پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

مادران نیازمند حمایت‌اند


مادران نیازمند حمایت‌اند

اقداماتی وجود دارند که کمک می‌کنند تا مادر احساس حمایت و موفقیت نماید و بتواند در ساعت اول تولد تعامل خوبی با نوزادش که هوشیار است پیداکند. این اقدامات که در بیمارستان‌های …

اقداماتی وجود دارند که کمک می‌کنند تا مادر احساس حمایت و موفقیت نماید و بتواند در ساعت اول تولد تعامل خوبی با نوزادش که هوشیار است پیداکند. این اقدامات که در بیمارستان‌های دوستدار کودک انجام می‌شود، در زایمان‌های طبیعی و سزارین، کمی تفاوت دارند. در همین راستا، به زایمان طبیعی می‌پردازیم:

۱) حمایت عاطفی در طول درد زایمان طبیعی با حضور یک فرد همراه: این فرد می‌تواند مادر، خواهر، دوست، عضو خانواده یا پدر کودک یا یکی ازکارکنان بخش زایمان باشد. این فرد لازم است به طور مداوم در طول درد و زایمان در کنار مادر بماند.

۲) توجه به اثرات داروهای ضددرد روی نوزاد وتسکین درد: نیاز برای تسکین درد تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند استرس، نداشتن حمایت و عوامل دیگر در بخش قرار می‌گیرد. باید توجه داشت که درمان‌های دارویی ضددرد ممکن است احتمال بروز موارد زیر را افزایش دهد: طولانی‌تر شدن مرحله درد، مداخلات جراحی، تأخیر در شروع برقراری تماس پوستی مادر ونوزاد و تغذیه با شیرمادر، جدایی مادر ونوزاد پس از تولد، خواب آلودگی به نحوی که نوزاد به سختی بیدار می‌شود، ریفلاکس مکیدن ضعیف است و کاهش دریافت مصرف شیر، افزایش خطر زردی، هیپوگلیسمی‌ و وزن‌گیری ناکافی دیده می‌شود. قبل از استفاده از داروهای ضددرد، باید روش‌های غیردارویی برای تسکین درد را پیشنهاد داد مانند: حمایت در طول درد، راه رفتن و تحرک داشتن در همان محل، ماساژ، آب گرم، اطمینان دادن به طریق شفاهی و فیزیکی، محیط آرام بدون روشنایی زیاد و تا حد امکان خلوت، در طول درد و زایمان مادر را کمک کنید تا در هر وضعیتی که خودش انتخاب می‌کند و راحت است، قرار بگیرد، پیشنهاد غذاهای سبک و مایعات در اوایل درد زایمان، آزادی تحرک در طول درد، اجتناب از سزارین غیرضروری، تماس زودرس مادر و نوزاد، تسهیل و کمک به مادر در اولین تغذیه نوزاد با شیرمادر است.

۳) مصرف غذاهای سبک و مایعات در طول مرحله درد: زن طی مراحل سخت درد و زایمان به انرژی نیاز دارد و هیچ مدرکی دال بر منع مصرف غذای سبک و مایعات به عنوان یک اقدام درست برای زنانی که در معرض خطرات مرحله درد هستند، وجود ندارد. الگوی خوردن و آشامیدن متنوع است و باید به زنان اجازه داده شود که خودشان در مورد اینکه بنوشند یا بخورند تصمیم بگیرند. محدود کردن غذا ومایعات می‌تواند به استرس زنان در طول درد منجر شود. استفاده از مایعات داخل وریدی در خلال درد زایمان تنها در صورت وجود اندیکاسیون صریح و شفاف مصداق دارد. دادن مایعات زیاد از طریق ورید می‌تواند به عدم تعادل الکترولیت‌ها در نوزاد منجر شده و کاهش وزن زیادی را در نوزاد به‌وجود آورد. متعاقب زایمان طبیعی، مادرممکن است گرسنه شود و باید به غذا دسترسی داشته باشد. چنانچه درطول شب زایمان کند باید مقداری غذا در دسترس او باشد و در این صورت نیازی نیست که ساعت‌ها منتظر بماند تا وعده غذایی دیگری دریافت کند.

دکتر محمداسماعیل مطلق

دانشیار دانشگاه جندی‌شاپور اهواز و مدیرکل دفتر سلامت جمعیت خانواده و مدارس وزارت بهداشت