چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
نفت و غیرنفت
تراز بازرگانی نفتی کشورمان طی چهار دهه گذشته همواره مثبت بوده و بعد از ثبت کاهشی شدید در دهه ۶۰ آن هم به دلیل جنگ تحمیلی و تخریب تأسیسات نفتی کشور - سیری صعودی در پیش گرفته است. در مقابل، تراز بازرگانی غیرنفتی کشور در طول ۴۰ سال اخیر، هیچ گاه روی مثبت به خود ندیده و هر دهه بیشتر از دهه قبل گرفتار کسری شده است.
با مطالعه آمارها درمییابیم که اگر چه سهم صادرات غیرنفتی از کل صادرات از ۶/۳ درصد در دهه ۵۰ به ۸/۱۸ درصد در دهه ۸۰ افزایش یافته، اما این رقم، با توجه به نقش مؤثر صادرات میعانات گازی و محصولات پتروشیمی، همچنان سهم ناچیزی از کل اقتصاد به شمار میرود، چرا که باید این محصولات را با اغماض در دامنه غیرنفتیها وارد کرد و در حقیقت این محصولات همچنان نفتیاند. بر این اساس، اگر قرار است وابستگی اقتصاد به نفت کاهش یابد، میبایست رشد موزونی در ترکیب کالاهای صادراتی صورت گیرد. گفتنی است تراز بازرگانی غیرنفتی کشورمان در دهه ۸۰ با همت بالای میعانات گازی و محصولات پتروشیمی، معادل منفی ۳۴۳ میلیارد و ۳۷۹ میلیون دلار رقم خورده که در قیاس با چهار دهه گذشته رشد منفی قابل ملاحظه ۲۲۷ درصدی را به ثبت رسانده است. به عبارتی، تراز غیرنفتی ما ۳/۲ برابر منفیتر شده است.
● بهینهسازی واردات
کالاهای سرمایهای و واسطهای، رقمی در حدود ۸۰ درصد کل واردات کشور را تشکیل میدهند. به عبارتی دیگر، بخش قابل توجهی از واردات تولید محور است که این موضوع میتواند به کاهش قیمت تمام شده تولید کمک کند و در عین حال نیاز به واردات کالاهای مصرفی را برطرف سازد. مضاف بر این، واردات موجب رشد و رفاه خواهد شد، اگر به صورتی صحیح بهینهسازی شود.
اما در حال حاضر، بخشی از تجارت ما به واردات کالاهایی اختصاص یافته که خودمان قادر به تولید آن هستیم. خرید کالاهای مصرفی خارجی که در داخل کشور قابلیت تولید دارند میتواند بسیاری از انگیزههای تولیدی را دچار چالش کند؛ هر چند خود این واردات زمینهساز رقابت خواهد شد. مشکل اصلی را باید به این شکل تفسیر کرد که کشور ما یکی از بزرگترین کشورهای نفت خیز دنیا است، اما به دلیل نبود تکنولوژی و عدم سرمایه گذاری مناسب در بخش تولید مشتقات نفت و پتروشیمی با ارزش افزوده بالا، مجبور به صادرات نفت خام و واردات مشتقات مذکور با قیمتهای بسیار بالا از سایر کشورها است.
● راه و چاه
از گذشته تاکنون در مقوله تجارت در کشور ما موانع و چالشهایی وجود داشته و دارند که در این خصوص میتوان به اختصار به مواردی همچون پایین بودن قدرت رقابت کالاهای صادراتی در بازارهای پیرامونی و بینالمللی به دلیل عدم بهره گیری از تکنولوژی روز دنیا، استراتژی درون نگر بنگاههای تولیدی، ضعف بازاریابی و بسته بندی محصولات صادراتی، وزنه سنگین کالاهای خام در سبد صادراتی و نبود تنوع در ترکیب کالاهای صادراتی به دلیل ضعف ساختار تولیدی، دامپینگ، ناهماهنگی سیاستهای اقتصادی، نوسانات متعدد نرخ ارز، تورم، عدم عضویت کشور در سازمان تجارت جهانی، تحریمهای اقتصادی و قاچاق اشاره کرد.
در این راستا، اتخاذ سیاستهای اصولی و کارساز که به کاهش واردات کالاهای مصرفی، واردات در راستای تولید صادرات محور و ارز آفرین منجر گردند، ضروری است؛ سیاستهایی همچون معافیت مالیاتی، اعطای یارانه، سیاستهای تعرفهای و شناسایی بازارهای هدف و تبدیل بازارهای بالقوه به بالفعل.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست