چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ادب و شعر مشروطیت مقاله ای از دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی


ادب و شعر مشروطیت مقاله ای از دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی

در مطلب زیر بخش دوم مقاله دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی با عنوان ادب و شعر مشروطیت را بخوانید

یکی دیگر از رجال سیاست، که به هر حال نقش مؤثری در گسترش فکر آزادی داشته، میرزا یوسف خان مستشارالدوله است. وی از کسانی بوده که برای اصلاح و تجدد، معتقد به جلب مهاجر اروپایی بوده و عقیده احداث راه آهن را با شدت هرچه تمام تر تعقیب می کرده و حتی آن را مقدم بر قانون و حکومت دمکراسی می دانسته. دکتر فریدون آدمیت می نویسد: تا جایی که به تحقیق پیوسته، او در ایران اولین نویسنده ای است که گفت: منشأ قدرت دولت، اراده جمهور ملت است. می نویسد: «اختیار و قبول ملت، اساس همه تدابیر حکومت است و این کلمه از جوامع الکلم است.» در خصوص تفکیک قدرت دولت از قدرت روحانی نیز اولین بار او سخن راند. این فکر را نیز در ایران آورد که افراد مسلم و غیرمسلم (یعنی اقلیت های مذهبی) از نظر حقوق اساسی برابرند و همچنین قبل از میرزا ملکم خان، صریحا گفت: شاه و گدا در برابر قانون مساوی هستند.1

مستشارالدوله رسالهٔ «یک کلمه» را نوشت که براساس قانون اساسی فرانسه طرح ریزی شده بود؛ اما سعی بلیغی کرده بود که آن را با مبانی شریعت نیز نزدیک کند و از گفته های علمای بزرگ اسلام شاهد آورده بود. این رساله بعدها در سال 1323 که «انجمن مخفی» تأسیس شد، کتاب دستورالعمل اعضا و راهنمای انجمن بود. این مرد نیز بر اثر صراحتی که در دعوی خویش برای حصول آزادی داشت، گرفتار خشم ناصرالدین شاه شد و قبله عالم دستور داد کتاب «یک کلمه» او را آنقدر بر سرش کوفتند که چشمش آب آورد و چندی بعد در 1313 درگذشت! وی این کتاب را در 1286 نوشت و یک سال بعد در تهران منتشر کرد. نام نخستین آن «روح الاسلام» بود و نویسنده عقیده داشت که: «در آن کتاب به جمیع اسباب ترقی و سیلویلیزاسیون از قرآن مجید و احادیث صریح، آیات و براهین پیدا کرده ام که دیگر نگویند فلان چیز مخالف آئین اسلام یا آئین اسلام، مانع ترقی و سیلویلیزاسیون است.»2

دگرگونی در نهادهای اجتماعی

انقلاب مشروطیت حاصل یک تغییر عمومی در مجموعه نهادهای جامعه ایرانی قرن سیزدهم بود. این دگرگونی ـ مانند آب در ظروف مرتبطه ـ در سطحی تقریبا یکسان حرکت داشت و اگر برای مردم آن روزگار چندان محسوس نبود، برای کسی که امروز به مجموعه این تغییرات می نگرد، امری آشکار است. تحولاتی که در ایران روی داد، خود بخشی از تحولی بود که در سراسر شرق اسلامی در حال تکوین بود. در مطالعه دگرگونی های اجتماعی این عصر، با در نظر گرفتن بعضی تفاوت های جزئی و صرف نظر از بعضی چهره هایی که نماینده اندیشه های تازه در محیط خود هستند، صبغهٔ مشترک و زمینهٔ یکسان دگرگونی ها را در سراسر جامعه اسلامی به خوبی می توان مشاهده کرد.

ایران و عثمانی و کشورهای عربی (که در آن روزگار جزئی از امپراتوری عثمانی بودند) و کشورهای دیگر، حتی هند، از این تغییرات برخوردار بودند و با تفاوت های اندک، دگرگونی ها را به طور یکسان در زندگی همه این ملتها می توان دید؛ به خصوص که بعضی از عوامل دگرگونی در همه این سرزمین ها، یک چیز بود و حتی افراد هم به طور یکسان در مجموعه این سرزمین ها تأثیر بخشیده بودند؛ مثلا شخصیت سید جمال الدین اسدآبادی در مجموع، تأثیری یکسان در کشورهای عربی و عثمانی و ایران داشت و در هر نقطه ای به تناسب شرایط اقلیمی، نتیجه ای خاص بخشید. با اینکه وی می کوشید از وحدت اسلامی ـ که نوعی انترناسیونالیسم است ـ دفاع کند، حاصل کوشش های او بیداری ناسیونالیسم عرب، ترک و ایران شد و جنبش مشروطیت را در ایران و عثمانی به وجود آورد و انقلاب عرابی پاشا و مقدمات استقلال کشورهای عربی را به وجود آورد.

در میان نهادهای اجتماعی این عصر، عاملی که نیروی سازنده آن، دست کم به ظاهر، فعالتر از دیگر نهادها می نماید، نهاد دین است. دین در این عصر بیش از دیگر نیروهای اجتماعی، قابل توجه و بررسی است و اگر در زیر پوستهٔ دین، دگرگونی های اقتصادی را بخواهیم جستجو کنیم، باز هم دین به عنوان یک عامل ظاهری و ثانوی که تا حدود بسیاری می تواند مفسر و توجیه کننده دگرگونی ها باشد، قابل ملاحظه است.

فرهنگ نیز مانند دیگر نهادهای اجتماعی در حال دگرگونی است. برخورد مدنیت شرق و غرب، آگاهی نسبت به پیشرفت های صنعتی و نظامی و فکری اروپا و توجه به عقب ماندگی شرق، حالت اضطراب و تپشی خاص در روح طبقه اهل درد یا نخبگان این عصر گذاشته که در مجموع آثار فکری این روزگار مشاهده می شود.

نهاد حکومت و سیاست نیز با همه تلاشی که برای حفظ ساختار ایستا و کهنه خویش دارد، از پذیرفتن بعضی مسائل ناگزیر است. در حقیقت مجموع تأثیرات نهادهای دیگر را در نهاد حکومت به خوبی می توان مشاهده کرد. تصمیماتی که ناصرالدین شاه برای تشکیل «هیأت وزرا» یا «مجلس مشورت وزرا» گرفت، همه و همه نشانه های ناگزیری او در برابر رویدادهای اجتماعی بود. حکومت تمام سعیش بر این بود که وضع خود را به هرگونه هست، حفظ کند و مردم می کوشیدند به هر گونه که هست، نظام حکومت را دگرگون کنند. در جنگ و گریز اینان، شعله های اندیشه آزادی بلندتر و بلندتر می شود[...]

آزادی

همان گونه که تلقی قدما از مفهوم وطن با تلقی انسان قرون اخیر متفاوت است، تلقی ایشان از آزادی نیز امری است به کلی متفاوت. ما وقتی کلمه آزادی را در شعر عمادی شهریاری می بینیم، اگر این نکته تاریخی را ندانیم، تصور می کنیم که او وقتی این کلمه را به کار می برده، همان مفهومی را از آن اراده می کرده است که ما و معاصران ما. عمادی شهریاری (شاعر قرن ششم) گفته است:

آزادی آرزوست مرا دیر سالهاست

تا کی ز بندگی؟ نه کم از سرو و سوسنم

و ملک الشعرای بهار (شاعر قرن ما) گفته است:

ای آزادی، خجسته آزادی

از وصل تو روی برنگردانم

هر دو «آزادی» را آرزو کرده اند؛ ولی مفهوم آزادی در نظر ایشان زمین تا آسمان تفاوت دارد. آن آزادی که عمادی شهریاری به کار برده است، یک امر فردی است، آزادی برون آمدن از جایی یا مقید نبودن به کاری؛ اما آن آزادی که بهار از آن سخن می گوید، امری است اجتماعی که برابری افراد یک جامعه است در مقابل قانون. پیش از مشروطیت و مقارنات تاریخی آن، هرجا کلمه آزادی را در زبان فارسی داریم، به همان معنایی است که عمادی شهریاری اراده کرده است و هر جا بعد از مشروطیت داشته باشیم، به آن معناست که بهار در نظر داشته است.

