از من درخواست كنید من شما ملائك را شاهد میگیرم كه همین امروز دعای آنان را اجابت كنم.[۱۸]«
۵) نیمه شعبان:
شب نیمه شعبان از شبهای بافضیلت سال است كه با ولادت امام زمان(عج) بر فضل و بركت آن افزوده شد. امام صادق ـ علیه السّلام ـ میفرماید: » پدرم فرمود این شب، بعد از شب قدر برترین شب سال است. در این شب خداوند از روی فضل و كرم به مردم نظر میكند و بندگان خود را میبخشد پس دراین شب برای رسیدن به خدا بسیار تلاش كنید. شبی است كه خداوند بر خود فرض كرده كه دعاكنندهای را ناامید برنگرداند مادامی كه معصیت و گناه طلب نكند.[۱۹]« و امام رضا در فضیلت این شب فرمودند: » شبی است كه خداوند بندگان خود را از آتش میرهاند و گناهان بزرگ را میبخشد. پدرم میفرمود دعا در این شب مستجاب است.[۲۰]« و سیره معصومین شب زندهداری و مناجات در این شب بوده است چنانكه امام سجاد این شب را سه قسم میكرد: قسمتی را نماز میخواند، قسمتی را دعا میكرد و اهل خانه آمین میگفتند سپس استغفار میكرد و از خدا بهشت طلب میكرد و این كار تا طلوع فجر ادامه داشت.[۲۱]«
۶) شب عید فطر:
یك ماه مهمانی خدا و دوری انسان از بسیاری از گناهان و تابیدن نور الهی بر دل بندگان در شبهای قدر انسان را به خالق خود نزدیك میكند و این از بهترین اوقات دعاست.
در این شب پاداش عمل یك ماه بندگان داده میشود. پیامبراسلام میفرمایند:»وقتی شب عیدفطر فرا میرسد- كه به آن شب پاداش گویند - خداوند اجر عاملین را میدهد ولی بدون حساب.[۲۲]« در این حال دعا میتواند باعث جلب رضایت الهی و دریافت پاداش بیشتر شود. از امام رضا ـ علیه السّلام ـ روایت است» در سه شب روزیها و مرگها و مقدرات یك سال تقسیم میشود. شب بیست و سوم ماه مبارك رمضان، نیمه شعبان و شب عید فطر.[۲۳]«
۷) ماه مبارك رمضان:
ماه مبارك رمضان، ماه رحمت خداست كه درهای بهشت باز و درهای جهنم بسته است. ماهی است كه خداوند بركات خود را بر بندگان نازل میكند و همه آنان را مهمان سفره فضل و كرم خویش مینماید و میزبان هرچه در توان دارد مهمان خود را شاد و راضی نگه میدارد. و برآوردن تقاضای مهمان را بر خود وظیفه میداند.
بنابراین ماه مبارك رمضان از بهترین فرصتهای طلب حاجت از خداوند متعال است.
امیر مومنان ـ علیه السّلام ـ میفرمایند: » در ماه رمضان بسیار دعا كنید.[۱]«
رسول خدا میفرمایند: »دعا در ماه رمضان مقبول است.[۲]«
۸) شب قدر:
امام صادق ـ علیه السّلام ـمیفرمایند: » شب قدر، قلب ماه رمضان است.[۳]شبی است كه از هزار ماه بهتر است و به بیان امام صادق ـ علیه السّلام ـ: »شبی كه عمل درآن بهتر است از عمل در هزار ماهی كه شب قدر در آن نباشد.[۴]« دعا در این شب به سبب فضیلتی كه دارد هم به اجابت نزدیكتر است و هم میتواند سرنوشت یك سال انسان را با خیر و عافیت رقم زند چنانكه امام باقر ـ علیه السّلام ـ میفرمایند: »در شب قدر همه مسائل مربوط به یكسال تا شب قدر دیگر مقدر میشود. مسائلی همچون خیر و شر، طاعت و معصیت، ولادت و مرگ یا رزق و روزی. پس هرچه درآن سال مقدر شود حتمی است و قطعا محقق خواهد شد.[۵]«
محمدحسن باقری
[۱]. همان، ج ۳، ص ۴۸۹.
[۲]. همان، ج ۲، ص ۴۷۷.
[۳]. همان، ج ۳، ص ۴۹۲.
[۴]. میرزا جواد ملكی تبریزی، المراقبات، ص ۲۰۸.
[۵]. شیخ كلینی، كافی، ج ۴. ص ۵۵۶.
[۶]. ابن فهد حلی، عده الداعی، ص ۵۷.
[۷]. علامه مجلسی، بحارالانوار، ج ۹۶، ص ۴۹.
[۸]. شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج ۶، ص ۴۳۷.
[۹]. قطب الدین راوندی، فقه القرآن ج ۱، ص ۱۱۴.
[۱۰]. شیخ كلینی، كافی، ج ۲، ص ۴۷۷.
[۱۱]. شیخ كلینی، كافی، ج ۲، ص ۴۷۷.
[۱۲]. شیخ كلینی، كافی، ج ۲، ص ۴۷۲.
[۱۳]. همان، ص ۴۷۷.
[۱۴]. همان، ص ۴۷۸.
[۱۵]. قطب راوندی، الدعوات، ص ۳۶.
[۱۶]. شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج ۷، ص ۳۸۱.
[۱۷]. علامه مجلسی، بحارالانوار، ج ۸۸، ص ۱۲۲.
[۱۸]. علامه مجلسی، بحارالانوار، ج ۹۶، ص ۲۵۴.
[۱۹]. همان، ج ۹۴، ص ۸۵.
[۲۰]. همان، ج ۹۴، ص ۸۴.
[۲۱]. همان، ج ۸۰، ص ۱۱۵.
[۲۲]. علامه مجلسی، بحارالانوار، ج ۹۳، ص ۳۳۷.
[۲۳]. همان، ج ۸۸، ص ۱۲۳.
[۲۴]. شیخ صدوق، من لا یحذره الفقیه، ج ۲، ص ۱۰۸.
[۲۵]. همان، ج ۲، ص ۹۸.
[۲۶]. شیخ كلینی، كافی، ج ۴، ص ۶۵.
[۲۷]. شیخ كلینی، كافی، ج ۴، ص ۵۷.
[۲۸]. همان، ص ۱۵۷.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست