چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
ارزش یک لحظه پشیمانی از گناه
بغض داشت، تا خواست حرف بزند بغضش شکست، صحنه زببایی بود، وقتی درّ غلطانی از گنجینه دلش جدا میشد، و از مخزن روشن و منور چشمش راهی دیار گونههایش میشد. گفت: حاج آقا حقیقت داره که؛ گناهی که آدمیرا نزد خدا شرمنده سازد از کار خیری که آدمیرا مغرور سازد بهتر است؟ سوال زیبایی پرسید، دوست داشت بداند که چطور گناهکار شرمنده میشه!! و چطور خدا گناهان او را میبخشد!گفتم بله درحدیثی از امام علی علیهالسلام است که میفرماید« گناهی که تو را اندوهگین کند نزد خداوند بهتر است از کار نیکی که باعث غرور و خودپسندی تو شود»[۱]حال جوان بدان که؛ وقتی انسان مرتکب رفتار زشتی شد و به دنبال آن غمگین و شرمنده شده، چه بسا همین شرمندگی باعث میشود که دست از آن کار کشیده و به سوی نیکیها باز گردد؛ ولی وقتی از کار نیک خود دچار اعجاب و غرور شد، باعث میشود که بر خود ببالد و در نتیجه درجا بزند و ازقدمهای بعدی دست بکشد.علاوه بر این، ما هر چه نیکی کنیم، در برابر نعمتها و الطاف بیکران الهی، هیچ کاری نکردهایم. بنابراین زهی زشت و نکوهیده است که با عمل ناچیز خود، دچار غرور و خودپسندی بشویم. کسی که کار زشتی کرده و ناراحت است، به خطای خود اعتراف میکند؛ همان طور که همه ما در مراسمات معنوی جمع میشویم تا اعتراف کنیم؛ خداوند کلید رحمتش را شامل حال ما بگرداند؛ ولی کسی که دچار غرور شد و کار زشت و خطایی مرتکب شود،و بدان معترف نشود بدا به حال چنین افرادی...حضرت علی علیهالسلام در صدد ترویج خطا و زشتیها نیستند؛ بلکه با این تعبیر در صدند که زشتی غرور و اعجاب را بر ملا سازند.
در فرازی از پندهای نورانی و راهگشای پیامبر اکرم صلی ا... علیه و آله به اباذر آمده که، میفرماید:« ای ابوذر! مردی کاری نیک انجام میدهد و با اعتماد بر آن، گناهانی مرتکب میشود و در برابر کردار نیک خود گناه را سهل میانگارد، چنین کسی هنگامیکه نزد خدا میرود بر او خشم میگیرد. در برابر، مردی گناهی مرتکب میشود ولی از عقوبت آن هراسان است؛ چنین کسی در قیامت آسوده خاطر است».[۲]هیچ کس نمیتواند به قبولی اعمال خود مطمئن شود، چرا که این اطمینان سبب غرور شده، تا جایی که ممکن است به ارتکاب گناهان صغیره منجر شود؛ به این بهانه این گناهان کوچک در برابر اعمال نیکی که انجام داده ناچیز است! غافل از اینکه از کجا معلوم کارهای خوبش پذیرفته شده باشد؟ و نیز بیتوجهی و اصرار بر گناهان صغیره خود از گناهان بزرگ است. بنابراین کسانی که در سایه اعمال نیک خویش احساس امنیت کرده و با اعتماد بر آن، بعضی از گناهان دیگر را مهم نپندارند، از غضب باری تعالی برخور دار میشوند. در برابر این گروه، عدهای نیز پس از انجام گناه، ترسان و مضطرب و نگرانند.
این دسته اگر همّت بالایی هم بر انجام برخی عبادتها نداشته باشند، ولی به جهت بیم و ترس از گناه، در قیامت از عذاب الهی نجات یافتهاند.با این توضیحات، میتوان به اهمیت حالتهای قلبی افراد پی برد که چه اندازه ترس از گناه کارساز و در برابر، عجب و غرور نسبت به کارهای نیک، نیز قهر پروردگار را به دنبال دارد. پس باید هیچ گناهی را کوچک نشماریم و همواره تلاشمان بر حفظ حالت خوف و خشیت از خداوند باشد تا گرفتار غرور و فریب شیطان نشویم.اگر انسان توجه داشته باشد که در محضر پروردگار متعال است و خدا او را میبیند: «إِنَّ ا... بَصیرٌ بِالْعِبادِ»[ غافر، ۴۴]، هرگز گناه خود را کوچک نمیشمارد و درک میکند که نافرمانی خداوند تعالی، هرچند به نسبت کوچک باشد، چون در محضر ربوبی است، بسیار قبیح و بزرگ است. حضرت امام(ره) چه خوش میفرمود: «عالم محضر خداست، در محضر خدا معصیت خدا نکنید». این جمله از آیه «اعْمَلُوا فَسَیَرَی ا...ُ عَمَلَکُمْ وَرَسُولُهُ وَ الْمومِنُونَ»[ توبه، ۱۰۵] گرفته شده و بر اساس این آیه شریفه میتوان گفت: همه جا محضر پیامبراکرم«صلی ا... علیه و آله» و محضر ائمه طاهرین«علیهم السلام» است. همه جا محضر امام زمان(عج) است و ادب حضور باید مراعات شود.
