یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

۸ فرمان تقویت اعتمادبه نفس در کودکان


۸ فرمان تقویت اعتمادبه نفس در کودکان

دلتان می خواهد اعتمادبه نفس فرزندتان را تا آسمان هفتم بالا ببرید

دلتان می‌خواهد اعتمادبه‌نفس فرزندتان را تا آسمان هفتم بالا ببرید؟ کافی است به این توصیه‌های ایمنی عمل کنید و خیرش را ببینید:

● تقویت مثبت:

اگر فرزندتان کار جالبی انجام داد، دائم آن را جلوی روی خودش برای دیگران با آب و تاب فراوان تعریف کنید تا تشویق شود و سطح اعتمادبه‌نفسش بالا رود و سر به کهکشان‌ها بزند. مثلا: «این وروجک امروز گوش عمو امیرشو چنان گازی گرفت که بیچاره کم مونده بود از ترس فرار کنه...قاه...قاه...قاه...»

● آموزش همدلی:

اجازه دهید فرزندتان معنای همدلی با دیگران را بیاموزد. مثلا وقتی از کنار یک کودک خیابانی رد می‌شوید، برای فرزندتان توضیح دهید مواظب باشد لباسش خاکی و کثیف نشود و سپس کودک را به او نشان دهید و بگویید: «ببین این بیچاره چند روزه دستاشو نشسته مریض می‌شه! تو که نمی‌خوای مثل اون طفلکی کثیف باشی؟»

● هنر گوش کردن:

کودکان نیاز دارند شنیده شوند. اگر فرزندتان در جمع خواست حرفی بزند، ساکت شوید و همه را دعوت کنید سکوت اختیار کنند و سراپا گوش شوند. اگر هم حس کردید کسی از حرف زدن طولانی و بی‌وقفه فرزند دلبندتان خسته شده و خدای ناکرده دارد دهن دره می‌کند، به او چشم‌غره بروید و نچ‌نچ کنید تا بداند خیلی بی‌ادب تشریف دارد.

● ارزش قائل شدن برای نظرات:

فرزندتان را تشویق کنید عقاید خود را بی‌پرده بیان کند تا عزت نفسش تقویت شود. مثلا از او بپرسید: «عزیزم! تلویزیون چند اینچ بخریم بهتره؟» اگر احیانا همسرتان وسط سوالتان دوید که: «مگه این تلویزیونی که داریم چشه؟، به او بگویید: «تو دیگه حرف نزن» و از فرزندتان بخواهید نظرش را در این رابطه و سایر رابطه‌ها بیان کند تا بداند برای حرف او چقدر ارزش قائلید و از این همه مهر و صفا در محیط گرم خانواده ذوق‌زده شود.

● مقررات منطقی:

سعی کنید انتظارات معقولی از او داشته باشید. به کودک ۱۴ ساله نباید یادآوری کرد اتاقش را مرتب کند. چون خسته و سرخورده می‌شود و می‌رود خودکشی می‌کند یا حداقل معتاد می‌شود. اگر مدام در مورد نامرتبی اتاقش سرکوفت بزنید، در حقیقت عزت نفس او را زیر سوال برده‌اید. به جای این کار، کمی به خودتان زحمت بدهید و اتاق را مرتب کنید. خواهید دید کودک ۱۴ ساله‌تان لبخند می‌زند و از اینکه جایی برای نشستن در اتاقش باز شده، به خود می‌بالد و اعتماد به نفس او مدام بالا می‌رود.

● درباره دیگران حرف زدن:

در حضور کودکتان، درباره دیگران صحبت کنید تا دیدش گسترده شود. مثلا چاقی مفرط زن همسایه یا دست و پا چلفتی بودن باجناق اکبر آقا یا قوز دماغ زیور خانم را به بحث عمومی بگذارید و از اعضای خانواده بخواهید درباره آن نظر بدهند و بخندند. این امر علاوه بر ایجاد لحظات شاد و فرحبخش در محیط خانه، سطح اطلاعات پزشکی و علمی کودک را بالا می‌برد و باعث می‌شود یک بعدی بار نیاید.

هیجان، چاشنی زندگی: کودکان، اتفاق‌های غیرمنتظره و شگفت‌انگیز را دوست دارند. یک سرعت غیر مجاز، یک ویراژ روی پیچ خطرناک یا یک خرید بدون رعایت نوبت، می‌تواند آنها را هیجان‌زده کند. صورت‌های شاد و هیجان‌زده آنها وقتی چراغ قرمز را رد می‌کنید یا وسط صف صندوق مغازه خودتان را جا می‌کنید یا وقتی کیسه زباله را از پنجره اتومبیل به خارج پرتاب می‌کنید واقعا دیدنی است و به لحظاتشان رنگ شادی می‌دهد.

● اطلاع‌رسانی:

موفقیت‌های تحصیلی چشمگیر و شاهکارهای هنری فرزندتان را به اطلاع دوستان و فامیل و در و همسایه برسانید. نقاشی‌های آبرنگ او را قاب و به سالن پذیرایی آویزان کنید. از او بخواهید تمام آموخته‌های کلاس موسیقی و سرودش را از اول تا آخر برای حاضران یک نفس اجرا کند. این روزها مردم بیکارند و دوست دارند در جریان موفقیت‌های فرزندان مردم قرار بگیرند و به این وسیله غرق در لذت و شادی‌ می‌شود و عزت نفس آنها را مقادیر معتنابهی بالا ببرند. پشت ورقه‌های امتحانی فرزندتان برای اعضای فامیل?نامه بنویسید و موفقیت‌های تحصیلی آنها را به رخ در و همسایه بکشید. بگذارید کودکتان از توجه اختصاصی به خود لبریز شود و اتکا به نفسش روزبه‌روز و ساعت به ساعت بالا رود، امری که والدین ما از من و شما دریغ کرده‌اند، چه بسا شاید به این دلیل که آنها «زندگی مثبت» نمی‌خواندند!

رویا صدر