چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

اقتصاد کنکور درآستانه تغییر


اقتصاد کنکور درآستانه تغییر

قیمت همه چیز گران شده و پای صحبت هر کسی که می نشینی از گرانی صحبت می کند بعضی از گرانیها هم سود می برند و هم بیشتر هزینه می کنند ولی برخی تنها باید هزینه کنند

قیمت همه چیز گران شده و پای صحبت هر کسی که می نشینی از گرانی صحبت می کند بعضی از گرانیها هم سود می برند و هم بیشتر هزینه می کنند ولی برخی تنها باید هزینه کنند.

اما چیزهایی هست که با وجود گرانی چندین سال است دیگر خیلی گران نیستند.

وقتی روتختی ۷میلیونی در بازار وجود دارد حتما تقاضای خرید و قدرت خریدش نیز هست و حتما برای خانواده ای که کالای لوکس را می خرند تراول ۲۰۰هزار تومانی حکم ۲هزار تومانی را دارد و به راحتی همان ۲هزار تومانی خرج می شود.

● سال ۷۷و شرایط کنکور

آن سالهای کنکور تب داغی داشت و رقابتی میان دانش آموزان نظام جدید و نظام قدیم برای ورود به دانشگاه در جریان بود و تنها ۱۱درصد سهمیه دانشگاه به نظام جدیدیها تعلق گرفت.

خوب به یاد دارم در سال ۷۷و وزمانی که من دانشجویی ترم سوم رشته مدیریت دولتی بودم دوست صمیمی من برای ورود به دانشگاه در همین رشته به گفته خودش ۵/۳میلیون تومان هزینه کلاس های کنکور ، مشاوره و کلاسهای خصوصی کرده بود.

هزینه کردن این رقم برای من که دانش آموز درس خوانی بودم خیلی غیر قابل باور بود تا اینکه روزی با یکی دیگر از هم دانشگاهیها که داندان پزشکی می خواند در سالن نهار خوری آشنا شدم .

وی نیز برای نشستن بر سر کلاس داندانپزشکی و رسیدن به این موفقیت ۶میلیون تومان هزینه کرده بود.

زمانی که قیمت معلم و کلاس خوب برای کنکور ۶میلیون تومان بود قیمت یک آپارتمان ۷۰متری در جای متوسط شهر ۲۴میلیون تومان بود و برنج هنوز به هزار تومان نرسیده بود .

اینها را یاد آوری کردم تا ارزش پول در ده قبل را یاد آوری کنم.

ده سال پیش گرانی کلاسهای کنکور خیلی به نظر می رسید و اینقدر هزینه های زندگی کمتر از حالا بود که با ۶میلیون تومان می شد یک سال زندگی کرد .بدون مشکل و در حد متوسط !

● سال ۸۷ و قیمت کلاسهای کنکور

روز گذشته با یکی از دبیران به نام دیفرانسیل تهران گپ و گفتی دوستانه داشتم و از وی در خصوص میزان هزینه کلاسهای کنکور سوال کردم.

وی گفت :یک دانش آموز اگر در مدرسه غیر انتفاعی ثبت نام کند و تنها در کلاس های کنکور مدرسه شرکت کند در یک سال آخر از ۴تا ۷میلیون و در ۴سال دبیرستان از ۱۶تا ۲۸میلیون باید هزینه کند.

وی ادامه داد : اگر دانش آموز نیاز به گرفتن معلم خصوصی داشته باشد باید جلسه ای ۳۰تا۱۰۰هزار تومان بابت این کلاسهای پرداخت کند و خوب بسته به تعداد جلساتی که معلم می گیرد میزان هزنیه اش تفاوت می کند.

از وی پرسیدم در مورد کیفیت کلاسهای سوال کردم و او با تاکید گفت : بازار کلاسهای کنکور بازار آزاد است و قیمت نشان دهنده خوبی معلم است اما این یک واقعیت است که معلم در کلاس خصوصی با تمرکز و دقت نظر بیشتری با دانش آموزکار می کند و این تک مخاطب بودن خود حسنی بزرگ است .

پول کلاسهای کنکور به جیب چه کسانی می رود

شاید شما که از دور به قضیه کلاسهای کنکور نگاه می کنید معلم کنکور را جزء پولدارترین های شهر بدانید .

با یک حساب سرانگشتی جلسه ای ۳۰، ۴۰، ۵۰، ۶۰و یا حتی ۱۰۰هزار تومان خوب خیلی می شود .

اما واقعیت چیز دیگری است .

اینکه معلم کنکور نمی تواند در۲۴ساعت ۵کلاس خصوصی برگزار کند.