نصیحتی از آیتا... مظاهری
جوانها! گناه نکنید، گناه تباهی میآورد، گناه، مانع عاقبت بهخیری و عامل عاقبت شر و عاقبت بد است. پس، گناه نکنید؛ اما اگر در اثر فریب شیطان مرتکب گناه شدید، فوراً توبه کنید و به اصلاح خود و جبران گناه بپردازید و مواظب باشید که گناه را تکرار نکنید و در سرازیری گناه واقع نشوید. مراقب باشید به گناه، به خصوص به غیبت، تهمت و دروغ عادت نکنید که عادت به گناه، خیلی خطر دارد. گاهی انسان در اثر بی توجهی به قانون مراقبه، در شبانهروز ده غیبت میکند و گناهی به میزان ده مرتبه عمل منافی عفت در پرونده او ثبت میشود، اما متوجه گناه خود و آثار سوء آن نیست. برخی در یک روز ده مرتبه توهین میکنند، ولی نمیفهمند که ده مرتبه با خدا جنگیدهاند. ده تا تهمت میزنند که مانند ده بار آدم کشی است. اما چون در سرازیری گناه واقع شدهاند، متوجه اعمال زشت خود نیستند. این افراد مانند ماشینی که در سراشیبی ترمز بریده است، در سرازیری گناه حرکت میکنند و سرانجامیجز سقوط نخواهند داشت.جوانهای عزیز اگر العیاذبا... گناه میکنید و اگر در سرازیری گناه واقع شدهاید، تقاضا دارم که گناه را توجیه نکنید.
خطر توجیه گناه، از مراحل قبلی گناه بسیار بیشتر است. توجیه گناه، انسان را به جایی میرساند که غیبت میکند، بعد میگوید: خوب کاری کردم؛ تهمت میزند یا شایعه پراکنی میکند یا توهین میکند و نه تنها از کار خود راضی است، بلکه رنگ و لعاب دینی به آن میدهد. شما خیال میکنید این ماهوارهها تصویری را نشان میدهد و صدایی را پخش میکند و تمام؟! این طور نیست، بلکه آدم میکشد، روح میکشد. فکر میکنید بسیاری از سریالها چه نتیجهای دارد؟ یک نتیجه دارد و آن هم این است که روح انسان را میکشد. آنگاه انسان سیاهدل میشود. وقتی سیاهدل شد، حاضر است چند ساعت از وقت ارزشمند خود را صرف تماشای تلویزیون یا ماهواره کند. حتی در وقت نماز نیز نماز اوّل وقت و نماز جماعت را فدای فیلم و سریال میکند و در آخر وقت، قدری به عنوان نماز خم و راست میشود.معلوم است که چنین کسی خیلی به خودش ظلم میکند. نباید ظلم کرد، ظلم به مردم و ظلم به خدا نباید کرد؛ ظلم به خودمان هم نباید بکنیم. قرآن بر هر سه تاکید میفرماید. گاهی میفرماید: ای انسان ظلم به خدا نکن و شرک نورز؛ گاهی میگوید: ای انسان ظلم به مردم نکن؛ زیرا خیلی خطرناک است. گاهی هم میفرماید: ای انسان به خودت ظلم نکن. کشتن روح، ظلم بزرگی است که انسان نسبت به خودش دارد و متأسفانه توجه به ظلم خود نیز ندارد.
فاطمه محمدی
پی نوشتها: [۱]:«وَ قَالَ علی علیهالسلام سَیِّئَةٌ تَسُوءُکَ خَیْرٌ عِنْدَ ا... مِنْ حَسَنَةٍ تُعْجِبُکَ »؛[نهج البلاغه/ قصار ۴۶]. [۲]:[بحارالانوار/ج۷۴] .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست