شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
مجله ویستا

پدران متحول کننده دنیای آی تی


پدران متحول کننده دنیای آی تی

در دنیای بزرگ فناوری, «پدر فناوری» به کسی اطلاق می شود که نوآور, طراح و نیروی محرکه ساخت یک محصول خلاقانه یا متحول کننده باشد

در دنیای بزرگ فناوری، «پدر فناوری» به کسی اطلاق می‌شود که نوآور، طراح و نیروی محرکه ساخت یک محصول خلاقانه یا متحول‌کننده باشد. مطمئنا نام پدران فناوری بسیاری به گوش‌تان خورده است. مثلا تیم برنرز- لی که پدر وب و وینت سرف که پدر اینترنت لقب گرفته‌اند ولی در میان پدران فناوری، افرادی نیز وجود دارند که گام‌های موثری در ساخت یک فناوری برداشته‌اند، ولی شاید نام آنها کمتر به گوش رسیده است. وب‌سایت PCWorld نام ۹ تن از این افراد را فهرست کرده که در ادامه می‌خوانید:

۱) وینت سرف و باب کان: پدران اینترنت

وینت سرف، طراح پروتکل برنامه کنترل شبکه (NCP) آرپانت است و در دهه ۱۹۷۰ به همراه هم‌دانشگاهی‌اش رابرت کان در آژانس پروژه‌های تحقیقاتی پیشرفته وزارت دفاع امریکا شروع به کار کرده و پروتکل اینترنت TCP/IP یا همان آدرس‌های اینترنتی را ابداع کرد. در واقع پروتکل کنترل ارسال (TCP) و پروتکل اینترنت (IP) پروتکل‌های ارتباطی اساسی هستند که در قلب اینترنت وجود دارند. وینت سرف و رابرت کان به دلیل این اختراع چندین بار مورد ستایش قرار گرفته‌اند و امروزه همه افرادی که با اینترنت سروکار دارند این دو دانشمند را به خوبی می‌شناسند. وینت سرف هم‌اکنون ۶۸ سال و باب کان ۷۳ سال دارند و هر دو در قید حیاتند.

۲) بیل موگریج و آدام اوزبورن: پدران لپ‌تاپ

تصمیم درباره تعیین پدر لپ‌تاپ کمی پیچیده است. برخی ویلیام (بیل) موگریج (Bill Moggridge) را به دلیل طراحی نخستین کامپیوتر لپ‌تاپ با نام Grid Compass پدر لپ‌تاپ می‌دانند، ولی برخی ادعا می‌کنند که آدام اوزبورن به دلیل ساخت نخستین کامپیوتر «کاملا تجاری» و «واقعا قابل حمل و نقل» پدر لپ‌تاپ است. ولی چیزی که مهم است این است که هر دو این سیستم‌ها در نوع خود تاثیرگذار بوده و تحولی در صنعت کامپیوتر‌سازی ایجاد کرده‌اند و می‌توان گفت که هر دو این افراد پدران لپ‌تاپ هستند. آدام اوزبورن در سال ۲۰۰۳ در ۶۴ سالگی درگذشت، اما موگریج هنوز زنده است.

۳) هنری ادوارد رابرتز: پدر کامپیوتر شخصی

هنری ادوارد رابرتز در سال ۱۹۷۰ شرکت سیستم‌های مسافت سنجی و تجهیزات میکرو را بنیانگذاری کرد و در همین شرکت بود که سیستم ۸۸۰۰ Altair را طراحی کرد. این سیستم بعدها لقب نخستین کامپیوتر شخصی را به خود گرفت. بیل گیتس و پل آلن، دو بنیانگذار مایکروسافت بعدها با الهام از ۸۸۰۰ Altair بود که نخستین نرم‌افزارشان را نوشتند. در واقع پل آلن و بیل گیتس پس از دیدن تصویر کامپیوتر رابرتز روی جلد یک نشریه با وی تماس برقرار کرده و به او پیشنهاد دادند که نرم‌افزار مورد نیاز این دستگاه را بنویسند. این نرم‌افزار Altair-Basic نام گرفت و در واقع به بنیان فعالیت‌های شرکت مایکروسافت تبدیل شد. به گفته بنیانگذاران مایکروسافت، رابرتز در واقع شانس شناخته شدن را در اختیار این دو جوان ناشناس قرار داد. رابرتز سال گذشته در ۶۸ سالگی درگذشت.