اگر بخواهیم درباره مفهوم سنتی آزادی قدری تأمل کنیم، می توانیم آزادی را در تقابل با «بندگی و بردگی» بدانیم. هرکس بنده نباشد و در قید «رقیّت و عبودیت» نباشد، «آزاد» است و در این رباعی که از قدیم ترین رباعی های زبان فارسی است و ابوسعید ابوالخیر (357ـ440) آن را می خوانده است، تقابل آزادی و بندگی را می توان دید:

آزادی و عشق چون به هم نامد راست

بنده شدم و نهادم از یک سو خواست

زین پس چونان که خواهدم دوست، رواست

گفتار و خصومت از میانه برخاست

و از عجایب اینکه تفسیر عرفانی قدمای ما از کلمه آزادی، تفسیری پارادوکس گونه است و آنها «اوج آزادی» را در «کمال عبودیت» حق تعالی می دیده اند و این نکته با معیارهایی که در جهان بینی ایشان وجود داشته، تفسیری است بسیار ژرف و پذیرفتنی. به این پاره از مقامات ابوسعید ابوالخیر توجه کنید:

شیخ ما را درویشی سؤال کرد که: «یا شیخ! بندگی چیست؟» شیخ ما گفت: «خلقک الله حرّا، کن کما خلقک: خدایت آزاد آفرید، آزاد باش!» گفت: «یا شیخ! سؤال از بندگی ست.» شیخ ما گفت: «ندانی تا از دو کوْن آزاد نگردی، بنده نشوی؟» پس این بیت بگفت:

آزادی و عشق چون به هم نامد راست...3

ابوسعید می خواهد بگوید که آدمی بندهٔ هواها و خواهش های نفسانی خویش است و به تعبیر خود او «بندهٔ آنی که در بند آنی»؛ اگر در بند مال دنیا باشی، بندهٔ مال دنیایی و اگر در بند شهوات باشی، بندهٔ شهواتی و اگر در بند شهرت باشی، بندهٔ شهرتی؛ ولی وقتی فقط و فقط بندهٔ حق تعالی باشی، طبیعی است که بندهٔ هیچ چیز دیگری نخواهی بود و در آن هنگام است که به معنی دقیقه کلمه، آزادی. پس آزادی حقیقی جز در بندگی حق تعالی قابل تصور نیست.

از این چشم انداز ژرف و عرفانی آزادی، اگر صرف نظر کنیم، مجموعهٔ نگاه سنتی ما به مفهوم آزادی همان چیزی است که در شعر عمادی شهریاری دیدیم.

یکی از دستاوردهای مشروطیت و رکن رکین آن، همین آزادی بوده که به معنی تساوی آحاد ملت در برابر قانون است و برخاسته از مفهوم دمکراسی غربی است. البته حق این است که در تعالیم اسلام و در سیرهٔ سلف صالح، صورتی از همین معنی آزادی را ما داشته ایم که چون زمینه رشد و گسترش نیافته است، اندک اندک در هر شاخه از شاخه های مذاهب اسلامی تبدیل به یک نوع بردگی اجتماعی شده است و مسلمان ها در قرن نوزدهم، از طریق معرفت نسبت به دمکراسی غربی، به کسب صورتی از آن آزادی خواستند نایل آیند، ولی در عصر خلفای راشدین، تساوی مطلق حقوق افراد در برابر قانون، حقا امری بوده است مشهود. [...] البته واقعیت امر این است که دمکراسی غربی ریشه در اومانیسم دارد و بدون تحقق پایه های اومانیستی آن، هیچ گاه مصداق واقعی آن را در عرصهٔ اجتماع نمی توان مشاهده کرد و از آنجا که در برداشت های آزموده شده در اسلام، جایی برای اومانیسم وجود ندارد، باید اعتراف کرد که در اسلام آزموده شده، جایی برای آزادی به معنی دمکراسی، هرگز نمی تواند وجود داشته باشد، مگر اینکه تفسیری نو از اسلام و رابطهٔآن با مفهوم اومانسیم عرضه کنیم [...] و این آزادی هیچ رابطه ای با آن آزادی فهمیده شده در تاریخ و سنت ما ندارد.

