چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
مجله ویستا

آب انار از آلزایمر پیشگیری می کند


آب انار از آلزایمر پیشگیری می کند

در قرآن ۲ بار از انار به عنوان «میوه بهشتی» یاد شده، میوه‌ای که موطن اصلی آن ایران است و بعدها به مناطق دیگر دنیا رفته است. انار گونه‌های مختلف و شکل و اندازه‌های متفاوتی دارد و …

در قرآن ۲ بار از انار به عنوان «میوه بهشتی» یاد شده، میوه‌ای که موطن اصلی آن ایران است و بعدها به مناطق دیگر دنیا رفته است. انار گونه‌های مختلف و شکل و اندازه‌های متفاوتی دارد و در ایران انواع آن یافت می‌شود. البته شرایط آب و هوایی در کمیت و کیفیت مواد موجود در انار تاثیرگذار است...

در همه متون علمی به خصوص کتاب قانون بوعلی و مخزن‌الادویه عقیلی، آمده است که انارهای درشت و کاملا رسیده بهترین نوع انار هستند. در گذشته، از رب انار به جای گوجه‌فرنگی در تهیه غذاها استفاده می‌شد اما بعد از اینکه گوجه‌فرنگی به خاورمیانه و ایران راه یافت، جایگزین انار شد.

براساس نتایج مطالعه‌های اخیر، ترکیب‌ اسیدهای چرب غیراشباع موجود در انار، در بهبود وضعیت عملکرد و سلامت بدن اهمیت بسزایی دارد. ترکیب اسید الایژیک این میوه، خاصیت ضدسرطان و آنتی‌اکسیدانی دارد و در پیشگیری از ابتلا به سرطان‌های پروستات، کولون یا روده بزرگ، پستان و پوست موثر است. ترکیب‌های فلاونوییدی و آنتو‌سیانینی انار که باعث رنگ قرمز آن است، از تصلب شرایین (سفتی و سخت شدن رگ‌ها) پیشگیری می‌کند. ثابت شده که مصرف آب انار می‌تواند با تاثیر بر آنزیم‌هایی که در ساخت کلسترول دخالت دارند، باعث کاهش سطح کلسترول و همچنین فشارخون شود. هر ۱۰۰ سی‌سی آب انار، ۱۶ درصد ویتامین C مورد نیاز بدن را تامین می‌کند و دارای مقدار قابل‌توجهی پتاسیم، ویتامین B۵ و ترکیب‌های آنتی‌اکسیدانی و پلی‌فلاونوییدهاست. مطالعات و پژوهش‌های انجام‌شده در سال ۲۰۰۸ میلادی نشان داد، مصرف انار در کاهش تورم پروستات، بهبود رگ‌های قلب و دستگاه تنفسی و سرماخوردگی موثر است. براساس نتایج بررسی‌ها، مصرف انار و آب انار، اثر مضر تابش اشعه ماورای بنفش را بر پوست کاهش می‌دهد. آزمایش‌های انجام‌شده روی موش‌ها هم نشان می‌دهد مصرف انار باعث افزایش غلظت اسپرم، افزایش تحرک اسپرم‌ها و کاهش تعداد اسپرم‌های غیرطبیعی در موش‌ها می‌شود بنابراین می‌تواند در درمان ناباروری مردان تاثیر بسزایی داشته باشد. مصرف انار یا آب انار، فشارخون بارداری در زنان باردار را که بسیار شایع است و می‌تواند بر سلامت و رشد جنین تاثیر بگذارد، کاهش می‌دهد.

مصرف رب انار به خصوص رب انار ترش نیز در درمان ویار زنان مفید بوده و خاصیت مدر دارد اما خواص مدربودن انار شیرین بیشتر است. در ضمن ثابت شده است که مصرف انار و آب آن می‌تواند تا حدودی از ابتلا به آلزایمر پیشگیری کند و باعث کنترل وزن ‌شود.

نظر متخصص فارماکوگنوزی

دکتر محمدحسین صالحی سورمقی

استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران