شنبه, ۱۶ تیر, ۱۴۰۳ / 6 July, 2024
مجله ویستا
حساسیت نوزاد به غذای کمکی، راهکار
شروع غذای کمکی در کودکانی که دچار حساسیت غذایی هستند
تظاهرات ناخواسته به علت مصرف مواد غذایی ممکن است به صورت عدم تحمل غذا نظیر (کمبود لاکتاز) و یا به صورت حساسیت به غذا باشد. تقریباً ۴ تا ۶ درصد کودکان (یک نفر از هر ۲۰ تا ۲۵ کودک) دچار حساسیت غذایی هستند که حدود ۹۰% این حساسیتها مربوط به مصرف ۶ ماده غذایی شامل شیر گاو، تخممرغ، بادام زمینی، مغزها (مانند گردو، فندق)، سویا و گندم است. سایر مواد غذایی آلرژی زا عبارتند از گوشت خوک، ماهی، صدف، میگو، مرکبات، گوجهفرنگی، ذرت، شکلات و افزودنیهای مواد غذایی.پختن غذا معمولاً نمیتواند از واکنشهای حساسیتی پیشگیری کند ولی ممکن است شدت حساسیت زایی آن را کاهش دهد.در شیرخواران واکنشهای موقتی و غیرآلرژی به بعضی از مواد غذایی خصوصاً میوهها شایع است که میتواند به صورت بثورات و خشکی اطراف دهان (به علت آنزیمها و اسیدهای طبیعی موجود در گوجهفرنگی، پرتقال و کیوی) یا اسهال (به دلیل قند زیاد در آب میوه و دیگر نوشیدنیها) یا قرمزی اطراف دهان و یا بروز کهیر در سطح بدن، تظاهر نماید.
اکثر مادران با نشانههای آلرژی در کودکان خود آشنا هستند. علائم شایع حساسیت شامل تظاهرات تنفسی، گواشی یا پوستی است. بنابراین سرفههای خشک و پشت سرهم، گرفتگی بینی، عطسههای مکرر، آبریزش بینی، سرفههای مقاوم، خس خس سینه، وجود خون در مدفوع، اگزما و کهیر همچنین گریه و جمع کردن پاها به روی شکم، نفخ شکم، استفراغ و اسهال میتوانند نشانههایی از تظاهرات آلرژی به غ ذا باشد.گاهی ممکن است علائم خطرناکی از قبیل تورم شدید صورت، حلق، گلو و یا انقباض شدید ناحیه حنجره، خس خس سینه و تنگی نفس شدید، کاهش فشارخون یا افت سطح هوشیاری در کودک بروز نماید (آنافیلاکسی) که یک حالت خطرناک و اورژانس بوده و باید سریعاً به بخش اورژانس مراجعه شود.
نحوه شروع غذای کمکی
در این شیرخواران در ابتدا باید از غذاهایی استفاده کرد که امکان حساسیت زایی کمتری دارند و هر غذا نیز به صورت تک تک با فواصل یک هفته داده شود. در صورتی که علائم حساسیت در کودک بروز نکند و غذا را تحمل نماید به تدریج بر مقدار آن اضافه میشود. در کودکی که حساسیت واضحی به غذا از خود نشان میدهد ممکن است گاهی لازم باشد فاصله شروع ماده غذایی جدید به دو هفته و یا بیشتر هم برسد.غذاهای مصرفی این کودکان باید در ابتدا از مواد خالص تهیه شده و ضمن پختن با آب تنها، با هیچ نوع ماده دیگری (به جز شیر مادر) مخلوط نشود مثلاً میتوان در ابتدا از هویج، لوبیا سبز، کدو مسمی، سبی زیمین، سیب درختی زرد، گلابی و از گروه گوشتها از بوقلمون و بره و از گروه غلات از برنج استفاده نمود. در مورد حبوبات و غلات نیز باید تک تک آنها را مورد آزمایش قرار داد و اگر کودک حساسیت نشان نداد از مصرف مخلوط آنها استفاده نمود.از تجویز مواد غذایی که خاصیت حساسیت زایی زیادتری دارندباید حداقل تا ۱۲ ماهگی خودداری نمود. مثلاً مصرف بادام زمینی، شکلات و کنجد تا دو سالگی ممنوع است و حتی بادام زمینی را بعد از سه سالگی توصیه میکنند.