آزادی شعر بهار و فرخی و عشقی و عارف و لاهوتی و امثال ایشان از درون اندیشهٔ اومانیسم سرچشمه گرفته است؛ گیرم که خود را در جامهٔ رنگارنگی از قرآن و حدیث و گوشه هایی از سیرهٔ سلف صلاح پیچیده باشد. این آزادی، امری است که باید جامعه آن را تمرین کند تا ملکه او شود و برای رسیدن به آن، «تربیت» شرط است و «قانون» در معنای فرنگی کلمه از لوازم آن است:

بی تربیت آزادی و قانون نتوان یافت

سعفص نتوان خواند نخوانده کلمن را

بی نیروی قانون نرود کاری از پیش

جز بر سر آهن نتوان برد ترن را

آرمان ملی

آرزوی صنعتی شدن جامعه نیز یکی آرمان های شاعرانهٔ مشروطیت است. ببینیم این شاعران به این موضوع چگونه اندیشیده اند. دیدن اروپا و وصف پیشرفت های صنعتی ایشان که غالبا در سفرنامه های جمعی از اشراف و درباریان و نیز اخبار روزنامه ها به گوش این شاعران رسیده است، سبب شده است که این آرزو در شعر ایشان بازتاب یابد. فرخی یزدی در نگاهی به عقب ماندگی صنعتی ما و پیشرفت های فرنگ می گوید:

تا نشود جهل ما به علم مبدل

پیش ملل بندگی ماست مسجل

و بهار زیباترین تصویر ممکن را از ایران آرمانی و صنعتی شدهٔ خویش بدین گونه ارائه می دهد:

هرمزد چنین ملک گرانمایه به ما داد

زردشت بیاراستش از حکمت و از پند

گر فرّ کیان باز به ما روی نماید

بیرون رود از کشور ما خواری و آ فند4

آباد شود بار دگر کشور دارا

و آراسته گردند و به اندام خوشایند

آن طاق که شد ساخته بر ساحل دجله

وآن کاخ که شد سوخته در دامن سیوند5

هر شهر شود کشور و هر قریه شود شهر

هر سنگ شود گوهر و هر زهر شود قند

بانگ ره آهن ز چپ و راست برآید

چون نعرهٔ دیوان برون تاخته از بند

صد قافله داخل شود از رهگذر روم

صد قافله بیرون رود از رهگذر هند

بندر شود از کشتی چون بیشه انبوه

هر کشتی غرّنده چو شیر نر ارغند6

از علم و صناعت شود این دوده گرامی

وز مال و بضاعت شود این خطّه کرامند

بار دگر افتد به سر این قوم کهن را

آن فخر کز اجداد قدیم است پس افکند

دوران جوانمردی و آزادی و رادی

بادید شود چون شود این ملک برومند

ورزنده شود مردم و ورزیده شود خاک

از کوه گشاید ره و بر رود نهد بند

بر کار شود مردم دانشور پرکار

نابود شود این گره لافزن رند

ور زانکه نمانم من و این روز نبینم

این چامه بماناد بدین طرفه پساوند7

در فاصله آن دلمردگی و شکایت فرخی یزدی از عقب ماندگی صنعتی ایران و تصویر آرمانی بهار از ایران صنعتی شده، شعرهای بسیار زیادی درباره اخذ تمدن و صنعت فرنگی داریم که غالبا از جلوه های هنری چندان برخوردار نیست؛ اما شعرهایی نیز هست که در هنجار شعر مشروطه، دارای جمال و جلوه است و به مسائلی از این دست می پردازد. در کنار صنعت، مسأله «قدرت»، یکی از تم های شعر مشروطه است و طبعا اندیشیدن به «قشون» و «نظم» و اقتدار ملی.

میهن پرستی

سالها پیش در باب «تلقی قدما از مفهوم وطن»، چند کلمه ای نوشته ام و در این یادداشت می خواهم به تلقی شاعران مشروطیت از مفهوم وطن بپردازم. نگاه اول چنین می نماید که اینان همه با یک چشم و به مفهوم وطن می نگرند؛ ولی با دقت بیشتر می توان فهمید که بر صفحه جغرافیای ایران، چه ایران کنونی و چه ایران بزرگ و فرهنگی، در تشخیص عناصر سازندهٔ وطن، این شاعران با هم تفاوت هایی دارند. به نظرم بومی ترین و طبیعی ترین و شاید هم بشود گفت عامترین و عامیانه ترین برداشت از اجزای وطن در نگاه سیداشرف نهفته است؛ نگاهی هم طبیعی و هم در تحلیل عقلانی، پارادوکس گونه. به این چند بند از مرثیه ای که او برای وطن سروده است، توجه کنید:

ای غرقه در هزار غم و ابتلا، وطن!

ای در دهان گرگ اجل مبتلا، وطن!

ای یوسف عزیز دیار بلا، وطن!

قربانیان تو، همه گلگون قبا، وطن

بی کس وطن، غریب وطن، بینوا وطن!

