دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

مجری اهل یک جا نشستن نیست


مجری اهل یک جا نشستن نیست

گزارشی از یک روز اجرای «ویتامین۳»

با اندکی ترس در حالی از پله‌ برقی خاموشی که به ایستگاه مترو منتهی می‌شود بالا می‌روم که صدای اذان صبح در گوشم می‌پیچد و زیبایی شهر در این خلوت شبانه بیشتر به چشمم می‌آید.

به مقصد استودیو گلستان سوار نخستین قطار شهری می‌شوم و وقتی از مترو بیرون می‌آیم هنوز هوا تاریک است. ساعت ۶ و ۳۰ دقیقه صبح به مقصد می‌رسم و مقابل در، سیدعلی ضیاء، مجری برنامه صبحگاهی تازه شبکه سه و علی زاهدی، تهیه‌کننده نام آشنایش را می‌بینم.

استودیو به چهار بخش تقسیم شده و در هر بخش، دکور یک برنامه به چشم می‌خورد. جوان پسندانه‌ترین دکور برای «ویتامین۳» است که تلفیق رنگ‌های زرد، نارنجی و یک پرتقال بزرگ ناخودآگاه موج مثبتی از انرژی به فرد منتقل می‌کند.

دکور سه برنامه «سلامت باشید»، «سمت خدا» و ویژه برنامه محرم نیز چهار ضلع دیگر این فضای مربع شکل را تشکیل می‌دهد.

مدیر صحنه اعلام می‌کند تنها ۳۰ ثانیه به آغاز پخش مانده و مجری روبه‌روی دوربین شماره ۲ می‌ایستد. استودیو بسیار خلوت است. سلام مصور، اولین بخش برنامه است و بعد مجری می‌گوید به او انتقاد کرده‌اند چرا آنقدر تکان می‌خورد!

نوبت به اخبار می‌رسد و جنجالی‌ترین تیترهای روز گذشته مطبوعات و خبرگزاری‌ها به نقد کشیده می‌شود.

وقتی کارشناس این روز از هفته مقابل دوربین می‌رود و بحث درباره زندگی،‌ انسان و تکامل بشریت آغاز می‌شود، فرصت را غنیمت می‌شمارم تا گپ کوتاهی با علی زاهدی داشته باشم؛ برنامه‌سازی که کارنامه موفقی دارد و می‌گوید طرح این برنامه از طرف مدیر شبکه، مجید زین العابدین پیشنهاد شده است.

● کمترین نفرات، بیشترین بازدهی

وی در این باره توضیح می‌دهد: طرح اولیه توسط مدیر شبکه به فضل الله شریعت پناهی، مدیر گروه اجتماعی شبکه سه داده شد و او علاوه بر ما به گروه‌های دیگری نیز آن را ارائه کرده بود. با این حال ایده ما پذیرفته شد و کار را آغاز کردیم. ما دو گروه داریم که یکی کوچک و دیگری بزرگ است. گروه دوم در مکان دیگری فعالیت می‌کند. من همواره تلاش می‌کنم در استودیو با کمترین نفرات، بیشترین کار را انجام دهم، چون تجربه ثابت کرده وقتی صحنه شلوغ باشد کارها خوب پیش نمی‌رود.

ضیاء: امیدوارم اجرایم به پختگی برسد. من معتقدم هر برنامه‌ای به اجرایی متفاوت نیاز دارد بنابراین تلاش خودم را می‌کنم. در این زمینه ادعایی ندارم و نخواهم داشت و همیشه تلاشم را ادامه می‌دهم

زاهدی در معرفی دیگر عوامل ادامه می‌دهد: اتاق فکر برنامه ما شامل شش کارشناس است که در روزهای مختلف هفته مقابل دوربین می‌روند. سه گروه تولیدی نیز همزمان بخش‌های مختلف را تهیه می‌کنند. شاید تعداد نفرات فعال در گروه ما به ۴۰ نفر برسد، اما استودیو را همیشه خلوت نگه می‌داریم.

این تهیه کننده درباره خلوت بودن دکور و افتادن بار اصلی برنامه بر دوش مجری یادآور می‌شود: وجود ۱۱ بخش در یک برنامه ۸۰ دقیقه‌ای، به معنای تنفس هر شش دقیقه یکبار است و سرعت خوبی به برنامه می‌بخشد و از طرفی، فشار مجری را نیز کم می‌کند. این دکور نیز حاصل نوآوری پیمان قانع است که در برنامه‌های قبلی نیز با ما همراه بوده و این بار نیز گروهش ظرف سه روز این دکور را ساخته است.

● ضیاء کسی نیست که بتواند بنشیند

ویتامین۳ برخلاف دیگر برنامه‌های صبحگاهی، صحنه شلوغ و پر اکسسواری ندارد و تنها یک میز کوچک مقابل مجری قرار گرفته و در گوشه صحنه نیز یک تلفن همراه برای بخش پیگیری اخبار به چشم می‌خورد. زاهدی در این باره توضیح می‌دهد: با این ترکیب رنگ، جای حرکت برای مجری وجود دارد، چون ضیاء کسی نیست که بتواند بنشیند و مدام در حال حرکت است. بنابراین فضا باید برای کار او باز بوده و این طراحی بر اساس توانمندی‌های او انجام شده است.