۴) مارتین کوپر: پدر تلفن همراه

مارتین کوپر در دهه ۱۹۷۰ به عنوان مدیر ارشد بخش سیستم‌های ارتباطاتی موتورولا مشغول به کار بود. وی در سال ۱۹۷۳، اختراع «سیستم تلفن رادیویی» را به نام خود ثبت کرد و زمانی که در شرکت موتورولا کار می‌کرد، نخستین شخصی بود که توانست از طریق یک تلفن همراه قابل حمل اولیه، نخستین تماس همراه را برقرار کند. ایده اولیه برای طراحی این ابزار از زمانی به ذهن کوپر خطور کرد که در حال تماشای فیلم پیشتازان فضا (Star Trek) بود و دید که کاپیتان کرک از طریق ابزار ارتباطی‌اش در حال صحبت است.

۵) استیو جابز: پدر تبلت

استیو جابز در میان این پدران فناوری چندان سن و سالی ندارد و جوان‌ترین پدر فناوری جهان است. وی غیر از شهرتش در ساخت محصولاتی چون آی پاد و آیفون که به جرات می‌توان گفت محبوب‌ترین محصولات در جهان هستند، به دلیل ساخت آی‌پد نیز شهرت جهانی دارد. آی‌پد در حال حاضر عنوان پرفروش‌ترین وسیله الکترونیکی در تمام زمان‌ها را به یدک می‌کشد و با سیری که تبلت‌های دیگر طی می‌کنند، به نظر می‌رسد که هیچ ابزار دیگری نمی‌تواند روی دست آن بلند شود. فروش آی‌پد در سال اول به ۱۵ میلیون واحد رسید.

۶) ویلیارد بویل: پدر دوربین‌ دیجیتالی

ویلیارد بویل در سال ۱۹۶۹ به همراه هم‌دانشگاهی فیزیکدانش به نام جورج اسمیت در لابراتوارهای بل دوربین‌های شارژ همزمان یا CCD که در واقع یک ردیاب نوری است و در قلب تمام دوربین‌های دیجیتال قرار دارد‌را‌ اختراع کردند. این دو در سال ۲۰۰۹ بطور مشترک جایزه نوبل فیزیک را دربافت کردند. در دوربینی که این دو فیزیکدان اختراع کردند، بدون نیاز به فیلم، تصاویر مستقیما به داده دیجیتال تبدیل می‌شد. ویلیارد ماه گذشته در ۸۶ سالگی درگذشت.

۷) رالف اچ بائر: پدر بازی‌ ویدیویی

رالف بائر در دهه ۱۹۶۰ موفق به اختراع کنسول بازی ویدیویی شد. نخستین کنسول بازی که وی آن را طراحی کرد جعبه قهوه‌یی (Brown Box) نام داشت که بعدها با نام مگناووکس (Magnavox) به ثبت رسید.‌این کنسول چند سال بعد باز هم نام عوض کرد و این‌بار «ادیسه» لقب گرفت. در واقع بائر دستگاهی را طراحی کرد که سیگنال‌ها و امواج تصویری را مانند سیگنال‌های کانال‌های تلویزیونی به یک تلویزیون خانگی ارسال می‌کرد. جعبه قهوه‌یی دستگاهی بود که برای نخستین‌بار توانست چندین بازی را اجرا کند. بائر در سال ۲۰۰۶، مدال ملی فناوری را به دلیل ساخت کنسول بازی خانگی و ایجاد تحول بزرگی در صنعت بازی‌های ویدیویی از آن خود کرد. رالف بائر هم‌اکنون ۸۹ ساله و در قید حیات است.