چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

ارتباطات بین قومی


ارتباطات بین قومی

تا حالا فکر کردید که چرا ما نسبت به سایر اقوام این‌قدر موضع‌گیری تند نداریم؟ چنین تفاوت نگاهی که معمولا در بیان فی البداهه نظرات در موضوعات همبسته با قومیت ظاهر می‌شود یکی …

تا حالا فکر کردید که چرا ما نسبت به سایر اقوام این‌قدر موضع‌گیری تند نداریم؟ چنین تفاوت نگاهی که معمولا در بیان فی البداهه نظرات در موضوعات همبسته با قومیت ظاهر می‌شود یکی از مهمترین مشکلات ارتباطات بین قومی‌است.

معمولا این اختلافات به تعریف و کارکرد قومیت نسبت داده می‌شود و فرض می‌شود که می‌توان با اندازگیری میزان اختلافات و اشتراکات دو سوی یک مرز قومی‌ شانس و سهولت ایجاد تفاهم بین دو طرف را تعیین کرد.

مطالعه همزیستی‌ها و واگرایی‌های قومی‌ نشان می‌دهد که تفاهم و اختلاف بین اقوام ارتباط مستقیمی ‌با میزان تفاوت‌های فرهنگی بین قومی ‌ندارد. برای تبیین این مشکلات چیزی بیش از درک عینی و ذاتگرایانه از مسایل قومی ‌و هویتی لازم است.

کاستلز به صورتی ساده هویت را منبع معنی برای فرد می‌داند و اگر با تعریف بارت از قومیت آن را سازمان اجتماعی تفاوت فرهنگی و اراده برای به کارگیری تفاوت فرهنگی به مثابه مرز اجتماعی و برجستگی ذهنی تفاوت فرهنگی بدانیم، می‌توان دلیل ایجاد این تفاوت‌های ادراکی را توضیح داد.

حال در موقعیت‌هایی که رسیدن به تفاهم و درک مشترک برای بقای ما و حفظ روابط ضروری است با این تفاوت‌های ادراکی چه می‌توان کرد. بارت توضیح می‌دهد که یک محتوای فرهنگی مشخص می‌تواند در یک زمان یا زمانهای مختلف هویتهای متفاوتی را به وجود آورد و بر همین مبناست که افراد گروهها و دولتها می‌توانند از هویت به صورت راهبردی استفاده کنند. یعنی آنچه بر درک و رفتار ما تاثیر می‌گذارد نه آن تفاوتهای مثلا در زبان، لهجه، آداب و رسوم و نژاد و... که هدف ما از بازآرایی و وزن دهی به این تفاوت‌هاست.

مطاله سیر تحول درک از هویتهای ملی در کشورهای مختلف نشان می‌دهد که به چه میزان این درک وابسته و متاثر از آینده و هدفی است که در آن مقطع زمانی کشور و اتباعش برای خود در نظر داشته اند بوده است.