توان معلم و نیاز وی به مطالعه اجازه اینکار را به وی نمی دهد ضمن آنکه معلمان کنکور خو دعلاقه مند به شرکت در کلاسهای گروهی نیز هستند.

واقعیت این است که پول کلاس کنکور بیش از هر شخص دیگر به جیب آموزشگاه دار یا مدیر مدرسه غیر انتفاعی می رود .

هزینه یک دوره آموزش هر درسی اختصاصی در طول یک سال آموزشی به ۴میلیون می رسد و این را اگر بر ۱۲ماه سال تقسیم کنی به ماهی ۳۰۰هزار تومان می رسی .

کلاسهای خصوصی هم از طریق همین آموزشگاههای و مدارس شکل می گیرد و در حقیقیت معلم از طریق مدیر یا مشاور به معلم لینک می شود و درصدی نسبتا زیادی از هزینه کلاس به عنوان حق معرفی با مشاوره از مدرس کنکور حذف می شود.

● اقتصاد کنکور

اقتصاد کنکور هم مانند خیلی بخشهای دیگر از اقتصاد ما با مشکل مواجه است .

همانطور که در جامعه ما افراد براساس زحمت خود مزد دریافت نمی کنند وخیلی عوامل وجود دارد که عده ای زیاد زحمت بکشند و عده ای محدود تر پول پارو کنند.

اقتصاد کنکور هم همین قصه را دارد همه معلم کنکور را پولدار می دانند غافل از آنکه پول واقعی کلاس و درس به حساب کس دیگر می رود وبرای معلم کنکور هم تنها گچ و تخته و ماژیک و استرس می ماند.

میلیونهای ورود به دانشگاه هزینه می شوند به امید موفقیت اما موفقیت واقعی لزوما آن سوی در دانشگاه نیست و دانشگاه تازه اول راه است راهی سخت ...

از هر قشری و هر شهری در دانشگاه می بینی نوع اعتقادات ، سلایق متفاوت است و معضلات اجتماعی زیر پوست دانشگاه وجود دارد .

دانش آموزانی دیروز که از شدت استرس سراغ سیگار، داروهای اعصاب قوی وتریاک ،اکس ، کراک و شیشه و...رفته اند . حالا با دوستان خود در خصوص همه مسائل حرف می زنند وصدای این زنگ خطر از همین حالا و پشت چم انتظاری برای اعلام رتبه های دواطلبان در مرداد ماه به چشم می خورد ...

آیا این بار هم پول پدر چاره ساز است .اینجا دیگر نمی شود با پول واکسن مصونیت را برای دانشجویی که تازه وارد دانشگاه می شود خرید اینجا تنها و تنها اراده و هدف است و البته آگاهی که باید توسط همه آنهایی که خود را مسئول می دانند و قطعا خانواده داده شود تا مصونیت نسبی حاصل شود.

● حذف کنکور

حذف شدن غول کنکور آرزوی خیلی هاست .

اما در کنار بر آورده شدن این آروز این سوال مطرح است که چه بلایی بر سر اقتصاد کنکور خواهد آمد .آیا اقتصاد کنکور فلج می شود و در آموزشگاهها کنکور تخته می شود یا خیر؟

واقعیت این است با حذف کنکور تنها گرانیگاه اقتصاد کنکور تغییر می کند و باز هم این روند به شکل دیگر در جریان خواهد بود.

به این ترتیب که با حذف کنکور گرایش به سمت کیفیت آموزشها می رود و کلاسهای کنکور نیز با تغییر محتوای آموزشی به کلاسهای تقویتی تبدیل می شوند.

این شکل کلاسها موجب می شود که دیگر نقش یک ساله کلاسهای کنکور و نکته تست به نقشی سه ساله به منظور نفهیم و تقویت درسی تبدیل شود وبه شکل بازهم اقتصاد کنکور به شکل اقتصاد آموزش در جریان خواهد بود.

اما با تغییر گرانیگاه کنکور یک اتفاق بسیار مهم خواهد افتاد.تلاش دانش آموز بیشتر از زمان حال معنا دار می شود و دانش آموزان با تکیه بر تلاش خود می توانند نمره بهتری کسب کنند به عبارت دیگر با حذف کنکور شانس و اقبال در موفقیت کم تاثیر تر می شود اما همچنان وضعیت مالی تاثیر گذار است.

اقتصاد کنکور درآستانه تغییر است و این تغییر صرف نظر از نفع و ضرر اقتصادی برای دانش اموزان مناطق محروم و دهک های پائین جامعه دارای پیام مثبت و امید بخش است.

مریم السادات حسینی



همچنین مشاهده کنید