چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
تازه ترین یافته ها درباره وضعیت تأمین کنندگان قطعات خودرو در جهان
بر اساس تازهترین گزارش مؤسسه Roland Berger، فشارهای جهانی موجود بر تأمینکنندگان قطعات خودرو طی سال ۲۰۰۷ نیز همچنان ادامه یافتهاست. تقاضای خودروسازان برای کاهش قیمتها (Cost Cuts) و همچنین فشارهای موجود در بازار کالاهای اولیه (Commodity Markets) به خاطر افزایش سرسامآور قیمت مواد اولیه از جمله این موارد بهشمار میروند. این وضعیت در سال جاری نیز به خاطر بحران در بازارهای مالی جهانی و رکورد اقتصادی عمومی در بخش خودروسازی وخیمتر شدهاست. به رغم این وضعیت، سودآوری این بخش در سال ۲۰۰۷ با افزایش روبه رو بودهاست. در این میان، تأمینکنندگان متوسط و بزرگ بویژه در مناطق اروپای غربی و ژاپن در مقایسه با روند عمومی در بازار، عملکرد بهتری داشتهاند. با این حال، بسیاری از تأمینکنندگان برای چالشهای پیشرو در چند سال آینده از آمادگی کافی برخوردار نیستند.
در این گزارش که بر اساس تحلیل شاخصهای مالی و عملکردی بیش از ۴۰۰ شرکت تأمینکننده جهانی طی سالهای ۲۰۰۷-۲۰۰۱ تهیه شده، آمدهاست که «تأمینکنندگان قطعات خودرو بیش از هر زمان دیگری در رقابتیترین محیط بسر میبرند. افزایش قیمت مواد اولیه، رقابت از سوی تولیدکنندگان کشورهای کمهزینه، تقاضای خودروسازان برای کاهش قیمتها و همچنین خواستههای مرتبط با نوآوریهای هماهنگ با ملاحظات زیستمحیطی از جمله مواردی هستند که فشارهای همه جانبهای را بر آنان وارد کرده و انتظار میرود که در آینده نیز افزایش یابد». همچنین بروز رکود شدید در صنعت خودرو طی ماههای گذشته؛ خودروسازان را مجدداً به کاهشهای میلیارد دلاری هزینههایشان مجبور کردهاست. بنابراین دورنمای ماههای پایانی سال ۲۰۰۸ و پیشبینی سال ۲۰۰۹ چندان رضایتبخش نیست.
● وضعیت مثبت سودآوری تأمینکنندگان
سودآوری تأمینکنندگان بهرغم فشارهای رقابتی فزاینده، طی سال ۲۰۰۷ در مجموع روندی مثبت داشتهاست. طی این مدت، حاشیه سود پیش از بهره و مالیات این بخش (EBIT) ۴/۵ درصد و بازگشت به سرمایه بهکار گرفتهشده ROCE ۹/۱۱ درصد بودهاست، اما این بهبود سودآوری بهصورتی متوازن توزیع نشدهاست. تأمینکنندگان مستقر در اروپا، ژاپن و هند عملکرد مناسبی داشتند درحالیکه تأمینکنندگان منطقه آمریکای شمالی و برای نخستین بار چینیها- با شرایط نامناسبی روبهرو بودهاند. در حوزه اندازه شرکتها نیز این تصویر تفاوت بیشتری را نشان میدهد. در این میان تأمینکنندگان متوسط طی چند سال گذشته، رشد مثبتی را پشت سر گذاشتهاند. در حالیکه بسیاری از تأمینکنندگان کوچکتر و همچنین چند تامینکننده برتر (در بین ۲۰ تامینکننده برتر جهانی) با چالشهای فزایندهای روبهرو بودهاند.
● چشمانداز تیره و تار سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹
با توجه به کاهش ۱۰ درصدی و بیشتر تولید انواع خودرو اعلامشده برای نیمه دوم سال ۲۰۰۸؛ متوسط حاشیه سود جهانی (EBIT) برای تأمینکنندگان طی ماههای پایانی سال ۲۰۰۸ کمتر از ۵ درصد خواهد بود. البته رسیدن این رقم به حدود ۴ درصد در سال ۲۰۰۹ چندان دور از ذهن نخواهد بود. این امر عملاً سودآوری این بخش صنعتی را به پایینترین رقم تاریخی خود در سال ۲۰۰۱ باز میگرداند.
