پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

بهداشت مسکن


وضعیت بهداشت مسکن در سلامت انسان تأثیر فراوانی دارد . گاهی حتی ممکن است خانه ای با هزینه کم و مصالح ساختمانی ساده تهیه شده باشد اما این خانه بهداشتی و مطلوب باشد و به عکس ممکن …

وضعیت بهداشت مسکن در سلامت انسان تأثیر فراوانی دارد . گاهی حتی ممکن است خانه ای با هزینه کم و مصالح ساختمانی ساده تهیه شده باشد اما این خانه بهداشتی و مطلوب باشد و به عکس ممکن است مسکنی با مصالح گران قیمت و هزینه زیاد ساخته نشود اما فاقد شرایط بهداشتی ضروری باشد .

مسکن بهداشتی مسکنی است که با توجه به شرایط آب و هوای منطقه و اوضاع اقتصادی ، اجتماعی بتواند آسایش اجتماعی ، روانی و اجتماعی استفاده کنندگان از آن را فراهم کند ، موجب گسترش بیماریهای واگیردار نشود و در ساختمان آن پیش بینی های لازم برای جلوگیری از حوادث و اتفاقات آزاردهنده شده باشد .

از سوی دیگر تا حد امکان ، ایجاد مسکن و شهرسازی درجائی باید صورت گیرد که امکان دسترسی به آب سالم و گوارای فراوان ، هوای مناسب و زمین مناسب برای ایجاد فضای سبز در آن محل وجود داشته باشد .

این نکات به زیبائی و بلاغت در حدیثی از امام جعفر صادق اینگونه آمده است :

مسکن گزیدن جز با وجود ۳ شرط مطلوب نیست : داشتن هوای پاکیزه ، آب گوارای فراوان و زمین قابل تبدیل به فضای سبز .

همچنین در مسکن بهداشتی و مناسب امکان جابجایی آسان ، دستیابی به نور طبیعی کافی و یا لااقل روشنائی مصنوعی کافی وجود دارد و ساختمان فاقد نم و برای بندپایان و جوندگان نفوذناپذیر است . معمولاً در مسکن هائی که آنها را غیربهداشتی می شناسیم یا یا چند تا از این اشکالات وجود دارد .

آلوده بودن آب آشامیدنی

کمبود آب یا دشواری دسترسی به آن

تجمع بیش از اندازه افراد در یک اتاق

نداشتن نور کافی و آفتاب گیر نبودن اتاق ها و همچنین نبودن برق برای تأمین روشنایی

نداشتن تهویه مناسب

نداشتن امکان گرم کردن و خنک کردن هوای داخل ساختمان در حد مطلوب

وجود رطوبت در ساختمان

مصالح ساختمانی نامناسب ( بطوریکه حشرات و موش بتواند در آنجا نفوذ کند )

غیربهداشتی بودن مستراح و وجود زباله به صورت غیربهداشتی در ساختمان یا اطراف آن

نداشتن راه فرار مناسب در صورت آتش سوزی ، زلزله و یا خطرات دیگر

معمولاً در مناطق روستائی مشکلات بهداشت مسکن بیشتر دیده می شود زیرا مصالح ساختمانی مناسب کمتر بکار گرفته می شود ،‌ بعلاوه نزدیک بودن محل نگهداری حیوانات با مسکن روستائیان مشکلات بهداشتی را بیشتر می کند.

با کمی دقت و شناختن اشکالات بهداشتی مسکن ، تا اندازه ای می توان این اشکالات را برطرف کرد یا لااقل از آثار ناخوشایند این اشکالات کاست .

مثلاً اگر برای گرم کردن اطاقها در زمستان از وسائلی استفاده می شود که هوای داخل اطاق را آلوده می کنند ( مثلاً بخاریهای دستی بدون لوله ، منتقل زغال و مانند اینها ) یا اگر فضولات حیوانی را در اطراف خانه جهت تهیه سوخت خشک و نگهداری می کنند و نیز اگر دیوارها برای نفوذ حشرات ، مورچه و سوسک و غیره آماده است . همچنین جلوی پنجره ها توری نصب نشده است و در فصل هایی از سال که پنجره ها را باز می گذارند . مگس و پشه وارد خانه می شود ، می توان با توجه به امکانات محلی و میزان دسترسی ، راه حلی های مناسبی را به منظور دفع کامل یا نسبی این اشکالات به کار برد .