سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 14 May, 2024
مجله ویستا

خیز جهانی برای انرژی های تجدید شونده


خیز جهانی برای انرژی های تجدید شونده

این آژانس که یک سازمان نوین در بخش تأمین انرژی به شمار می رود, قرار است برای دسترسی و تولید این گونه انرژی ها در سراسر جهان, کمک های عملی خود را در اختیار بگذارد

این آژانس که یک سازمان نوین در بخش تأمین انرژی به شمار می‌رود، قرار است برای دسترسی و تولید این‌گونه انرژی‌ها در سراسر جهان، کمک‌های عملی خود را در اختیار بگذارد.

حدود ۵۰ کشور قرار است چارچوب کاری این آژانس را امضا کنند که در کنفرانس تدارکاتی اکتبر سال گذشته (۲۰۰۸) میلادی در شهر مادرید اسپانیا، تصویب شده است؛ اما آمریکا، روسیه، ژاپن، چین و برزیل از امضای سند تأسیس آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدید شونده سر باز زده‌اند.

هدف اول آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدید شونده، شتاب در استفاده بهینه و گسترده از این گونه انرژی‌ها در سراسر جهان است. به منظور تحقق این هدف، این آژانس قرار است کشورهای در حال توسعه و صنعتی را در بخش تولید و توسعه انرژی‌های تجدید شونده به طور گسترده و روشنی حمایت کرده و به آنها مشورت بدهد. این امر به ویژه برای ایجاد چارچوب و شرایط سیاسی و رفع موانعی چون صدور مجوزهای درازمدت، گمرک واردات و یا موانع صنعتی و فنی صدق می‌کند.

انتقال گسترده علوم و فن‌آوری در بخش انرژی‌های تجدید شونده، حمایت از ساخت و تولید کارشناسانه و همچنین مشورت در امکانات مالی و بودجه‌ای نیز پیش بینی شده است.

آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدید شونده قرار است هم‌تراز آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و آژانس بین‌المللی انرژی بوده و بخش انرژی، دانشگاه‌ها، مؤسسات عمومی و جامعه مدنی را نیز به خود جذب نماید.

آلمان، دانمارک و اسپانیا، کشورهایی هستند که در تأسیس آژانس بین‌المللی انرژی تجدید شونده تلاش‌های قابل توجهی کرده و پیشگام این اقدام بودند.

«زیگمار گابریل» وزیر محیط زیست آلمان، میزبان اجلاس «آی.آر.ای.ان.آ.»، گفت: پتانسیل و ظرفیت بالقوه انرژی‌های تجدید شونده بسیار بالاست و باید در سراسر جهان تحولی برای استفاده بهتر از این انرژی‌ها ایجاد شود.

این سیاستمدار آلمانی آژانس انرژی‌های تجدید شونده را بلندگوی بین‌المللی انرژی‌های تجدید شونده خواند و گفت: بسیاری از موانع تاکنون از توسعه و گسترش سریع انرژی‌های تجدید شونده از جمله انرژی خورشیدی و بادی، گرمای زمین، آب و توده زیستی، جلوگیری کرده است.

وزیر محیط زیست آلمان افزود، به علاوه بازار انرژی که همچنان حدود ۱۰ برابر یارانه‌های میلیاردی را به انرژی‌های متعارف و فسیلی تخصیص می‌دهد، نیز جزو این موانع هستند. هدف تخصیص یارانه‌ها در یک سطح برای انرژی‌های فسیلی و تجدید شونده است.

گابریل افزود: آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدید شونده، گامی به سوی تأمین انرژی مطمئن، آینده نگر، سازگار و مطلوب برای محیط زیست است. انرژی‌های تجدید شونده، وابستگی به انرژی‌های فسیلی را کاهش داده و از تغییراتی جوی ناشی از آلودگی‌های این نوع انرژی‌ها نیز پیشگیری می‌کند.

وزیر محیط زیست آلمان، تاسیس آژانس «آی.آر.ای.ان.آ.» را یک روز تاریخی قلمداد کرد و گفت: این آژانس به ویژه برای «کشورهای فقیر جهان سوم» که به سختی می‌توانند فناوری‌های امروزی تولید انرژی را خریداری کنند، کمک بزرگی خواهد بود.

گابریل، تحول انرژی در سراسر جهان مبنی بر کاهش و رهایی از وابستگی به نفت، گاز، زغال سنگ و انرژی اتمی را با پروژه قدیم آمریکا موسوم به پروژه «انسان به سوی کره ماه» مقایسه کرد و گفت: انرژی‌های تجدید شونده از چنان پتانسیل و ظرفیت گسترده‌ای برخوردارند که می‌توانند نیاز انرژی ۹ میلیارد نفر جمعیت کره زمین در سال ۲۰۵۰ میلادی را تأمین کنند.

آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدید شونده در شرایطی تأسیس می‌شود که تا چند سال پیش حتی حامیان و طرفداران آن نیز انتظار چندانی نداشتند که این پروژه با این سرعت محقق شود و از جمله پیشنهاد «هرمان شر» مبنی بر تأسیس یک مؤسسه بین‌المللی قدرتمند برای انرژی‌های تجدید شونده نیز چندین سال متمادی جدی گرفته نشده بود.

از سوی دیگر سازمان‌های جهانی حمایت از محیط زیست از تأسیس آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدید شونده به عنوان یک گام مناسب استقبال کردند. سازمان «ان.آ.بی.او.» اعلام کرد، با تأسیس این آژانس، یک سازمان در برابر آژانس بین‌المللی انرژی ایجاد شده است که تاکنون انرژی‌های تجدید شونده را همواره مورد بی‌مهری قرار داده بود.

مقر آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدید شونده هنوز مشخص نیست و تصمیم در این باره به ماه ژوئن موکول شده است. آلمان که ابتکار عمل و پیشنهاد تأسیس آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدید شونده را ارایه کرده، خواستار است که مقر این سازمان نوین در شهر بن باشد.

در کنار این پیشنهاد دولت آلمان، کشورهایی چون اتریش، دانمارک، اسپانیا و کنیا نیز علاقه دارند که مقر آژانس را در کشور خود جای دهند. در ماه ژوئن سال جاری قرار است درباره مقر آژانس و همچنین اولین دبیرکل آژانس بین المللی انرژی‌های تجدید شونده نیز تصمیم گرفته شود که «هرمان شر» از حزب سوسیال دمکرات آلمان یکی از نامزدهای این پست محسوب می‌شود.

«هرمان شر» دارنده جایزه «جایگزین جایزه نوبل»، یکی از پیشگامان بین‌المللی پروژه استفاده از انرژی‌های تجدید شونده و یکی از فعالین اصلی ایجاد آژانس بین المللی انرژی‌های تجدید شونده است.

ترجمه: مرتضی جوادیان

توسط مدیر سایت

http://kaviresabz.blogfa.com