چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
مجله ویستا

تولید ملّی از منظر امام خمینی (ره)


تولید ملّی از منظر امام خمینی (ره)

یکی از نقشه های دشمنان اسلام جهت تضعیف جامعه مسلمانان، استعمار اقتصادی و هجوم کالاهای غربی به بازار این کشورهاست، به نحوی که امروزه بازار جوامع شرقی به محل رقابت کالاهای …

یکی از نقشه های دشمنان اسلام جهت تضعیف جامعه مسلمانان، استعمار اقتصادی و هجوم کالاهای غربی به بازار این کشورهاست، به نحوی که امروزه بازار جوامع شرقی به محل رقابت کالاهای بومی و مصرفی غرب تبدیل شده است. کشورهای استعماری با ورود کالاها و تولیدات خود به بازارهای اسلامی، بخش قابل توجهی از درآمد سالانه خود را کسب می نمایند و از سوی دیگر جوامع مسلمان با از دست دادن بازارهای اصلی خود، رونق اقتصادی خود را از دست می دهند. این کشورها باید این مسئله را در نظر داشته باشند که جهت نیل به توسعه و پیشرفت بومی و خوداتکا، می بایست بازار و اقتصاد خود را مستقل سازند و بتوانند با بومی سازی محصولات و تولیدات خود، استقلال اقتصادی را به نحو کامل به دست آورند.

حضرت امام خمینی (ره) در این زمینه چنین می فرمایند: «اکنون بازارهای کشورهای اسلامی مراکز رقابت کالاهای غرب و شرق شده است، و سیل کالاهای تزئینی مبتذل و اسباب بازی ها و اجناس مصرفی به سوی آنها سرازیر است و همه ملت ها را آن چنان مصرفی بار آورده اند که گمان می کنند بدون این اجناس آمریکایی و اروپایی و ژاپنی و دیگر کشورها زندگی نمی توان کرد.» (۱)

هدف دولت های استعماری از نزدیک شدن به جوامع دیگر، بهره برداری از منابع و امکانات اقتصادی آنهاست. استکبار جهانی سعی در تسخیر بازار و انگیزه های مصرفی کشورهای شرقی دارد تا بتوانند تولیدات و کالاهای صنعتی و مصرفی خود وارد بازار تمامی کشورها نمایند و از این طریق سود و منفعت خود را افزایش دهند. به همین دلیل آنها ارتباط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی خود را با کشورهای اسلامی محدود به شرایطی می کنند که بتوانند به اهداف شوم و سودگرایانه خود دست یابند و زمانی که تحقق آرزوها و مقاصد منفعت طلبانه شان با موانع و مشکل روبه‌رو شود، این ارتباط نیز محدود خواهد شد. حضرت امام خمینی (ره) در زمینه اهداف دولت های استعماری بخصوص آمریکا از نزدیک شدن به جوامع شرقی می فرمایند: «..آمریکا از شما نفت می خواهد و آمریکا از شما نفع می خواهد و می خواهد شما بازار باشید برای او. اینها فرق نمی کند، اینها می خواهند که از شما استفاده بکنند، از مخازن که خدا به شما داده آنها استفاده اش را بکنند.. والّا در آنجایی که شما گرفتار بشوید، هیچ یک از اینها به داد شما نخواهند رسید؛ آنها آن وقت می گویند ما اینها را نمی شناسیم. بنای این اشخاصی که توجهشان به خودشان و به دنیای خودشان است، این است که مادامی که به نفع آنها چیزی باشد با آنها همراهند و با آنها هم کاسه هستند، آن روزی که ببینند این به نفع نیست، ولو دوست شان باشد کنارش می گذارند.» (۲)

با اتکا به تولید ملی و بومی سازی محصولات و کالاهای محلی می توان به برخی از این مشکلات اقتصادی پایان داد. تولید ملی و بهره برداری از منابع محلی و تولید کالاهای بومی از این منابع و وارد نمودن آنها به بازار داخلی بخشی از راه حلی است که می تواند مسیر رشد و ترقی و جهاد اقتصادی را بگشاید. در کنار این مسئله باید از ورود کالاهای تجملاتی و مصرفی غرب به بازارهای داخلی جلوگیری نمود. جهاد اقتصادی و تولید ملی مسئله ای چند بعدی است که نیازمند مطالعات و تحقیقات کارشناسان، علما و دانشمندان ایرانی است تا بتوان به اهداف استقلال اقتصادی و رشد ملی دست یافت. حضرت امام (ره) در زمینه حل مشکل اقتصادی چنین می فرمایند: «کشورهای اسلامی به واسطه ضعف مدیریت ها و وابستگی، به وضعیت اسفبار گرفتار شده اند که این به عهده علمای اسلام و محققین و کارشناسان اسلامی است که برای جایگزین کردن سیستم ناصحیح اقتصاد حاکم بر جهان اسلام، طرح ها و برنامه های سازنده و دربرگیرنده منافع محرومین و پابرهنه ها را ارائه دهند و جهان مستضعفین و مسلمین را از تنگنا و فقر معیشت به درآورند.» (۳)

معصومه نعمتی

پی نوشتها:

(صحیفه امام خمینی (ره) ؛ ج۱۹، ص۳۴۴)

(صحیفه امام؛ ج۱۸، ص۱۲۷)

(صحیفه امام؛ ج۲۰، ص۳۴۰)