تظاهرات ناخواسته به علت مصرف مواد غذایی ممکن است به صورت عدم تحمل غذا نظیر (کمبود لاکتاز) و یا به صورت حساسیت به غذا باشد. تقریباً ۴ تا ۶ درصد کودکان (یک نفر از هر ۲۰ تا ۲۵ کودک) دچار حساسیت غذایی هستند که حدود ۹۰% این حساسیتها مربوط به مصرف ۶ ماده غذایی شامل شیر گاو، تخممرغ، بادام زمینی، مغزها (مانند گردو، فندق)، سویا و گندم است. سایر مواد غذایی آلرژی زا عبارتند از گوشت خوک، ماهی، صدف، میگو، مرکبات، گوجهفرنگی، ذرت، شکلات و افزودنیهای مواد غذایی.پختن غذا معمولاً نمیتواند از واکنشهای حساسیتی پیشگیری کند ولی ممکن است شدت حساسیت زایی آن را کاهش دهد.در شیرخواران واکنشهای موقتی و غیرآلرژی به بعضی از مواد غذایی خصوصاً میوهها شایع است که میتواند به صورت بثورات و خشکی اطراف دهان (به علت آنزیمها و اسیدهای طبیعی موجود در گوجهفرنگی، پرتقال و کیوی) یا اسهال (به دلیل قند زیاد در آب میوه و دیگر نوشیدنیها) یا قرمزی اطراف دهان و یا بروز کهیر در سطح بدن، تظاهر نماید.
اکثر مادران با نشانههای آلرژی در کودکان خود آشنا هستند. علائم شایع حساسیت شامل تظاهرات تنفسی، گواشی یا پوستی است. بنابراین سرفههای خشک و پشت سرهم، گرفتگی بینی، عطسههای مکرر، آبریزش بینی، سرفههای مقاوم، خس خس سینه، وجود خون در مدفوع، اگزما و کهیر همچنین گریه و جمع کردن پاها به روی شکم، نفخ شکم، استفراغ و اسهال میتوانند نشانههایی از تظاهرات آلرژی به غ ذا باشد.گاهی ممکن است علائم خطرناکی از قبیل تورم شدید صورت، حلق، گلو و یا انقباض شدید ناحیه حنجره، خس خس سینه و تنگی نفس شدید، کاهش فشارخون یا افت سطح هوشیاری در کودک بروز نماید (آنافیلاکسی) که یک حالت خطرناک و اورژانس بوده و باید سریعاً به بخش اورژانس مراجعه شود.
نحوه شروع غذای کمکی
در این شیرخواران در ابتدا باید از غذاهایی استفاده کرد که امکان حساسیت زایی کمتری دارند و هر غذا نیز به صورت تک تک با فواصل یک هفته داده شود. در صورتی که علائم حساسیت در کودک بروز نکند و غذا را تحمل نماید به تدریج بر مقدار آن اضافه میشود. در کودکی که حساسیت واضحی به غذا از خود نشان میدهد ممکن است گاهی لازم باشد فاصله شروع ماده غذایی جدید به دو هفته و یا بیشتر هم برسد.غذاهای مصرفی این کودکان باید در ابتدا از مواد خالص تهیه شده و ضمن پختن با آب تنها، با هیچ نوع ماده دیگری (به جز شیر مادر) مخلوط نشود مثلاً میتوان در ابتدا از هویج، لوبیا سبز، کدو مسمی، سبی زیمین، سیب درختی زرد، گلابی و از گروه گوشتها از بوقلمون و بره و از گروه غلات از برنج استفاده نمود. در مورد حبوبات و غلات نیز باید تک تک آنها را مورد آزمایش قرار داد و اگر کودک حساسیت نشان نداد از مصرف مخلوط آنها استفاده نمود.از تجویز مواد غذایی که خاصیت حساسیت زایی زیادتری دارندباید حداقل تا ۱۲ ماهگی خودداری نمود. مثلاً مصرف بادام زمینی، شکلات و کنجد تا دو سالگی ممنوع است و حتی بادام زمینی را بعد از سه سالگی توصیه میکنند.
انتخابات ریاست جمهوری 1403 انتخابات ریاست جمهوری انتخابات انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم مسعود پزشکیان انتخابات 1403 سعید جلیلی انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ ایران پزشکیان ستاد انتخابات کشور جلیلی
هواشناسی ترافیک قوه قضاییه پلیس پلیس راهور شهرداری تهران اربعین گرما قتل سلامت سازمان هواشناسی
حقوق بازنشستگان خودرو بانک مرکزی قیمت طلا قیمت خودرو بازنشستگان قیمت دلار سهام عدالت دلار مسکن قیمت سکه بازار خودرو
ماه محرم رامبد جوان بهاره رهنما هنرمندان ازدواج محرم تلویزیون الناز شاکردوست بازیگر سینما سینمای ایران
آیفون
اسرائیل انگلیس جو بایدن فلسطین جنگ غزه رژیم صهیونیستی غزه آمریکا روسیه دونالد ترامپ ولادیمیر پوتین فرانسه
یورو 2024 فوتبال پرسپولیس استقلال تیم ملی آلمان تیم ملی اسپانیا علیرضا بیرانوند باشگاه پرسپولیس لیگ برتر ترکیه کریستیانو رونالدو سپاهان
هوش مصنوعی همستر کامبت سامسونگ ایلان ماسک پهپاد گوگل هواپیما نمایشگاه الکامپ
تب دنگی دیابت سرطان خواب کاهش وزن اضطراب