وی درباره تصمیم‌گیری برای برنامه در طول هفته توضیح می‌دهد: ما پنجشنبه‌ها با حضور تمام عوامل، یک جلسه بزرگ داریم که حتی همکارمان در قسمت خدمات دفتر نیز در آن حاضر است و نظرش را به عنوان مخاطب عام به ما منتقل می‌کند. چهارشنبه‌ها با کارشناسان برنامه جلسه داریم و شنبه‌ها هم مهمان‌های هر هفته را نهایی می‌کنیم. در واقع ویژگی گروه ما این است که همه با هم کار می‌کنیم و تعارف نداریم. مثلا اگر یک بخش خوب نباشد قطعا آن را حذف خواهیم کرد. نظری که همه درباره بخش دوربین مخفی دارند و احتمالا به حذف آن منجر خواهد شد؛ چون وقتی بخشی از برنامه به دل ما نمی‌نشیند به دل مخاطبان نیز نخواهد نشست.

اگر صبح‌ها ساعت ۷ بیدار شده و ویتامین۳ را هم دیده باشید، شاید تیتراژ متفاوت آن توجه‌تان را جلب کرده باشد. زاهدی در این باره می‌گوید: خوشبختانه مدیر شبکه سه و مدیر گروه اجتماعی از این طرح استقبال کردند و ماحصل تصویری تیتراژ نیز مورد تائید آنها قرار گرفت. در شبکه سه همواره می‌توان راحت‌تر کار کرد و پای کارها ایستاد. برای جوان‌ها هم کار می‌کنیم و سیستم مدیریتی نیز به ما اطمینان و اعتماد می‌کند. شاید همین عوامل به خلق یک تیتراژ متفاوت انجامیده باشد. علی مختارزاده، سازنده تیتراژ سال‌هاست فعالیت می‌کند و این طرح را نیز خودش نوشته و کارگردانی و مونتاژ کرده است.

● خوب نباشیم، برنامه را واگذار می‌کنیم

با این حال همواره یک خطر همیشگی برای برنامه‌های روتین وجود دارد و آن مبتلا شدن به تکرار و روزمرگی است. تهیه‌کننده ویتامین۳ این موضوع را غیر قابل انکار می‌داند و می‌گوید: این مساله ممکن است برای ما هم پیش بیاید. قطعا تمام برنامه سازان این عرصه زحمات زیادی می‌کشند، اما کار برنامه سازی و رسانه آنقدر سخت است که تا وارد عمل می‌شوی همه چیز فرق می‌کند. برای همین ممکن است با پایان سال، برنامه را تحویل بدهیم و کار را به گروه تازه‌ای بسپاریم.

از تهیه‌کننده «کوله‌پشتی»، برنامه محبوب سال‌های قبل درباره واکنش مخاطبان به این برنامه جدید می‌پرسم که می‌گوید: خوشبختانه با این‌که تصورش را نمی‌کردم، از طرف شبکه به ما اعلام شد استقبال مخاطبان از برنامه خوب بوده و حتی دو گروه پیشنهاد برای برنامه آمده است. عده‌ای خواهان جلو کشیدن ساعت برنامه شده‌اند و عده‌ای دیگر نیز دوست دارند برنامه دیرتر شروع شود. البته تعداد اعضای گروه دوم بیشتر است. با این حال قرار است برنامه این هفته هم پخش شود تا تصمیم نهایی بگیرند که برنامه از این پس ساعت ۶ صبح روی آنتن برود یا

۸ صبح پخش شود.

زاهدی در پایان حرف‌هایش بر گروهی بودن برنامه تأکید می‌کند: ما همه کنار هم می‌ایستیم و ادعایی هم نداریم. از کسی که مقابل دوربین دیده می‌شود تا فرید ملک محمدی که بخشی از تدوین و کشیدن کاریکاتورها را به عهده دارد یا علی درخشان و امین آذری، گزارشگران برنامه و عوامل استودیو گلستان همه با هم هستیم.

مجری برنامه در قسمت‌های متفاوت تأکید کرده انتخاب مهمان‌ها براساس دو سر یک اتفاق شکل می‌گیرد و امروز نیز یک زوج قدیمی و یک زوج معلول که تازه ازدواج کرده‌اند مهمان برنامه هستند. گپ و گفت با مهمان‌ها و پخش چند آیتم در لابه‌لایش بزودی به پایان می‌رسد و پنجمین قسمت نیز با موفقیت روانه آنتن می‌شود.

هنوز خستگی اجرا از تن ضیاء درنیامده که به گفت‌وگوی کوتاهی دعوتش می‌کنم. او هم ابتدای حرف‌ها و برای توضیح چگونگی شکل‌گیری برنامه از مجید زین‌العابدین، مدیر شبکه سه نام می‌برد و می‌گوید: ایشان با دید باز و نگاه تیزبینانه‌شان به این تشخیص رسیدند که برنامه صبحگاهی شبکه باید جان تازه‌ای بگیرد و در نتیجه ارائه این پیشنهاد به مدیر گروه اجتماعی شبکه و لطف فضل‌الله شریعت پناهی به علی زاهدی نطفه ویتامین۳ شکل گرفت و زاهدی نیز از روی محبت، من را پیشنهاد کرد.

● خواستم حسرت تا ظهر خوابیدن به دلم نماند

وی که برای اولین بار اجرای یک برنامه صبحگاهی را تجربه می‌کند،‌ درباره این حس و حال توضیح می‌دهد: صبح بیدار شدن دشوار است چه برسد بخواهی به نشاطی برسی که مصنوعی نباشد! من تا روزهای آخر ضبط برنامه تا ساعت ۱ و ۲ ظهر می‌خوابیدم تا حسرت خوابیدن تا ظهر به دلم نماند و از طرفی برای اجرا نیز انرژی داشته باشم. یادم می‌آید پیش از اجرای قسمت اول تنها دو ساعت توانستم بخوابم، چرا که تا ساعت ۲ بعد از نیمه شب در حال کار بودیم. با این حال اتفاق خوبی شکل گرفت و من با راهنمایی‌های افشین حسین‌خانی و علی زاهدی به این سبک اجرا رسیدم.

ضیاء تصریح می‌کند: امیدوارم اجرایم به پختگی برسد. من معتقدم هر برنامه‌ای به اجرایی متفاوت نیاز دارد و پختگی خود را می‌خواهد، بنابراین تلاش خودم را می‌کنم. در این زمینه ادعایی ندارم و نخواهم داشت و همیشه تلاشم را ادامه می‌دهم.

● من در برنامه سازی وجود ندارد

همان‌طور که همه عوامل برنامه بر کار گروهی تأکید می‌کنند، این مجری جوان نیز از همین موضوع حرف می‌زند: از آدم‌هایی که پس از کار به منیت رسیده‌اند تعجب می‌کنم و این رفتار برایم جای سوال دارد، چرا که در برنامه‌سازی منی وجود ندارد و این تیم است که تصمیم می‌گیرد. همه ما شاید بدانیم برخی پیشنهادها از سمت یک نفر بوده، اما بزرگ‌ترین اشتباه این است که موضوع را علنی کنیم، چون حس برنامه‌سازی از بین می‌رود. در کار گروهی بستری از ما شکل می‌گیرد و حتی اگر اسم و ایده‌ای از تو باشد نیز حق نداری بگویی، چون گزارشگری بوده که آن ایده را به بهترین شکل پیدا کند و این قابل احترام و عزیز است. وی صاحب اصلی برنامه را شبکه می‌داند و تصریح می‌کند: صادقانه می‌گویم صاحب برنامه شبکه است و ما آن را برای مردم می‌سازیم.

در قسمت‌های اخیر بویژه در بخش اخبار، فراوان در برنامه دیده‌ام که بی تعارف مسئولان مختلف در ویتامین۳ به پاسخگویی فراخوانده شده‌اند. ضیاء درباره این حرکت اظهار می‌کند: ما روی خطوط قرمز راه می‌رویم. دقیقا هنر راه رفتن روی خطوط است که برنامه را جذاب می‌کند، اما هیچ وقت از آنها عبور نمی‌کنیم. برنامه، صدای مردم است و قطعا مسئولان نیز این نظر را دارند که خدمتگزار مردم هستند. همواره تلاش کرده‌ایم به شکر خدا و به برکت حضرات آل‌الله که دستشان پشت و پناه ماست، شکل جدیدی از برنامه‌سازی را نشان بدهیم.

● نظم، اطلاع رسانی و نشاط صبحگاهی

از او درباره اجرا در این دکور خلاقانه و خلوت سوال می‌کنم. ضیاء می‌گوید: یکی از مسائل که در این برنامه لحاظ شده این است که فضا شلوغ نباشد و بیننده را اذیت نکند. مردم ابتدای صبح به نظم احتیاج دارند. یکی دیگر از لازمه‌های برنامه صبحگاهی نیز اطلاع رسانی است. قرار نیست اول صبح یک برنامه تحلیلی ارائه دهیم یا همچون برنامه‌های نوروزی به گپ و گفتی شیرین مثل یک عید دیدنی بپردازیم؛ بلکه می‌کوشیم با اطلاع‌رسانی، حال مردم را پر نشاط کنیم. نظم و همهمه در این کار جایی ندارد.

آخرین حرف‌های ضیاء تشکر از همکارانش است: از اعتماد مدیران به خودم ممنونم و همواره سعی می‌کنم برنامه را با نشاط اجرا کنم تا دعای خیر مردم پشت سرم باشد. از زحمات عواملی که همگی تلاش می‌کنند و من فقط بیلبورد فعالیت‌های‌ آنها هستم نیز ممنونم.

ساعت ۹ صبح را نشان می‌دهد؛ وقتی بسیاری از مردم شاید تازه از خواب بیدار شده‌اند. خدا را چه دیدید. ممکن است این گزارش را بخوانند و ساعت بیدار شدنشان را جلو بکشند!

مریم عرفانیان