عریان ز چیست پیکرت ای مادر عزیز؟

کو لعل و گنج و گوهرت ای مادر عزیز؟

شد خاک تیره بسترت ای مادر عزیز

نوباوگان تو ز غمت در عزا وطن

بی کس وطن، غریب وطن، بینوا وطن!

ای دخمهٔ فریدون! تاج کیان چه شد؟

کشمیر و بلخ و کابل و هندوستان چه شد؟

دریای نور و تخت جواهرنشان چه شد؟

ای تخت و بخت داده به باد فنا وطن

بی کس وطن، غریب وطن، بینوا وطن!

دردا رسید سیل فتن، وا محمدا!

نبْوَد کسی به فکر وطن، وا محمدا!

در وحشت است روح ز تن، وا محمدا!

ای تابع شریعت خیرالورا وطن

بی کس وطن، غریب وطن، بینوا وطن!

آن قدرت و شجاعت و جوش و خروش کو؟

شیران جنگجوی پلنگینه پوش کو؟

جمشید و کیقباد چه شد؟ داریوش کو؟

ای جای ناز و نعمت و عزّ و علا وطن

بی کس وطن، غریب وطن، بینوا وطن!

تبریزیان تمام دچار مصیبت اند

طهرانیان تمام به زلزال و وحشت اند

گیلانیان تمام گرفتار محنت اند

از بهر مرد و زن شده محنت سرا وطن

بی کس وطن، غریب وطن، بینوا وطن!

اسلام رفت، غیرت اسلامیان چه شد؟

ناموس رفت، همت ایرانیان چه شد؟

دست بلند نادر گیتی ستان چه شد؟

ای تیره بخت دست ز پیکر جدا وطن

بی کس وطن، غریب وطن، بینوا وطن!

از تأمل در اجرای سازندهٔ این وطن به روشنی می توان فهمید که این وطن به لحاظ جغرافیایی، عرصه وسیع فرهنگ ایرانی و قلمرو «ادبیات فارسی» است (و نه تنها قلمرو «زبان فارسی»)؛ به همین دلیل کشمیر و بلخ و هندوستان ـ که قلمروهای پهناور «ادب فارسی»اند ـ در چشم انداز این شاعر، همه اجزای این وطن را تشکیل می دهند. این وطن ضمن اینکه «دخمهٔ فریدون» است و «تاج کیان» روزی بر سر داشته است و شهریارانی چون جمشید و کیقباد که پادشاهان اساطیری شاهنامه اند، از «داریوش» که حاصل قرائت کتیبه های هخامنشی است نیز به عنوان شاهنشاه، در کنار آن شاهان اساطیری یاد می کند. تمام قومیت های متفاوت را ـ از تبریزی و گیلانی و تهرانی و... ـ در زیر چتر خویش دارد و با همه گرایش هایی که به جمشید و کیقباد و داریوش و فریدون دارد، تا آخرین فاتح بزرگ خویش «نادر» را در کنار ایشان از یاد نمی برد و در عین حال، وطنی است شدیدا «اسلامی».

در همین چند بندی که از این مرثیه برای این وطن نقل کردیم، با تمام آن تفاصیل، «ملاط» اسلام، چیزی است که تمام آن سنگ و آجرهای نو و کهنه را به یکدیگر پیوند می دهد و به مانند جانی است که در اجزای متفاوت این پیکر مایه حیات و حرکت است. در این چشم انداز، اسلام ممکن است جدا از ایران قابل تصور باشد، ولی ایران جدا از اسلام قابل تصور نیست. نگرانی سیداشرف غالبا نگرانی از میان رفتن «دین» و «مملکت» است و در برگردان یکی از شعرهایش این اضطراب خویش را بدین تصویر کرده است که: «ای دریغا می رود هم مملکت، هم دین ما».

پی نوشت ها:

1. فکر آزادی، ص186.

2. اندیشه های میرزا فتحعلی آخوندزاده، ص 155.

3. اسرارالتوحید، 1/314.

4. آفند: جنگ و جدال.

5. سیوند: دهی در استان فارس و منظور از کاخی که در دامن سیوند سوخته شد، کاخ شاهان هخامنشی است که اسکندر مقدونی به تحریک طائیس (معشوقه خویش) آن را آتش زد.

6. ارغند: خشمگین.

7. پساوند: قافیه.تبریزیان تمام دچار مصیبت اند