● اهرمهای موفقیت در سالهای آتی
در بخش فروش، مهمترین عوامل موفقیت در سالهای آتی تمرکز بر محصولات و بازارهای رشد آتی؛ علاوه بر گستره محصولات کنونی میباشد. هدف؛ کسب سهم بازاری به میزان ۳۰-۲۰ درصد در یک یا دو بخشبندی بازار است. همزمان؛ تنها عرضه محصولات نوآورانه حاشیه سودی به میزان بالاتر از رقم میانگین در آینده به دنبال خواهدداشت. این دسته از محصولات عمدتاً گسترهای از قطعات مرتبط با نیروی محرکه خودرو (Power train) نظیر موتورهای هیبریدی و برقی تا طراحیهای کاملاً متحول و انقلابی در خودرو را شامل میشود. از دیگر سو، در بخش هزینه (Cost) برای کسب یک موقعیت برتر رقابتی تعیین جانمایی (Foot Print) جهانی بهینه کاملاً اساسی و تعیینکننده است. این امر نهتنها حوزه تولید بلکه بهطور فزایندهای بخش تحقیق و توسعه (R & D) را نیز دربر میگیرد. در این میان، تأمینکنندگان برتر وظایف کاملاً تعریفشده و معینی مانند توسعه و تکوین نرمافزارها را به مناطق کمهزینه برونسپاری میکنند. و در این ارتباط هماکنون بهطور فزایندهای در حال انتقال، توسعه و تکوین مدولها و سیستمهای کامل نیز میباشند. هزینههای اداری نیز با روشهای استانداردسازی و برونسپاری کاهش مییابند.
در ارتباط با ساختارهای مالی، مدیریت برتر منابع[۱] یکی از ویژگیهای تأمینکنندگان سودآور است. شیوههای اجرای این اقدام شامل به حداقل رساندن هزینههای انبارداری از طریق الگوهای تحویل بهنگام[۲]، افزایش دورههای پرداخت یا بهکارگیری تخفیف[۳] امکانپذیر است. با توجه به وجود بحران در بازارهای مالی و محیط کسب و کاربحرانی (Critical) تأمینکنندگان خودرو از دیدگاه بانکها؛ موضوع مدیریت منابع بسیار اساسی و تعیینکننده است.
«در حال حاضر، تأمینکنندگانی که خطوط اعتباری بلندمدت را با شرایط مطلوب برای خود ایجاد کردهاند، مزیت دارند. این روزها بانکها فاکتورهایی مانند مشتریان متنوع، موقعیت سایت در مناطق ارزانقیمت و برنامههای سرمایهگذاری منعطف را کلیدی میدانند».
● عدم آمادگی بسیاری از تأمینکنندگان
بهطور کلی، تأمینکنندگان در گذشته موقعیتهای قابل توجهی را کسب کردهاند. با این حال، بسیاری از آنان برای مقابله با چالشهای جدید چندان آماده نیستند. برای مثال؛ کاهش آلایندههای CO۲ چالشی مالی و تکنولوژیکی اساسی است.این امر، برای تأمینکنندگان میتواند به مثابه فرصت و ریسک باشد. چالش دیگر بویژه برای تأمینکنندگان اروپایی، گسترش کسب و کار با خودروسازان آسیایی است. اما مطالعات انجام شده حاکی از آناستکه درصد سهم فروش به این خودروسازان برای تأمینکنندگان اروپا در حال رکود است و در بسیاری از موارد کمتر از ۱۰ درصد است.
در هر حال، بحرانهای کنونی زخمهای عمیقی را برجای خواهند گذاشت. بسیاری از تأمینکنندگان دارای عملکرد ضعیف، موفق به ادامه کار نخواهند شد و انتظار ادغام و تصاحبهای بیشتر و ورشکستگی[۴] آنان کاملاً طبیعی خواهد بود. در این بین، شرکتهای برتر پس از خروج از بحران، قدرتمندتر از گذشته خواهند بود چراکه بسیاری از رقبا بر اثر این تحولات به حاشیه رانده خواهندشد. این رقبا تا آن زمان، فشار بیشتری را بر تأمینکنندگان بهواسطه رقابت در قیمت و نه نوآوری وارد خواهند کرد.
نویسنده : امور مطالعات و برنامهریزی استراتژیک ساپکو
منبع:
Roland Berger- GAI, Eurotalk,Oct.۲۰۰۸ .
[۱] Excellent Resource Management
[۲] Just-in- Time
[۳] Discount
[۴] Insolvencies
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست